Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

U koho skončí hacker zadržený v Praze? „Jeho hlavu“ žádá po USA i Rusko

Autor: uni - 
23. listopadu 2016
10:27

Spojené státy žádají Česko o vydání ruského hackera Yevgeniye Nikulina, protože podle nich napadl sociální síť LinkedIn a servery firem Dropbox a Formspring. Rusko však usiluje, aby byl obviněný vydán do vlasti.

O vydání Rusa Yevgeniye Nikulina, kterého v říjnu zadrželi kriminalisté v Praze kvůli podezření z hackerství, oficiálně požádalo vedle Spojených států i Rusko.

Kalifornský federální soud muže obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Rusko však žádá, aby Česko Nikulina vydalo do vlasti. Muže obvinilo z krádeže zhruba 88.000 korun přes internet. Zatykač pro čin z roku 2009 vydal ruský soud letos v listopadu.

Ruské velvyslanectví v Praze označilo postup USA za „součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům“.

Nikulin je v současné době ve vazbě. Jeho advokát Adam Kopecký uvedl, že o ruské žádosti o extradici zatím neví. O přípustnosti mužova vydání do USA či Ruska bude rozhodovat pražský městský soud poté, co státní zastupitelství podá návrh. 

Mluvčí soudu Markéta Puci řekla, že po právní moci rozhodnutí soudu může nastat situace, kdy by bylo přípustné vydání do obou států. „Potom je na ministru spravedlnosti, aby rozhodl o tom, kterému státu bude tato osoba vydána“.

Poslední slovo tak bude mít ministr Robert Pelikán (ANO), který může Nikulina nevydat i navzdory soudnímu rozhodnutí. Zákon stanoví, že při rozhodování, kterému cizímu státu bude obviněný vydán, ministr zváží zejména pořadí, v jakém byly žádosti doručeny, okolnosti spáchání trestných činů, včetně jejich závažnosti a také pravděpodobnost, s jakou mohou dotčené státy dosáhnout dalšího vydání obviněného ze státu, kam ho Česko vydá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 24. listopadu 2016 00:11 )

Ty asi ještě neumíš číst co? Jinak by ses dočet, že "Poslední slovo tak bude mít ministr Robert Pelikán" a žádnej Zeman! A s ohledem na předposranost našich politiků před "Pruhama a Hvězdama" je jasný, kde Rusák skončí!!

noacojezase ( 23. listopadu 2016 12:34 )

Celkem slušný tah od Američanů, to bude test naši loajality jako blázen.

Zobrazit celou diskusi