Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Domácí porody vs. Česko: Evropský soud „rozetne“ vleklý spor

Domácí porody vs. Česko: Evropský soud rozsekne spor rodiček (Ilustrační foto).
Domácí porody vs. Česko: Evropský soud rozsekne spor rodiček (Ilustrační foto).  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
15. listopadu 2016
07:12

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku má vynést konečný rozsudek ve věci Dubská a Krejzová proti České republice, která se týká svobodné volby místa porodu a práva ženy mít u porodu v domácím prostředí porodní asistentku.

Stěžovatelky Šárka Dubská a Alexandra Krejzová si přály rodit doma. Podle českého zákona o zdravotních službách ale hrozí porodním asistentkám vysoké pokuty, pokud budou pracovat bez potřebných povolení. Zákon také neumožňuje proplacení práce asistentek v bytě rodičky. Proto prý ženy nemohly žádné asistentky najít. Na soud se obrátily s tím, že jim kvůli českým zákonům byla upřena možnost rodit doma za asistence lékařského odborníka.

Soud při Radě Evropy dospěl v roce 2014 k závěru, že v tomto případě nebyl porušen článek Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. „Soud vzal v úvahu zejména skutečnost, že na evropské úrovni neexistuje žádná shoda ohledně povolení či zákazu domácích porodů a že tato otázka rovněž zahrnuje problematiku přidělování finančních zdrojů, například pro zajištění odpovídajícího systému rychlé zdravotnické pomoci při domácích porodech,“ uvedl soud ve svém prohlášení.

Češky se po tomto rozhodnutí obrátily na velký senát štrasburského soudu, což je forma odvolání.

bibijana ( 15. listopadu 2016 10:04 )

Rodiče považují dítě za svůj majetek a taky se podle toho chovají.Jako přirovnání: viník nehody zabije sám sebe, pak je to v pořádku. Ale pokud viník zabije nevinného člověka svým hazardním jednáním, pak by to měl být trestný čin. Zajímavé je, že se rodiče soudí, pokud lékaři zaviní smrt, nebo těžké poškození jejich dítěte a požadují vysoká odškodnění. Já domácím porodům říkám ne.Rodiče mají zodpovědnost za nenarozenou bytost a musí jednat vždy v její prospěch tak, aby ho nevystavili riziku. Pokud si hloupé ženy a porodní asistentky domácí porody prosadí, pak by v případě úmrtí, či poškození dítěte měly nést veškeré důsledky - trestní zodpovědnost, úhradu pojišťovnám za následnou lékařskou péči a povinnost zaplatit poškozenému odškodné.Stát by měl být přísný, protože postiženým dětem vznikají nároky na příspěvky na péči, pomůcky, nákladné léčby, lázně a celoživotní invalidní důchody.

janinax ( 15. listopadu 2016 09:30 )

Přesně tak.Pak se strašně diví že domácí porod končí smrtí a těch případů už pár bylo,když nemají po ruce lékařský dohled a přístroje.Já rodila dvakrát a úplně super,pomohou a máte v pokoji své soukromí jen občas přišla porod.asistentka jestli je vše v pořádku a jestli něco nepotřebuji.Domácí porody zásadně neuznávám,je to hazard jak s matkou tak z dítětem.

ellenic ( 15. listopadu 2016 09:25 )

To je podobné jako se šátky na nošení dítěte. Občas potkám takovou maminku, dítě přivázané, matka nakupuje v hypermarketu, sehne se do spodního regálu, dítě trochu zmáčkne a to začne hodně plakat. Jiné mamince jsem vrátila ponožku, kterou dítě v docela chladném počasí ztratilo na ulici, jen mi chvíli trvalo ji najít, kudy odešla. Nedávno kolem mne procházela maminka s přivázaným dítětem, které nebylo vůbec vidět, jen se mu nožičky volně pohybovaly při chůzi matky, ruce také přivázané. Prostě tenhle způsob také odmítám. S láskou vzpomínám, jak měly moje dcery neomezenou volnost pohybu v kočárku. Jsem šťastná, že moje dcera rodila v porodnici a svého synka nesvazovala do šátku, ale mimo domov byl v kočárku , případně v autosedačce.

ellenic ( 15. listopadu 2016 09:19 )

Paní Krejzová a paní Dubská asi nemají nic jiného na práci, než řešit spor kolem domácího porodu a dokonce až ve Štrasburku . Já jsem z oboru, ale nikdy bych ani myšlenkou nezavadila o to, že budu rodit doma. Oba porody jsem i přes bezproblémové těhotenství měla velmi komplikované a opravdu děkuji moc za pomoc všech, kteří u mých porodů byli. Bez nich by to byla tragédie. Viděla jsem domácí porody na videu a byla jsem zděšená, matka na zemi na prostěradle, okolo pobíhalo starší dítě, žádná idylka. Pokud chce žena rodit doma, tak ať předloží doklad, že domácí prostředí je zcela nezávadné a zaplacení několika tisícové částky za hygienický posudek, když chce mít lékařského odborníka, tak také zaplatit. Klidně ať si pan doktor řekne o desetitisícové částky za dobu strávenou u matky chtivé domácího porodu. Dále zaplatit porodní asistentku, dětskou sestru . Žádné placení pojišťovnou, jen ať si to hezky tyto matky zaplatí všechno . Co si tyhle ženské myslí, to naprosto nechápu .

europa ( 15. listopadu 2016 08:22 )

Doufám, že ten soudce bude mít zdravý rozum, a pošle ty milky pošahané do háje. Svévolné ohrožování života dítěte domácím porodem by mělo být uzákoněno jako trestný čin. tečka.

Zobrazit celou diskusi