Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Štěňátko pod vánoční stromeček: Víme, které plemeno vybrat

  • Autor: ula - 
    11. 12. 2016
    06:11

    Vánoce jsou za dveřmi a možná už se váš potomek zmínil, že by si moc přál domácího mazlíčka, konkrétně psa. Pokud uvažujete, že byste si opravdu „nejlepšího člověčího přítele“ pořídili, měli byste si promyslet, které plemeno by pro vás bylo vhodné. Každé má totiž jedinečné potřeby a požadavky. Přinášíme vám informace o pěti nejoblíbenějších psích plemenech v Česku. 

  • 1.TOP 10 psů v Česku

    Podle odhadů bylo v roce 2015 v Česku 40 855 odchovů psů. Mezi Čechy vede žebříček TOP 10 nejoblíbenějších psů německý ovčák. Na druhém místě je jezevčík, stupně vítězů uzavírá čivava. V poslední době se také začíná těšit velké oblibě např. francouzský buldoček. Žebříček:

     

    • Německý ovčák
    • Jezevčík
    • Čivava
    • Labradorský retriever
    • Yorkšírský terier
    • Stafordšírský bullterier
    • Border kolie
    • Německý špic
    • Zlatý retriever
    • Bernský salašnický pes

    TOP 10 psů v Česku TOP 10 psů v Česku | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 2. Jak si vybrat psího parťáka?

    Rozhodnutí pořídit si psa znamená dlouhodobý závazek, který je dobré si důkladně předem promyslet. Zvíře žije v průměru více než deset let. Měli byste si proto vybrat psa, jehož požadavky budou dobře přizpůsobené vašemu vlastnímu životnímu stylu. Zároveň se však částečně budete muset přizpůsobit i vašemu štěněti.

    Jak si vybrat psího parťáka? Jak si vybrat psího parťáka? | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 3. Jaké plemeno si vybrat?

    O německém ovčákovi se říká, že je poslušný, labrador láskyplný k dětem, chrt nezávislý. Nicméně žádného psa nemůžeme jednoduše kategorizovat. Ve skutečnosti byste měli vybírat plemeno v závislosti na roli, kterou od svého psa očekáváte, přičemž je třeba brát ohled i na jeho váhu a velikost.

     

    Je zřejmé, že vybrat si jorkšírského teriéra jako hlídacího psa, se zdá být stejně nevhodné, jako zamykání německé dogy celý den v bytě. Obecně platí, že malý pes, i když neklidnější, bude potřebovat méně prostoru než středně velký pes. Pro velká plemena psů je dostatek prostoru základem.

     

    Bez ohledu na zvolené plemeno byste měli mít vždy na paměti, že každý majitel musí věnovat svému mazlíčkovi pozornost, a to několikrát denně. Abyste se ujistili o správnosti své volby, informujte se v chovatelských klubech. Výstavy psů jsou ideálním místem, kde poznat maximální rozmanitost plemen a setkat se s odborníky.

    Jaké plemeno si vybrat? Jaké plemeno si vybrat? | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 4. Pes nebo fena?

    Feny jsou obecně menší než psi, což může být také jedním z výběrových kritérií. Hlavní nepříjemnosti jsou spojeny s obdobími hárání dvakrát ročně, zpravidla na jaře a na podzim. Mimo jiné to znamená, že se kolem feny budou shromažďovat psi a je nutné zvíře ohlídat, pokud nechcete štěňátka.

    Pes. nebo fena? Pes. nebo fena? | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 5. Jorkšírský teriér

    Jorkšír patří mezi malá plemena, která bývají velmi vybíravá a mlsná. Je proto důležité sledovat, co vašemu psovi dáváte do misky. Toto plemeno má totiž sklony k nadváze a obezitě, která může mít za následek mnoho zdravotných potíží. Hlídejte tedy vašemu jorkšírovi hmotnost, která by se v dospělosti měla pohybovat kolem 3,5 kg. S určením ideální hmotnosti u vašeho pejska vám pomůže veterinární lékař. „Zvláště u malých plemen je každé kilo navíc velmi citelné. Pamatujte, že nadváha psům negativně ovlivňuje kvalitu života a taky může ovlivnit jeho délku,“ vzkazuje majitelům psů Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin. „Dalším problémem, kterým jorkšíři často trpí, je zubní plak a kámen, proto by měli majitelé pravidelně kontrolovat stav chrupu.

    Jorkšírský teriér Jorkšírský teriér | Profimedia.cz

  • 6. Čivava

    I když si možná myslíte, že maličký pes toho méně sežere a není na stravu tak náročný, opak je pravdou. Strava u malých plemen musí být energeticky vydatnější než u plemen větších.

     

    Kromě toho čivavy trápí rovněž jako jorkširského teriéra zubní kámen. Neváhejte proto navštěvovat pravidelně veterináře, aby případný kámen vašemu psovi odstranil, než způsobí další zdravotní potíže. Navíc čivava je velmi vybíravá, zřejmě po vás bude vyžadovat speciální psí paštiku, kterou vám doporučí i odborník.

