Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kamiony beden pendlují mezi sídly EU. Co se tam „pašuje“, odhalila úřednice

Autor: David Budai - 
21. listopadu 2016
06:15

Osm velkých kamionů a nekonečné řady beden s věcmi zaměstnanců Evropského parlamentu. A hlavně tisíce úředníků na cestě – jen z Bruselu se kvůli nim jednou za 30 dnů vypravují dva speciální rychlovlaky. Takový je tradiční každoměsíční kolorit parlamentního přepravování mezi sídly v Bruselu a ve Štrasburku, které stojí miliony eur, tedy v přepočtu miliardy korun.

Evropský parlament má celkem tři sídla: Brusel, Štrasburk a Lucemburk. Lidé, kteří pracují v Bruselu nebo Lucemburku, se musí každý měsíc přesunout do Štrasburku, kde se koná hlavní plenární zasedání. Ročně to znamená až 180 milionů eur (bezmála pěl miliard korun) navíc, tisíce tun zbytečného CO2 a i stovky a stovky kanceláří, které se používají jen 4 dny v měsíci.

Proč? Stojí to tak prostě v zakládajících smlouvách Evropské unie, podle kterých je jedním ze sídel europarlamentu právě Štrasburk a poslanci tam musí 12krát ročně jednat a hlasovat. Jinak je obrovská štrasburská budova víceméně opuštěná a většina činností nebo jednání stejně probíhá v Bruselu. Tam totiž sídlí i všechny ostatní instituce EU, takže je to mnohem efektivnější.

O tom, že by se Štrasburk jednoduše zrušil, se mluví léta a někteří europoslanci o tom stejnou dobu mluví jako o své prioritě. Zřejmě se ale nic nezmění. Faktem totiž zůstává, že by k tomu bylo potřeba souhlasu všech členských zemí EU, a zatím to nevypadá, že by Francie na podobný krok kývla.

Tajuplná úřednická bedna

Pravidelné cestování letadlem, vlakem či autem, kvůli kterému každý ztratí den, tak všechny pracovníky europarlamentu provází stejně jako šedivá bedna, do které si ukládají své věci. „Bedně se v místním žargonu říká kantýna a v podstatě cestuje mezi Bruselem a Štrasburkem,“ popisuje Václav Lebeda, úředník pracující momentálně v rozpočtovém výboru. Přepravují se v nich hlavně pracovní věci a materiály.

Video  Evropský parlament – bedna  - David Budai, Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

„Většinu věcí už dneska máte na serveru. Ale spousty věcí máte načteny a máte v nich poznámky,“ vysvětluje Eva Palatová pracující pro jednu z politických frakcí. Podle ní je zbytečné některé věci tisknout znova. A přestože by se v bedně měly přepravovat pouze pracovní věci, občas úředníci, poslanci nebo asistenti neodolají a potají tam „přibalí“ také pár osobních drobností. „Většinou jde o papíry, ale občas tam naložím třeba boty,“ říká s úsměvem Palatová.

Pět hodin vynášení věcí

V Evropském parlamentu pracuje asi 6 000 lidí, cestování se týká zhruba pěti tisíc z nich. Než se všechny bedny snesou před bruselské sídlo, trvá to téměř pět hodin. Potom se všechny naloží do 8 obrovských kamionů a vydají se na 440 kilometrů vzdálenou cestu do Štrasburku. A o pár dnů později se všechno opět naloží a kamiony vyrazí zpátky. I to je Evropská unie.

Zobrazit celou diskusi