Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nechceme úlevy na vzdělání, říkají sestry. Ministerstvo: „Nemá to váhu“

Autor: sou - 
12. listopadu 2016
11:32

Ministerstvo zdravotnictví chce zkrátit povinné studium zdravotních sester na model 4+1. Plné kompetence by tak měly dosáhnout už po ročním studiu na vyšší odborné zdravotnické škole. Proti tomu se ale staví Česká asociace sester (ČAS), která proto uspořádala průzkum, který ukázal, že téměř 70 % hlavních sester stojí za nimi. Podle ministerstva zdravotnictví ale nemá dostatečnou výpovědní hodnotu, protože na něj odpovědělo „jen“ 118 hlasujících.

„Podle některých vyjádření ministra zdravotnictví prosazuje prezidium České asociace sester názory malé skupiny vysokoškolsky vzdělaných všeobecných sester a přehlíží názory, které souhlasí se zkrácením studia,“ uvedla její prezidentka Martina Šochmanová. Nejen kvůli těmto tvrzením proto ČAS oslovila hlavní sestry v českých zdravotnických zařízeních, které zodpovídají za úroveň ošetřovatelské péče.

Náměstkyním a náměstkům z celkem 161 zdravotnických zařízení v České republice byla proto položena prostřednictvím webu Survio.com anketní otázka ve znění: „Podporujete plánované zkrácení povinného studia?“ Ze 118 hlasujících vyslovilo 82 respondentů, tedy necelých 70 %, nesouhlas se zkrácením studia, 36 respondentů, což představuje něco málo přes 30 %, se zkrácením souhlasilo.

Sestry dlouhodobě upozorňují, že praxe nebude stačit

V rámci novely o nelékařských zdravotních povoláních chce ministerstvo zdravotnictví délku povinného vzdělání všeobecných sester zkrátit z dosavadního modelu 4+3, tedy střední škola plus tři roky na vysoké nebo vyšší odborné škole, na model 4+1, což by znamenalo středoškolské studium a jeden rok na vyšší odborné zdravotnické škole.

Vedení ČAS i vedení Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků (POUZP) přitom dlouhodobě upozorňují na nedostatečné pokrytí všech odborných předmětů teorie a praxe v jednoletém pomaturitním studiu, po kterém by studenti se zájmem o obor všeobecná sestra měli získat nejen titul diplomovaný specialista, ale zejména s tím související plné kompetence všeobecné sestry.

Novela prý ani nevyřeší nedostatek všeobecných zdravotních sester

Ministerstvo zdravotnictví ho chce zavést s cílem vyřešit nedostatek sester v českém zdravotnictví. „Jsme přesvědčeni, že zkrácené povinné studium nevyřeší nedostatek všeobecných sester v českém zdravotnictví,“ upozorňuje Šochmanová. Podle ČAS naopak může přinést riziko zhoršení kvality ošetřovatelské péče.

„Prezidium ČAS zastává názor, že vyšší počty všeobecných sester zajistí českému zdravotnictví navýšené finanční ohodnocení, zlepšení pracovních podmínek a zatraktivnění tohoto povolání. Jen to může zvrátit současný stav, kdy všeobecné sestry odcházejí za lepším výdělkem do zahraničí či do jiných oborů,“ uzavírá asociace.

Průzkum podle ministerstva zdravotnictví nemá dostatečnou výpovědní hodnotu

Podle ministerstva zdravotnictví je ale nutné říci, že jen lůžkových zdravotnických zařízení je v České republice zhruba 270, a Česká asociace sester tak neoslovila ani polovinu z nich. „Výpovědní hodnota průzkumu tedy z našeho pohledu není zcela dostačující. V minulosti stačily k výkonu povolání zdravotní sestry 4 roky na zdravotnické škole, takže nemáme obavy, že by péče o pacienty při námi navrhovaném modelu byla nedostačující,“ upřesnil mluvčí resortu Ladislav Šticha.

Ministerstvo zdravotnictví si je podle něj i vědomo toho, že změny ve vzdělávání situaci samo o sobě zcela nevyřeší. „Ale vzhledem k aktuální potřebě stabilizovat personální situaci ve zdravotnictví připravilo dílčí novelu zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, jejímž cílem je přispět ke zvýšení počtu nejvíce poptávaných nelékařských zdravotnických pracovníků v českém zdravotnictví tím,  že se umožní prostupnost vzdělávacích studijních programů pro některá povolání a zkrátí se příprava,“ uzavřel Šticha.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 12. listopadu 2016 11:50 )

Kdyby patřila SZŠ pod ministerstvo zdravotnictví a odborné předměty učili lékaři, jak to bylo kdysi,a ne vystadunované sestry Mgr- které viděly pavienzy na obrázku, nebylo by potřeba 2 leté nádstavbové studium. Je trapná výmluva, že se sestry musí učit nové technické postupy. Tomu bylo vždy a bude i nadále. Nádstavbové studium pro instrumentářky na oper.sálech, sestry na ARO a JIP je opodstatněné, ale to se děje i v praxi. Absolventka po maturitě, aby dělala rok nebo dva poskoka, raději ze zdravotnictví odejde.

Zobrazit celou diskusi