Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čechy založený Liberland: 440 tisíc lidí se chce stát jeho občany

Autor: shp - 
18. listopadu 2016
19:34

Třemi Čechy založený stát Liberland, který se rozléhá mezi Srbskem a Chorvatskem, se těší velké oblibě. Na 440 tisíc lidí z celého světa má zájem se stát jeho občany.

Zakladatel Liberlandu již chce podle FTV Prima brzy začít s osidlování. Lidé mají na území o rozloze zhruba 7 kilometrů žít na hausbótech. Projekt Liberland byl vyhlášen za stát třemi Čechy 13. dubna 2015.  Přestěhovat se tam chce i jeho prezident Vít Jedlička, zatím ale řeší problémy s policií.

Bude první velká akce 28. tohoto měsíce, kdy tam vlastně budeme mít první loď stabilně delší dobu, ale od příštího roku tam budeme mít houseboaty, bude jich tam hodně. V Liberlandu se rozjedou svatby, různé společenské události, chceme prostě, aby tam trvale mohlo bydlet třeba dvě stě tři sta lidí na konci příštího léta,“ řekl jedlička televizi.

Otázka je, co se stane, až bude stát Liberland plně mezinárodně uznán a začne se tam budovat. Podle mě se nám může stát, že se nám přihlásí třeba deset dvacet milionů lidí a budeme muset vybírat, kdo se může a kdo se nemůže stát rezidentem Liberlandu,” dodal Jedlička, který Liberlandu stále věří.

Video  Reportáž TV Prima o osidlování Liberlandu.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi