Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vlekaři v Jeseníkách zasněžili svahy. „Brutální oteplení“ jim vzalo statisíce

Autor: Mii - 
25. listopadu 2016
12:50

Nedávné mrazivé teploty zlákaly provozovatele zimních středisek v Jeseníkách, aby spustili sněhová děla. A sjezdovky tak připravili na první letošní sněhové kratochvíle. Nepočítali ale s tím, že se záhy oteplí bezmála o 15 stupňů a všechen sníh jim roztaje. Teď sčítají ztráty, které se šplhají až do statisíců, uvedl v pátek web iDnes.cz.

Bez sněhu je například majitel areálu Proskil v Branné Rostislav Procházka. „Zasněžování mě stálo přes dvě stě tisíc korun. Už teď je ale zřejmé, že budeme začínat prakticky od nuly, protože oteplení bylo doslova brutální. A na dovršení všeho vydatně pršelo, což tání ještě urychlilo,“ postěžoval si Procházka pro iDnes.cz. Podobnou situaci zažil v posledních letech několikrát.

Přesto s táním tak trochu počítal. A za pocit, že byli prvním střediskem, kde se lyžovalo, to prý stálo. „Jenom letos tání přišlo podstatně dřív, protože taky dřív přišly první silnější mrazy, kdy se dalo zasněžovat. S něčím podobným jsem vzhledem k dlouhodobým předpovědím počítal i letos,“ zmínil.

„Byli jsme letos znovu prvním střediskem, kde se lyžovalo, a to stojí za nějaké ztráty. Já jsem soutěživý typ a budu do toho chodit pořád, i když je vysoce pravděpodobné, že první technický sníh nevydrží. Nikdy nebudu ten rozumnější vlekař, který si počká na stabilnější počasí,“ vysvětloval svůj postoj Procházka.

Lepší řešení? Hromady sněhu

Stejnou situaci zažil skiareál v Koutech nad Desnou, kde zbyly jen malé stopy technického sněhu. „Určitě jsou to škody za statisíce, ale přesnou částku uvidíme až na faktuře za elektřinu,“ sdělil iDnes.cz ředitel skiareálu Petr Marek. „Sněhu je tak málo, že se nedá mluvit o nějakém základu,“ popisoval zbytky, které se na sjezdovkách nachází.

O něco lépe jsou na tom skiareály, které místo plošného zasněžování jen foukaly sníh na hromady. „V hromadách sníh mnohem pomaleji odtává, už teď ale z nich ubylo asi třicet procent technického sněhu,“ řekl majitel areálu v Červenohorském sedle Martin Dubský. Stejnou věc udělali majitelé v Petříkově nebo v Hlubočkách na Olomoucku. Tyto areály nepočítají ztráty ve statisících, ale v desetitisících.

Čekání na nižší teploty

Přesto všechno nevidí vlekaři situaci černě. Podle dlouhodobých předpovědí má ochlazení přijít v průběhu příštího týdne a v to také věří. „Chtěli bychom zahájit provoz o druhém prosincovém víkendu,“ řekl šéf areálu na Červenohorském sedle Dubský.

Zato majitel areálu Proskil se chystá už na první prosincový víkend. „Věřím, že budeme první i v tom, kdo otevře po tomhle oteplení, ideálně o prvním prosincovém víkendu,“ sdělil pro iDnes.cz. „Zatím všechno nasvědčuje tomu, že začne proudit studený vzduch ze Skandinávie a Ruska, přijdou pořádné mrazy a bude možné zasněžovat naplno,“ myslí si Procházka.

Vlekař: Zasněžovat za prvních mrazů je zbytečné

Ne všichni vlekaři ale začali zasněžovat hned u prvních mrazů. Podle mnohých je to zbytečné a tání se dalo očekávat.

„Připadá mi zbytečné takhle utrácet. Po prvních mrazech přichází každoročně výrazné oteplení a na to je potřeba mít pořádnou vrstvu, aby sníh přežil, a na to zase tolik mrazivých dnů nebylo. Snad už další vlna mrazů bude trvat déle a umožní nám vyrobit co nejvíc sněhu,“ zmínil majitel areálu Miroslav Miloš Hladký.

Stejný názor sdílí šéf areálu na Přemyslově Jaroslav Podzimek. „Zasněžovat při prvním ochlazení pod nulu jsou téměř jistě vyhozené peníze,“ řekl šéf.

Jeseníky: ráj na zemi pro lyžaře i běžkaře

Lyžování i turistika v okolí Praděda - okuste Jeseníky

djaba ( 25. listopadu 2016 22:23 )

 Lidé si - připomněli - ty češtináři . Jen mám obavu , že si ti slušní lidé ani neodplivli , protože by se jim tak velká a hořká slina ani do úst nevešla .

strycbrady ( 25. listopadu 2016 13:14 )

23.11.si všichni slušní lidé připoměly 120.výročí narození našeho dělnického prezidenta soudruha Klementa Gottwalda, který se významě podílel na demokratickém vývoji Československé republiky.Věnujme mu tichou vzpomínku.

Zobrazit celou diskusi