Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump Česko ochránit musí, vyrukoval generál Pavel. Je na to smlouva NATO

Autor: mib/ČTK - 
17. listopadu 2016
08:10

Náznaky zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, že USA se mohou zříct svých závazků v rámci NATO, nelze brát vážně, řekl šéf Vojenského výboru aliance generál Petr Pavel. Smlouva je podle Pavla tak závazná a důležitá pro Ameriku a její spojence, že si žádný prezident netroufne ji změnit, uvedl pro agenturu AP v kanadském Torontu. Trump zmiňoval, že země neplatící z rozpočtu dost na obranu, což je případ také České republiky, se nemusí dočkat ochrany USA. Analytici k tomu dodávali, že sami ubráníme jeden kraj.

Pátý článek smlouvy o vzájemné obraně je zcela jasný a NATO bezpodmínečně přijde na obranu členského státu, bude-li terčem útoku, řekl podle čtvrteční zprávy AP český generál.

Republikán Trump během volební kampaně naznačoval, že před případným poskytnutím pomoci vyhodnotí finanční příspěvky spojenců do pokladny aliance. NATO označil za „zbytečné“ a konstatoval, že pro Spojené státy je smlouva špatná.

Trumpovy výhrůžky kritizovali i vlivní američtí republikáni. Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, který Trumpa během kampaně energicky podporoval, s jeho slovy o alianci „totálně nesouhlasí“. Tyto výroky lze podle něj považovat za začátečnickou chybu.

Spojené státy přispívají do rozpočtu aliance více než 70 procenty a mnoho amerických politiků těžce nese, že většina ostatních aliančních států své finanční závazky neplní. Požadovaná dvě procenta hrubého domácího produktu vydávají na obranu jen Británie, Estonsko, Řecko a Polsko. Česká republika by podle české vlády této hranice mohla dosáhnout za deset let, nyní vydává na obranu asi jedno procento HDP.

Kampaň a zvolení Donalda Trumpa:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 29. ledna 2017 13:44 )

Velemak: ano, ale Mírov,,,

suov ( 29. ledna 2017 13:41 )

gabreta: další přesný popis, co jsme pro USA,,,a tuto techniku máme jen na splátky, stačí nedodat nějaký díl a naše armáda je v ***i,,,

suov ( 29. ledna 2017 13:38 )

agfor: přesně napsané, jsme jen kolonii USA,,

suov ( 29. ledna 2017 13:35 )

jarumas- přesně tak, jemu jde jen o to korýtko,,,

suov ( 29. ledna 2017 13:32 )

krakonos500- jdi se vycpat ty moulo,,,,

Zobrazit celou diskusi