Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polovina Čechů má problém vyžít z platu, čtvrtině z nás peníze nestačí

Průzkum také ukázal, že ve velmi obtížné finanční situaci se v průběhu minulého roku ocitlo 26 procent respondentů.
Průzkum také ukázal, že ve velmi obtížné finanční situaci se v průběhu minulého roku ocitlo 26 procent respondentů.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, pet - 
21. listopadu 2016
18:35

Polovina českých domácností vychází se svými současnými příjmy snadno, naopak druhá polovina domácností jen s obtížemi. Čtvrtina lidí se v uplynulém roce ocitla v tíživé finanční situaci. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti loňsku se názory veřejnosti zásadně nezměnily.

Hodnocení, že s penězi hospodaří „spíše snadno“, nebo „spíše obtížně“, zvolila nyní vždy asi třetina domácností. Šest procent dotázaných má pocit, že se svými příjmy vychází „velmi obtížně“, zatímco „velmi snadno“ jen tři procenta dotázaných.

Průzkum také ukázal, že ve velmi obtížné finanční situaci se v průběhu minulého roku ocitlo 26 procent respondentů. Naopak 69 procent lidí tuto zkušenost nemá. Už od roku 2012 klesá podíl lidí, kteří takovou situaci zažili, a letos to bylo nejméně za celé období zjišťování, tedy od roku 2002. Nejčastěji tíživou finanční situaci v posledním roce zažili nezaměstnaní a lidé pracující v nekvalifikovaných dělnických profesích, méně často pak nepracující důchodci, studenti, zaměstnanci a kvalifikovaní dělníci.

Tři pětiny lidí hodnotí svou domácnost slovy „ani chudá, ani bohatá“, čtvrtina Čechů ji považuje za „spíše chudou“ a čtyři procenta jako „velmi chudou“. Bohatých domácností je podle vlastního hodnocení necelá jedna desetina, „velmi bohatá“ jen přibližně každá stá.

Příjem 92 procent domácností stačí na základní potřeby, jako je jídlo či oblečení, 77 procent respondentů uvedlo, že mají dost prostředků i na úhradu zdravotní péče, léků a zdravotních pomůcek, což naopak představuje problém pro 19 procent dotázaných. S financováním koníčků a zájmů členů rodiny nemá problém 62 procent Čechů, zatímco více než třetina lidí na tyto věcí nemá dostatek peněz. Bezmála polovina oslovených uvádí, že příjem jejich domácností dostačuje i na nákup zdravějších nebo kvalitnějších potravin, přičemž však stejná část tvrdí opak.

Příjem většiny domácností už spíše nebo úplně neumožňuje spořit, podporovat děti a rodiče, pravidelně trávit dovolenou v zahraničí či nakupovat luxusní zboží.

djaba ( 22. listopadu 2016 23:27 )

To je problém svoloče , my s plnými břichy na ně se*eme , hovada co neumí ani číst .Anějaký Ahold sem netahejte ,slečny mohou jit do kolbenky k lisu .Tam je přejdou bl*b*ý nápady , hlavně na noční .

Bocian ( 22. listopadu 2016 17:07 )

Např. v Aholdu pracují tisíce zaměstnanců za průměrný čistý plat 10 tis. Kč. To jim snad nemůže stačit ani na jídlo a dojíždění do práce, natož na placení složenek. Dostanou prý vánoční poukázky 300,-Kč na zboží v Albertu, což je v Holansku 11,-Euro. Podle mluvčího Aholdu prý přilepšení zaměstnancům na vánoční tabuli.

pepen ( 21. listopadu 2016 21:15 )

Novináři objevili Ameriku-je jasné,že od roku 1990 má Česká republika nejnižší platy a důchody z celé EU.Nejdražší elektřinu,plyn,nájemné a potraviny-které jsou nejhorší z celé EU.To je to,že se Češi nezajímají o politiku -proto si tu politici dělají s námi co chtějí!!!!Vědí, že jsme hloupý a jednoduchý národ- 50% Čechům stačí se nažrat a nachlastat!!!Mladá rodina zakládající rodinu se zadluží půjčkami-přijdou o zaměstnání a jsou na odpis!!!Česko pro mladé lidi-je katastrofa!!!!

moiaza ( 21. listopadu 2016 21:10 )

Ono je to těžké. Dost lidí má určitě problém vyžít s platem. Ovšem znám mnoho lidí, kteří nadávají na malý plat, ale kouří nejméně balíček cigaret denně a průměrná spotřeba 3-5 piv je samozřejmosti. Jiní si koupí mobily,tablety a jiné vymožeností doby a pak brečí, že nemají peníze. Pak je zde kategorie, která nemá vysoký příjem, ale všechno musí mít a ještě rychle. Řeší to půjčkami a jsou v pasti.

Zobrazit celou diskusi