Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Marie chce obraz, Milan bačkory. Opuštěným seniorům udělají Ježíška dobrodinci

Autor: mib - 
26. listopadu 2016
07:10

Opuštění senioři jsou většinou ti poslední, na které se o Vánocích myslí. Letos je ale opak pravdou, protože se napříč republikou našli dobrodinci, kteří jim na přání posílají dárky. Zdánlivé maličkosti jako bačkory, deky nebo knihy postarší lidé uvítají. Centra jako Domovinka nebo Život 90 jim navíc přichystají štědrovečerní večeři a setkání. Podle jejich organizátorů právě na to staří lidé rádi vzpomínají.

Marie, Bohumil a spousta dalších starých lidí po celém Česku čeká, že je rodina o Vánocích potěší dárkem nebo je přijde navštívit do domova pro seniory. Některým se to splní. Někteří se ale nemusí dočkat. A to i přesto, že mají skromná přání a chtějí pouze drobnosti jako bačkory, šálu, přívěsek nebo klobouk.

„Zahájili jsme v lednu projekt ,Plníme přání seniorům‘, tedy našim klientům, a během roku jsme našim klientům splnili díky dárcům spoustu přání, jako například výlet na Šumavu, na Lipno, do korun stromů, ale také jsme jim pořídili jiné věci, například hodinky,“ uvedla pro Blesk.cz ředitelka plzeňské sociální služby Domovinka Bohumila Hajšmanová. Poté vznikla myšlenka splnit jim přání také k Vánocům.



„Daří se přání naplňovat, mnozí senioři, co k nám dochází, mají své rodiny, někteří ale ne. Abychom mohli dát dárky i za Domovinku, potřebujeme pomoc dárců. Bála jsem se, že plnění vánočních přání nebude mít žádnou odezvu, protože senioři nejsou v módě, ale je to naopak. Teď už máme i dárky pro seniory z jiného domova,“ doplnila Hajšmanová.

Domovinka hledá peníze u dárců

Na první advent tak sehnala Domovinka dost prostředků, aby si mohla dovolit přichystat výzdobu. V průběhu prosince navíc klienty čekají koncerty, divadelní představení nebo vystoupení dětí ze školky.

Jako sociální služba, jejíž pracovníci poskytují pomoc v denním a týdenním režimu, ale také v rámci pečovatelské terénní služby, dostává dotace na provoz. Ty ale sotva vyjdou na běžný chod, a tak hledá vedení každou korunu navíc u dárců, díky nimž by se seniorům mohl pořídit i nějaký ten malý dárek.

Mluvčí komunitního centra pro seniory Život 90 Michaela Sladká pro Blesk.cz uvedla, že je pro seniory důležité trávit Vánoce po svém. „A to může znamenat i být o samotě. V tom případě je dobré mít nějaký rituál, který je pro nás důležitý, a ten dodržet. Je ale určitě dobré o svátcích na svoje blízké myslet a je to i příležitost k dlouho odkládané návštěvě nebo k pokusu o nějaké usmíření,“ řekla.

Život 90 pořádá projížďky Prahou nebo vyrábění adventních věnců a perníčků. Podobně jako Domovinka mohou do Života 90 přijít lidé i na Štědrý den. „U nás senioři tráví čas v útulném rodinném prostředí a je tu o ně podle jejich potřeb postaráno. Na Vánoce pochopitelně s veškerou vánoční atmosférou, na což mnozí senioři velmi rádi vzpomínají,“ dodala Sladká.

Ježíškem každý z nás

Jednou ze skupin, která pomohla naplnit přání seniorům, jsou tzv. Ježíškova vnoučata. Na Facebooku mají téměř tisícovku členů a rozesílají dárky především do domovů, kde jsou senioři ubytovaní dlouhodobě a často nemají vůbec nikoho. Lidé už doposud obdarovali nejméně 130 „babiček a dědů“, uvedla na sociální síti organizátorka Olga Š.

„Když zveřejním novou dávku přání, tak je nejpozději do dvou hodin rozebraná. A další potenciální dárci mi pak píší, proč na ně nezbylo a že je jim to líto. Úplně koukám, jak velký to má ohlas. Potvrdilo se mi, že jsou lidé hodní, a když se spojí, tak hodně dokážou,“ popsala organizátorka pro jihlavský iDnes.cz.

Je přesvědčená, že lidé chtějí skutečně pomáhat. Vyplývá to už z množství dárků, kolika chtějí domovy důchodců zásobit. „Moc mě těší to těšení se starých opuštěných lidí na Vánoce, které léta neměli. A taky to, že lidi chtějí pomáhat. Takže příští rok ve velkém. Teď už to přerůstá možnosti pilotního programu, a tak už ani další domovy letos nezvládneme potěšit. Ale příští rok počítáme s celoplošným pokrytím s větší základnou,“ uzavřela pro Blesk.cz Olga Š.

Důchodci dostanou dárky z různých koutů republiky. Lidé se složili:


Zobrazit celou diskusi