Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Už žádní teroristé a ilegálové? Brusel „prolustruje“ každého, kdo chce do EU

Autor: bud - 
16. listopadu 2016
12:15

Každý rok do států EU přicestuje na 30 milionů lidí ze zemí, které mají s Unií bezvízový styk. Mohou mezi nimi klidně být i teroristé nebo nelegální migranti, jenže se o tom nikdo nedozví. Tomu by ale měl být konec. Evropská komise přichází s ambiciózním plánem, jak všechny zájemce o cestu kontrolovat, jestli nejsou nebezpeční. A týká se to třeba i Američanů, Ukrajinců nebo lidí z Jižní Ameriky. Blesk.cz to řekl eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos.

Každý Čech, který dnes jede na dovolenou do USA, musí zažádat o povolení v rámci systému ESTA. Po vyplnění formuláře úřednici posoudí, jestli není rizikem a jestli může přicestovat. Američané si tímto snadno „odfiltrují“ lidi z rizikových oblastí nebo ty, kteří by mohli být nebezpeční.

Podobný systém nyní zavádí Evropská unie a bude se týkat všech zemí, které s Unií mají bezvízový styk. Jde nejen o USA, ale například také o Jižní Ameriku, Nový Zéland, Kanadu. Výhledodvě by mohlo jít také o Gruzii, Ukrajinu, Kosovo, Turecko a další země.

30 milionů lidí bez dozoru

Každý rok totiž do EU volně přicestuje na 30 milionů lidí, o kterých nikdo nemá žádné informace, protože neprocházejí procesem pro udělení víza. Většina z nich žádné nebezpečí nepředstavuje, ale snadno se mezi nimi mohou ukrýt nejen nelegální migranti, uprchlíci, ale třeba i teroristé. Tito lidé často mají dostatek peněz, aby se do Evropy dopravili třeba letadlem. A to chce nyní Brusel zarazit.

Ty, kteří představují bezpečnostní riziko nebo v minulosti zůstali déle, než směli, nebo jsou ze země, kde je zrovna zdravotní riziko, systém odmítne. Je to důležitá dodatečná vrstva v kontrole našich vnějších hranic a hodně přispívá k naší vnitřní bezpečnosti,“ řekl Blesk.cz eurokomisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopulos.

Neproklouzne nikdo

Půjde o sytém ETIAS, na jehož fungování se budou podílet i bezpečnostní složky, především pak Europol. „Europol bude schopen upozornit na bezpečnostní rizika pro členské státy EU, a to nad rámec všech automatických upozornění, když systém narazí na záznam v některém z bezpečnostních systémů členských zemí,“ vysvětluje Avramopulos, že takto bude možné mnohem efektivněji odhalit hlavně zločince a teroristy.

V praxi se každý žadatel o cestu do Evropy bude muset zaregistrovat, vyplnit řadu údajů a zaplatit poplatek 5 euro. Systém ETIAS pak všechny dostupné databáze včetně těch bezpečnostních či trestních a vyhodnotí, jestli třeba v minulosti tito lidé nebyli trestaní, nemají padělané doklady nebo vazby na podezřelé organizace. Pokud ano, systém je nepustí dále. A bez povolení se přes hranice nedostanou.

Novinku podporuje také český premiér Bohuslav Sobotka. „Vytvoření toho systému Česká republika podporuje od samého počátku, je důležité, abychom vždy věděli, kdo sem do EU míří,“ uvedl premiér na tiskové konferenci. 

nezadat1 ( 16. listopadu 2016 12:58 )

V řadě evropských zemí budou volby a tak začali oblbovat voliče.

meverickx ( 16. listopadu 2016 12:52 )

Další super plán,, Každý topící se migrant bude muset nejdřív vyplnit dotazník a pak teprve bude zachráněn ,.,. A nebo ponechán osudu ,.,. Perfektní nápad

zigzag ( 16. listopadu 2016 12:39 )

Prej neproklouzne nikdo a ti na clunu taky vyplni dotaznik nez je nalodi smer Italie?!

Zobrazit celou diskusi