Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž pobíral dávky, koupil si ale bazén. Prozradil ho nedoplatek za vodu

Autor: bud - 
28. listopadu 2016
05:00

Aby stát nevyplácel sociální dávky lidem, kteří na ně nemají nárok, provádí úřad práce desetitisíce šetření přímo v domácnostech. Jen za letošní rok odhalili „agenti“ úřadu bezmála 1900 případů, kdy byly příspěvky posílány neoprávněně. Výjimkou není ani to, že si lidé „načerno“ přivydělávají, třeba odvozem šrotu do sběren. Za zneužívání dávek ve velkém přitom hrozí i vězení.

Pan K. pobíral příspěvek na živobytí i bydlení a vykázal velký nedoplatek na vodné a stočné. Když k němu úředníci z úřadu práce přišli na kontrolu, zjistili, že si pořídil venkovní bazén.

Jiný muž, který pobíral stejné dávky, uváděl, že bydlí sám v nájemním bytě. V době, kdy o dávky žádal, tomu tak skutečně bylo. Jenže později si k sobě nastěhoval partnerku a narodilo se jim dítě. Jenže partnerka byla zároveň majitelkou velkého rodinného domu, což muž nenahlásil.

V obou případech úřad práce vyplácení dávek zrušil. Podobné případy přitom nejsou výjimečné, jen letos tak úřednici učinili už v 1871 případech. Dalších 886 žádostí o přidělení dávek zamítli, protože na ně lidé neměli nárok. Od ledna do září díky tomu stát ušetřil více než 37 milionů korun, které by jinak vyplatil těm, kteří na sociální dávky nemají právo.

Zatajit byt, prodat šrot...

Lidé se snaží pravidla obcházet různě. Zatajují třeba vlastnictví domů či bytů i to, že žijí s více lidmi. Jiní si neoprávněně přivydělávají nebo si kupují věci, na které by podle toho, co o své životní situaci říkají, neměli mít peníze.

Úřad práce má velmi dobře nastaven vnitřní kontrolní systém, stejně jako spolupráci se státním zastupitelstvím, policií a obcemi,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Podle ní úředníci při kontrolách při odhalování zneužití využívají i znalosti místních poměrů.

Velmi propracovaná je také spolupráce s policií. Pokud například policie zjistí, že si někdo neoprávněně přivydělává třeba prodejem šrotu ve sběrnách, okamžitě to nahlásí úřadu práce, který se na dotyčného zaměří. A funguje to i opačně. Při podezření na zneužití vyplácených sociálních dávek úřad práce věc prošetří. „Jestliže se jedná o částky vyšší než 5 tisíc korun a existuje podezření na spáchání trestného činu, předává se celá věc orgánům činným v trestním řízení,“ vysvětluje Beránková.

Téměř 10 tisíc zneužití

Ročně úředničtí „agenti“ provedou desítky tisíc kontrol a šetření. Jen letos jich bylo přes 126 tisíc, nejvíce proběhlo v Moravskoslezském kraji (více než 31 tisíc). Od srpna 2014 do září 2016 bylo provedeno celkem 426 tisíc šetření, z toho v 9620 případech byla dávka odejmuta. „Naší lidé mohou ověřit, jestli se konkrétní žadatel nebo příjemce skutečně nachází v podmínkách, které ho opravňují k nároku na dávku, její výši a výplatu,“ řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. Podle ní šetření probíhá zpravidla nečekaně a v přirozeném prostředí žadatelů, aby se ověřilo, jak žijí. 

Nejčastěji lidé zneužívají příspěvky a doplatky na bydlení nebo příspěvky na živobytí. Méně pak jde o příspěvky na péči, mobilitu nebo dávky okamžité mimořádné pomoci. „Výjimečné ale nejsou ani případy neoprávněného pobírání rodičovského příspěvku a podpory v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci,“ dodává mluvčí úřadu práce.

panda82 ( 9. ledna 2017 18:32 )

A na to jste přišli teď, je běžné, že bere příplatek na bydlení a jezdí na dovolenou k moři, ale to je snad věci úřednic jak koná svou práci, jestli to někdo zneužívá tak k úhradě tomu kdo jim to přidělil

beda88 ( 9. ledna 2017 18:13 )

Přesně, vloni jsem se náhodou díval na Výměnu manželek a tam cikánský starší pár měl v pěstounské péči 3 děti své dcery, která se o ně nestarala. Z příspěvků si vesele žili v pronájmu v patrovém baráku tak za 4 mega. A nejlepší hláška na jednoho asi 13 letého smrada, který strašně zlobil a držkoval na svoji novou "matku". Cikán mu na plnou hubu řekl: "Jsi protivnej jako práce." A kupodivu Nova to nevystřihla

beda88 ( 9. ledna 2017 18:09 )

illyria ( 29. listopadu 2016 01:24 )

ano, tak se ta sociální dávka jmenuje, ale její použití je možné na cokoli. Jelikož se dokládá zpětně za poslední čtvrtletí (nájem + energie) a vyplácí se zpětně, tak ani není možné kontrolovat to, co se za ní koupí (protože v tu chvíli, kdy ten příspěvek dostanete, tak už je bydlení zaplaceno). Některé dávky můžou být občanům vypláceny i ve formě poukázek, tak máte přesně určeno co si za ně můžete a nemůžete koupit...

nezadat1 ( 28. listopadu 2016 21:29 )

rentierskej:Jo jo znám větší PODvodníky,sobotka,kalousek a de facto všechny dosavadní vlády co rozkradli naše daně a přivedli republiku na buben a většinu národa ke stresu a jen k přežití.

Zobrazit celou diskusi