Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Úspěch českých astronomů: Našli hvězdu s číslem 1000, je rudá

Autor: bru/ČTK - 
12. listopadu 2016
14:52

Čeští astronomové se radují z jubilejního úspěchu, ve vesmíru objevili už tisící proměnnou hvězdu. Pořadové číslo 1000 získala hvězda, kterou objevil astronom Pavel Cagaš na hvězdárně ve Zlíně. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovaly Česká astronomická společnost a Astronomický ústav Akademie věd.

Ne všechny hvězdy svítí stále stejně. Jasnost některých hvězd se v čase mění, někdy i dost výrazně. Takové hvězdy nazýváme proměnné,“ vysvětlil Pavel Suchan z Astronomického ústavu. V mezinárodním katalogu proměnných hvězd je evidováno už na 52.000 hvězd, nezahrnuje ale všechny objevy. Počet známých proměnných hvězd se proto podle Suchana odhaduje na 400.000. „Na jejich objevování se podílejí i čeští astronomové, v posledních letech s nebývalou intenzitou,“ dodal.

První proměnné hvězdy zapsali Češi do katalogu v roce 1993, za 20 let jich objevili pět stovek. „Fakt, že k objevu dalších 500 hvězd nebylo zapotřebí dalších 20 let, ale stačily pouhé tři roky, svědčí o tom, že i amatérští astronomové používají ke své práci stále lepší dalekohledy, větší kamery a výkonnější software,“ uvedl Suchan.

Pavel Cagaš objevil tisící proměnnou hvězdu na soukromé hvězdárně na okraji Zlína. Na svém kontě má už 371 objevů a je nejúspěšnějším českým objevitelem proměnných hvězd. Hvězda označená CzeV1000 je zákrytová proměnná hvězda typu Algol, skládající se ze dvou oddělených složek. Dvojhvězda má výrazně červenou barvu a podle odhadů se její povrchová teplota pohybuje mezi 3700 a 4200 stupni Celsia.

Proměnné hvězdy mají podle astronomů klíčový význam. Umožňují studovat nitro hvězd, jejich povrch i okolí. S jejich pomocí odborníci určují vzdálenosti ve vesmíru. Obecně lze říci, že hvězdná proměnnost upozorňuje na zajímavé, právě probíhající jevy ve vesmíru.

Podívejte se, jak lidé cestují do vesmíru:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi