Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na policii se po ránu kupí cizinci. „Přijďte v poledne,“ radí muži zákona

Autor: tmp - 
15. listopadu 2016
16:15

Raději si přivstanu, aby se na mě vůbec dostalo. Takovou představu mají stále cizinci, kteří v Česku nahlašují svůj přechodný či dlouhodobý pobyt. Ve frontě se tak zbytečně kumulují, aby těsně před polednem zjistili, že stáli zbytečně. Další lidé totiž už nepřichází.

„Běžte raději dříve, bývají tam velké fronty,“ tak si radí cizinci na jedné ze skupin na sociálních sítích ohledně registrace na cizinecké policii. Přitom právě to je to nejhorší, co mohou udělat, řekl Blesk.cz šéf oboru cizinecké policie v Praze Aleš Benedikt.

„Stává se nám, že se nám nahromadí zejména v pondělí ráno, kumulují se tady ve frontě, když okolo půl desáté už v podstatě je úplně volná čekárna,“ řekl Benedikt s tím, že samozřejmě záleží i na funkčnosti techniky. Informační systémy totiž poslední dobou čas od času vypadnou a zpracování agendy trvá logicky déle.

„Samozřejmě záleží na tom, v jakém je to období. Jsou i zatíženější období, to je zejména léto, kde chodí poměrně významná část lidí kvůli pozváním a různým rodinným setkání. To jsou poměrně nabité dny,“ podotkl Benedikt. Naopak třeba v podzimní dny bývá na cizinecké policii volno.

Policie: Fronty nejsou už pár let

Podle vedoucího může být jedním z důvodů, proč lidé raději chodí brzy ráno, i nedávná vzpomínka na dobu, kdy lidé stáli ve frontě klidně i celý den a nedostalo se na ně. „Může to tak být, naštěstí už to dlouho není. Ta významná část agendy, kterou jsme předali ministerstvu vnitra, je naštěstí pryč. Takže s tímhle už se tady nesetkají,“ vysvětlil Benedikt.

Rychlost odbavení se podle něj zrychlila i díky zefektivnění práce. „Z personálního hlediska máme přesně vymezené správní řízení, agendy a s tím počtem pracovníků, které máme, stíháme bez větších problémů,“ dodal vedoucí. Zatímco během ranního vstávání může doba odbavení trvat i několik hodin, v časech těsně před polednem trvá maximálně hodinu.

Nejčastěji cizinecká policie ze správních agend řeší přihlášení k pobytu cizinců na krátkodobá a dlouhodobá víza a řízení o ověření pozvání cizince na území ČR, dále pak prodlužování krátkodobých víz a potvrzení o pobytu pro účely sňatku.



dandova ( 16. listopadu 2016 09:28 )

Zobrazit celou diskusi