Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bude v reklamách i „ošklivá zelenina“? Křivé potraviny míří do obchodů

Autor: mib - 
10. prosince 2016
18:14

Vyhazování nevzhledné a křivé zeleniny odzvonilo. Alespoň o to se snaží iniciativa Zachraň jídlo, která hledá řešení, jak nedokonalé produkty využít a dostat je do obchodů. Na konci listopadu se u kulatého stolu sešla s obchodníky, zemědělci a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Právě to může podle Anny Strejcové z neziskové organizace dát prodejcům pokyn ke změně reklamy. Nejvíce zákazníka ovlivní totiž to, jak mu je zboží „podsouváno“.

Iniciativa Zachraň jídlo v rámci dvou kulatých stolů na konci listopadu řešila spolu se zemědělci, ministerstvem zemědělství, neziskovými organizacemi a obchodními řetězci, jak přestat plýtvat jídlem a otevřít dveře „křivé“ zelenině do velkých supermarketů.

„Společně jsme dospěli k tomu, že bude klíčové vzdělávat spotřebitele a osvětové kampaně by měly proběhnout jak na úrovni neziskových organizací - jako je Zachraň jídlo - tak i státu a supermarketů a měly by se vzájemně podpořit. Doposud chybělo technické řešení, jak dostat od producentů ke spotřebitelům tyto potraviny, aby se to finančně vyplatilo,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Zachraň jídlo Anna Strejcová.



Podle Strejcové je kromě hledání způsobu, jak dostat atypickou zeleninu do obchodu, nutné otevřít také otázku vzdělávání lidí. Ti primárně chtějí podle průzkumu kupovat jen „rovné“ kousky. „Cílem kampaní bude informovat spotřebitele o hodnotě vyprodukovaného jídla a důsledcích vyhazování,“ řekla.

Svou roli v situaci sehrává i reklama. „To je na straně vedení supermarketů, protože dávají pokyn, jak produkty propagovat. Reklama vytváří povědomí, kdy všichni vidí kupu naskládaných jablek, kde jedno vypadá jako druhé,“ upozornila mluvčí. Lidé ale podle ní také často nakupují farmářské výrobky.

Hlavním problémem, který Strejcová vidí, je nastavení vztahů mezi odběrateli a producenty. Ministerstvo zemědělství mezi jejich smluvní dohody nemůže vstupovat, ale může situaci na trhu nastavit pobídkami. 

„Na konci listopadu jsme se u kulatého stolu shodli, že je zapotřebí podporovat zpracovatelský průmysl tak, aby byl co nejblíž producentům a zemědělcům se vyplatilo produkci sbírat i pro účely druhotného zpracování. To je především v rukách ministerstva zemědělství, které vypisuje oblasti podpory, na které se dají žádat peníze,“ popsala zástupkyně neziskovky. 

Zařaďte produkty do prodeje, vyzývají zemědělci

Prodejce zeleniny Vojtěch Sýkora, který se také účastnil kulatého stolu, vidí řešení u velkých supermarketů. Ty by podle něj měly s „osvětou“ začít. „Velcí prodejci mají největší odběr a do nabídky by měli pro některé nevhodnou zeleninu či ovoce zařadit,“ řekl muž pro Blesk.cz.

Sám nedaleko od Prahy pěstuje zeleninu a stále musí počítat se ztrátami při prodeji. „Že vyroste křivá zelenina, se nedá ovlivňovat. Kvalitativně je stejná a dá se běžně zpracovat,“ podotkl Sýkora.

Podle něj se doposud musela dodávat jen foremná zelenina „bez škrábanců“ a zbytek se vyhazoval, protože nesplnil danou formu a nikdo produkt nezobchodoval. 

„Další důležitou věcí, na kterou jsme narazili, je netransparentnost pravidel mezi zemědělci a obchodními řetězci, které často znemožňují férové podnikání. Tohle je problém, ke kterému se musí postavit čelem především zástupci supermarketů, kteří pravidla nastavují,“ komentovala Strejcová.

Ministerstvo zemědělství (MZe) by bylo pro, aby se našlo širší uplatnění pro potraviny, kterými se dnes plýtvá, a to neplatí jen pro zeleninu. Využití vidí ve zpracovatelském průmyslu nebo ve veřejném stravování. „Do budoucna bychom uvítali také větší zapojení obchodních společností, co se týká nastavení jejich dodavatelsko-odběratelských požadavků na odebíranou zeleninu, ale také přístup samotných spotřebitelů a jejich zájem o tuto produkci,“ potvrdila mluvčí MZe Markéta Ježková.

Kampaň na záchranu jídla. Slovo dostala i křivá zelenina:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 10. prosince 2016 18:53 )

Brusel je jak diktátor, křivá mrkev nesmí být, ale že je plná pesticidů, to už jim nevadí. Už aby jsme byli opět sví a nikdo nám nediktoval pitomosti.

jiko100 ( 10. prosince 2016 18:48 )

Proboha, co tomu řeknou v Bruselu...?

Zobrazit celou diskusi