Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

17. listopadu si nakoupíte bez omezení. Které další svátky se to bude opakovat?

Autor: ula - 
16. listopadu 2016
05:07

Letošní 28. říjen změnil části Čechů život. Museli si na sváteční den hledat jinou náplň, než je cesta do supermarketu nebo hypermarketu. Jenže norma zakazující prodej v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních se týká pouze sedmi ze 13 českých svátků. Zájemci si tak nakoupí jak teď ve čtvrtek 17. listopadu, tak o pěti dalších svátcích. Proč v tom politici udělali takový zmatek, nikdo přesně nevysvětlil. Podívejte se, na které dny je nový zákaz krátký.

„Hlavním cílem tohoto zákona je omezit prodejní dobu v maloobchodě a velkoobchodě tak, aby byl stanoven obecný zákaz prodeje ve vyjmenovaných svátcích a zkrácen prodej na Štědrý den do 12 hodin,“ uvedl ve Sněmovně zákon jeden z jeho navrhovatelů, senátor František Bublan (za ČSSD).

Jedná se o tyto dny, vyjmenoval Bublan: 1. leden, tedy Nový rok a Den obnovy samostatného českého státu, Velikonoční pondělí, 8. květen – Den vítězství, 28. září – Den české státnosti, 28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu, 25. prosinec – 1. svátek vánoční, 26. prosinec – 2. svátek vánoční. Na Štědrý den je prodej omezen do 12 hodin.

„Navrženo je tedy zakázat prodej pouze v sedmi dnech roku. Nejdeme tedy cestou některých okolních států, kde je zakázán prodej každou neděli plus ve vybraných svátcích,“ dodal senátor za ČSSD.

Proč těchto sedm svátků? Nikdo neví

Vzápětí se ale mezi poslanci strhla ostrá diskuze. Poslanec TOP 09 Michal Kučera se divil, proč má být zavřeno na Velikonoční pondělí, ale na velikonoční neděli bude otevřeno. Možná zapomněl, že velikonoční neděle není uvedena mezi státními svátky nebo dny pracovního klidu. Nicméně si rýpnul do ostatních členů vlády:  „V neděli na hlavní svátek bude otevřeno, ale chápu, že je to svátek křesťanský a levicoví kolegové to moc nevnímají. Na svatého Václava bude prodej zakázán, 5. 7. na Cyrila a Metoděje bude povolen.“

Právě výběr svátků ostře kritizuje Hospodářská komora, největší odpůrce tohoto zákona. Podle ní poslanci nevysvětlili nejen důvod, proč byla zvolena výměra 200 metrů čtverečních, ale také nevysvětlili, proč se omezení otevírací doby týká jen některých svátků.

Lidé tráví příliš času v nákupních centrech?

Bývalý odborářský boss a nynější poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil se při diskuzi opřel o tvrzení, že lidé v Česku tráví příliš času v nákupních centrech.

„Konzumní společnost, ve které se teď nacházíme, by potřebovala a zasloužila by si, aby i v neděli byly obchody zavřené, nejenom o svátcích, tak jako to je v jiných vyspělých zemích.  Ale to, že rodina se dostala někam jinam, že když se podíváte do IKEA na dětské koutky, kde se odkládají děti, rodiče létají po IKEA sami a děti nechají být, tak to se vám líbí? Mně tedy ne!“ rozčiloval se Zavadil.

K tomu se opět vyjadřuje Hospodářská komora. „Někteří lidé tráví volný čas i rodinným nákupem v obchodních centrech. Můžeme nad tím ohrnovat nos, ale nakonec jsou lidé svobodní a mohou si zvolit trávení volného času, jak chtějí,“ řekl Blesk.cz mluvčí komory Miroslav Diro. 

O kterých svátcích můžete nakupovat:

  • Velký pátek
  • 1. květen – Svátek práce
  • 5. červenec – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa
  • 17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii
  • 24. prosinec – Štědrý den, kdy budou obchody otevřeny do 12 hodin.

Pokud zůstanou obchody otevřené ve dnech, které zákon zakazuje, hrozí obchodníkovi pokuta.

Podívejte se, jak to vypadalo v obchodech 28. října:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santikxauz ( 16. listopadu 2016 12:15 )

Přece kvůli několika pomateným havloidům nebude 17.listopadu zavřeno.

horak47 ( 16. listopadu 2016 10:52 )

 Je vidět jací lidé rozhodují,jeden svátek ano,druhý ne,a tak je to se vším,stále zákazy a vyjímky,máme v parlamentu a ve vládě nemyslící tupce,které stále volíme a budeme volit,bohužel.

rockyshowman ( 16. listopadu 2016 09:30 )

 Samé zákazy ! Do lesa se nesmí, to pochopím tam lovuchtiví myslivci střílejí po všem co se hýbe, i po sobě. Šetřit vodou, lesy jsou zdevastované, horalé stříkají umělý sníh, hutě ve vlastnictví cizinců, proč by se mělo šetřit. Vodárny a jiné přírodní zdroje jsou ve vlastnictví cizinců, no zkrátka vše se nějak rozuteklo. Jako v Kocourkově - obchody otevřené, ale zákaz nákupu. Právo shromaďovací? Lidé si již šeptají novinky pouze za domovními dveřmi, nebo v hospodě! Přidají na platech, nebo důchodech, tak hned vše zdraží. Již v zimě se ví, že bude sucho, nebude úroda brambor a jiné potraviny se musí dovážet. Řepka , kukuřice - kde jsou ty doby, kdy se tam pěstovaly potraviny, které nasytily národ. Dotace na naftu? Většina farmářů vykazuje mínusy!!!! Není něco v této zemi špatně? Tolik presidentů, -tek, ředitelů neziskovek tolik hladových krků neměli ani komouši. Nechtělo by to změnu ? Ne ti co tam již cca 30 let sedí u zdroje peněz !

ejvm1712 ( 16. listopadu 2016 09:07 )

Šašci o nás rozhodují a řeší ♦viny zatím co neřeší důležité věci

europa ( 16. listopadu 2016 06:18 )

Takže nám budou nařizovat, kde smíme a nesmíme trávit svůj volný čas? To si nedovolili ani komunisti, a to se dneska tvrdí, že byla totalita. Myslím, že pravá totalita se tady postupně rodí teď!!!

Zobrazit celou diskusi