Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dlouhodobě nemocní si polepší. Dávky by se mohly na den zvýšit o 146 korun

Autor: uni - 
21. listopadu 2016
13:46

Tripartita se na pondělním jednání shodla na potřebě zvýšení nemocenské při delší pracovní neschopnosti. Existují však tři varianty, jak by se mohla změnit.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny. Následně hradí 60 procent takzvaného redukovaného denního vyměřovacího základu stát.

Ministerstvo na dnešní jednání tripartity přišlo se dvěma návrhy. Podle prvního by nově stát už od 31. do 60. dne nemoci hradil 66 procent základu, následně by šlo o 72 procent. Ve druhé by byl nárůst výraznější, na 78 procent základu by se však dávka z původních 60 procent posunula až od 61. dne nemoci

Předseda ČMKOS Josef Středula přišel na jednání ještě se třetí variantou, podle které by šlo o zvýšení o 78 procent už od 31. dne nemoci. Středula potřebu shody na zvýšení nemocenské dříve označoval za nesmírně důležitou, protože při delší nemoci může podle něj člověk rychle spadnout do chudoby.

Dnešní nemocenská činí u osoby s průměrným platem 27 000 korun zhruba 485 korun denně. U první varianty předkládané ministerstvem by si dlouhodobě nemocný člověk polepšil po 30 dnech nemoci o 49 korun a po 60 dnech o 97 korun denně. Ve druhé variantě jde o růst o 146 korun denně. Varianty by stát přišly na 2,3 miliardy, respektive 2,8 miliardy korun.

Bocian ( 22. listopadu 2016 06:56 )

Nastavená nemocenská v Exekutistáně je tak žebrácká, že zaměstnance nutí k tomu aby si brali na marodění místo neschopenky dovolenou anebo nemoc přecházeli. Pro kapitalisty je to výhodné ale stát jednou spláče nad vejdělkem. Protože toto nedbalé léčení a přecházení nemocí příjde zdravotnictví a potažmo stát velmi draho. Největší podraz na zaměstnance je 3 dny neplacená neschopenka, protože včasnou léčbou se dá nemoc zastavit či zmírnit její průběh. Ale taky zabránit aby nemarodila nakonec celá firma.

Zobrazit celou diskusi