     

    Plemeno může mít navíc potíže se srdcem a dýcháním. 

    Štěně čivavy Štěně čivavy | Alexander Malachovský

  • 7. Francouzský buldoček

    Francouzský buldoček je plemeno, které často žije ve velmi náročném městském prostředí, kde se vyskytuje mnoho smogu a volných radikálů, které mohou ovlivňovat jeho zdraví. Pravidelné podávání omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin v krmivu chrání mozek, nervovou soustavu a omezuje vznik zánětlivých onemocnění v organizmu.

     

    Francouzští buldočci často trpí na různá kožní onemocnění a alergie. Právě omega 3 mastné kyseliny, které se získávají z tuku mořských ryb, podporují správnou funkci kůže a redukují vznik zánětlivých onemocnění.

    Buldoček Buldoček | Profimedia

  • 8. Německý ovčák

    Jedním z nejoblíbenějších psích plemen v Česku je německý ovčák. „Stejně jako francouzský buldoček mívá vlčák, jak se někdy tomuto plemenu přezdívá, problémy s onemocněním kůže. Ovčáci mají oproti jiným plemenům odlišné kožní pH. Nízká hladina imunoglobulinu A, který je důležitý při boji proti infekcím, německé ovčáky vystavuje většímu riziku různých onemocnění,“ říká Tarkošová, která k péči o německé ovčáky doplňuje: „S citlivým trávením ovčáků pomáhají vysoko stravitelné bílkoviny a optimální poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny. Obranyschopnost podpoří krmivo s obsahem antioxidantů jako například vitamin C a E polyfenoly (výtažky zeleného čaje). Němečtí ovčáci často trpí dysplazií kyčelních a loketních kloubů. Proto je důležité volit krmivo, které obsahuje látky na podporu a výživu kloubů glukosamin a chondroitin, ideálně s obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky.“ radí Tarkošová.

    Německý ovčák Německý ovčák | D. Malík, P. Prokeš

  • 9. Labradorský retrívr

    Labrador pochází z chladného prostředí kanadské provincie Newfoundland a Labrador. Pro skvělou aportovací schopnost je rybáři využívali k donášení ryb a postřelených ptáků z ledové vody. Odtud si přinesli velkou lásku k vodě a plavání. K životu v tak chladném prostředí musela být přizpůsobena stavba jejich těla, a hlavně srst, která je opravdu unikátní. Labradoři mají krátké silné chlupy a v kombinaci s hustou podsadou slouží jako izolace před chladem. Jejich kůže navíc produkuje velké množství kožního mazu, takže voda po srsti stéká jako kachnám po peří.

     

    Vzhledem k váze, která se v dospělosti blíží až k 40 kilogramům, mívají také problémy s nadváhou a klouby. Problémem, který labradory bohužel rovněž často trápí, je šedý zákal. „V krmivu pro toto plemeno by proto neměl chybět lutein, zeaxantin, vitamin E a vitamin C,“ uzavírá Tarkošová. Labradorům rovněž svědčí větší fyzická aktivita, která také napomáhá k udržení ideální tělesné váhy.

    Štěňata labradora Štěňata labradora | Profimedia

     

     

bibijana ( 14. prosince 2016 11:58 )

Boule se po injekcích dělají, já jsem na to měla mast na otoky,tou jsem bouli velmi lehce masírovala.Jinak souhlasím s diskutujícími-šťěňátko děckám rozhodně jako dárek nekupovat.Pes a zvláště štěně je nejen na hraní a mazlení, ale je to taky starost,.Pes vyžaduje čas,péči a dostatek financí.Mají spoustu nemocí a veterinární péče je sakra drahá a žádná pojišťovna to nehradí!!!Pes se musí venčit,pečovat o srst.Choďte s dětmi do útulků,pomáhejte tam,venčete tam pejsky,ať dětičky z kapesného přispívají na útulky,aspoň uvidí,kde pes skončí,až je přestane bavit.Děcka dnes mají spoustu jiných zájmů a zálib-počítače,zájmové kroužky,kamarády,televizi,mají spoustu učení, rodiče jsou uštvaní,nač pořizovat živého pejska,který vyžaduje čas?Kupte mu plyšového, dnešní hračky jsou k nerozeznání od skutečných-štěkají,kakají....

zednik ( 11. prosince 2016 11:46 )

Tu reklamu si zaplatily množírny psů ?? Ještě těm debilům co si pod stromeček koupí psa raďte a lákejte je ! V lednu těch nešťasných zvířat budou plné útulky a mrtvých nebo polomrtvých, uvázaných na řetězu budou plné lesy.

janova ( 11. prosince 2016 08:35 )

Nejdřív bych přemýšlela o tom, že ten pes žije 10 - 15 let, jestli chci tak dlouho denně chodit ven, ráno vstávat a venčit atd. Protože hlavní starost o pejska nikdy není na dětech, ale vždycky na rodičích. Pro děti je to často jako hračka, která se za chvíli odloží.

Zobrazit celou diskusi