Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nad Kladnem budou burácet letadla. Pražské letiště čistí hlavní ranvej

Autor: jer, ČTK - 
20. listopadu 2016
18:30

Hlavní přistávací dráhu pražského letiště Václava Havla čeká čištění od nanesené gumy a jiných nečistot. Ranvej kvůli tomu bude od pondělí až do středy 23. listopadu mezi osmi ráno a pěti odpoledne uzavřena. Provoz bude přesměrován na vedlejší dráhu. Letadla tak po dobu údržby budou hlukem obtěžovat obyvatele Kladna.

Naposledy letiště pravidelnou údržbu hlavní dráhy uskutečnilo letos na jaře od 15. do 18. března. Zároveň ale letiště v první polovině letošního roku opravovalo jednu z pojezdových drah k hlavní ranveji, což si rovněž vyžádalo častější využívání vedlejší vzletové dráhy.

„Vzhledem k většímu podílu velkých letadel na provozu letiště se ukazuje, že z důvodu dodržení platné legislativy a v zájmu bezpečnosti leteckého provozu bude muset pražské letiště přistupovat k odstraňování gumových zbytků nebo jiných znečišťujících látek na hlavní dráze častěji než doposud,“ uvedlo pražské letiště.

To musí podle platné legislativy mocnost nánosů gumy sledovat v tříměsíčních intervalech a podle naměřených hodnot nečistoty z povrchu dráhy odstraňovat. To se dosud dělo dvakrát do roka. Častější údržba hlavní dráhy nepotěší především obyvatele nedalekého Kladna. Přes to létají letadla při startu a přistání na druhé dráze letiště Václava Havla.

pupak_1 ( 20. listopadu 2016 22:39 )

Tak tohle by mně nenapadlo. S pojmenováním letiště po Havlovi problém nemám, stejně létám z Ruzyně, nebo prostě z letiště. Až otevřou Vodochody, budu létat jen z Ruzyně, nebo Vodochod i kdybykdybY se to tam jmenovalo po Willym Messerschmitovi.

Zobrazit celou diskusi