Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Turecko obvinilo dva Čechy. Měli podporovat „kurdské teroristy“, přišli ze Sýrie

Autor: mib - 
17. listopadu 2016
10:50

Dva české občany zadržely turecké bezpečnostní síly na jihovýchodě země. Češi se vraceli ze Sýrie. Policie je obviňuje z nelegálního vstupu do země a podpory kurdských ozbrojenců, které považují za teroristy. Informaci přinesla tamní média a potvrdilo ji i české ministerstvo zahraničí. To teď bude muset vyčkat na soudní řízení, do té doby nemohou žádat o vydání Čechů zpět do země.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová uvedla, že byli oba Češi zadrženi 13. listopadu při pokusu o přechod do Iráku, kvůli držení materiálů, které zmiňovaly právě kurdské milice. „My jsme v tuhle chvíli v kontaktu s jejich tureckým právníkem, takže se snažíme zjistit co nejvíce informací,“ dodala pro Info.cz Lagronová.

Podle ní kvůli platnosti protiteroristických zákonů v Turecku, jsou postupy úřadů delší a přísnější než obvykle. České ministerstvo se bude moci spojit s tureckými úřady, až poté, co začne soud. „Čeští diplomaté se budou snažit dosáhnout deportace obou zadržených zpět do Česka,“ uzavřela Lagronová.

Jednou ze zadržených je Markéta Všelichová, která Kurdům dlouhodobě pomáhá. „Původním motivem byla víceméně čistě zvědavost, sympatie ke Kurdům, zájem o danou situaci. Chtěla jsem si na vlastní oči ověřit informace, které z různých zdrojů přicházejí, a zjistit, jaká je skutečná situace. Následně jsem cítila nutnost něco pro lidi žijící v těchto oblastech udělat, nějak jim pomoci,“ řekla letos v srpnu v rozhovoru pro Blesk.cz.

Turecká policie Všelichovou zadržela a obvinila spolu s Miroslavem Farkašem. Ten je podle tureckých médií ostřelovačem s výcvikem z francouzské cizinecké legie. Oba měli podporovat kurdské teroristy ze skupiny YPG, kterou Ankara považuje za teroristickou skupinu.

Farkas loni serveru Echo24 řekl, že dal v práci výpověď, prodal majetek a sepsal závěť. „Když bude třeba, vezmu do ruky zbraň a můžu jim pomoct bojovat,“ zdůvodnil svůj záměr jet do Sýrie.

Vyhoštění z Iráku

Turecká média dokonce zveřejnila občanské průkazy Všelichové i Farkase. Ti se údajně měli přiznat, že se snaží dostat do Evropy a získat zdravotní materiál. Podle nepodložených informací měli výcvik absolvovat na Západě.

Mluvčí ministerstva uvedla, že Všelichová byla už jednou vyhoštěna i Iráku poté, co ji zadržely irácké jednotky v Kurdistánu. „Situace byla komplikovaná, ale podařilo se dosáhnout toho, že ji vyhostili,“ řekla mluvčí.

Markéta Všelichová v Turecku bojuje proti ISIS:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paralenka ( 17. listopadu 2016 18:23 )

 Doufám, že náš hloupý stát za tyhle dobrodruhy opět zaplatí miliony, jak už předvedl! Pro některé neplatí varování ohledně bezpečnostní situace, pravidla v cizích zemích? Copak si ubožáci mysleli, že si mohou dovolit cokoliv?! Vykašlat se na ně, takhle se s ISIS nebojuje, nelžete nám , pleskači! Aby se všichni cvoci z různých neziskovek a podobných šílených spolků nepo*ělali!

zednik ( 17. listopadu 2016 17:44 )

Nechal bych jí tam.Vyprdnout se na ně na oba , žádná pomoc! České úřady Všelichovou několikrát varovaly ať tam nejezdí. Přechytralá studentka hnojárny chce být zajímavá, zažívat dobrodružství a adrenalin.

montevideo ( 17. listopadu 2016 12:15 )

Jen ať si to ti dva "aktivisti" užijou .

syrucek ( 17. listopadu 2016 12:10 )

Dávat v maskáčích rozhovory médiím a potom jet do Turecka, to chce pořádnou dávku naivity nebo IQ houpacího koně.

jura1 ( 17. listopadu 2016 11:17 )

DOUFÁM, ŽE SI JE TAM NECHAJÍ. T řeba ji tam povinně porodí další teroristické pravdoláskaře.

Zobrazit celou diskusi