Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Almužna za kasou v Albertu zasáhla do vysoké politiky. Marksová se zlobí

Autor: bud - 
11. listopadu 2016
05:15

Lidé za pokladnou pracují ve velkých supermarketech za velmi nízké platy, které jsou v některých případech jen lehce nad minimální mzdou. Platí to zejména pro pracovníky prodejen Albert, kteří podle odborů berou v průměru 12,5 tisíc korun. Celonárodní statistiky mezd však ukazují, že to není o moc lepší ani jinde. Situace v Albertu rozčílila i ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD), která poslala kritický dopis řediteli řetězce.

„Pokud chceme žít v prosperující a solidární společnosti, musíme se na budování takového prostředí podílet a spolupracovat na něm všichni – stát, zaměstnavatelé i zaměstnanci. Dobře pracující zaměstnanec, který si váží své práce, ve které zůstává po delší dobu, je ten, jehož práce je náležitě oceněna,“ napsala Michaela Marksová generálnímu řediteli společnosti Ahold, která v Česku provozuje obchodní řetězec Albert.

Naráží tím na informace, které zveřejnili zástupci Odborového svazu pracovníků obchodu: tedy to, že průměrná mzda pokladních činí pouze 12 500 korun, což je 10 674 korun čistého. Je to jen o něco málo více, než je minimální mzda. Marksová upozornila také na to, že zaměstnanci stejné firmy v Nizozemsku pobírají třikrát vyšší mzdu.

Chcete se podělit se svojí zkušeností a třeba i výplatní páskou ze supermarketu? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz.

Ahold: Marksová vychází z chybných čísel

„Dopis paní ministryně je založen na nesprávných údajích, které prezentoval odborový svaz OSPO. Naše odpověď tedy uvede na pravou míru tato fakta,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Aholdu Jiří Mareček s tím, že společnost už letos mzdy navýšila o 11,7 procenta. Podle něj v současné době probíhá mezi Aholdem a odborovými svazy kolektivní vyjednávání o řešení situace.

Prodavači a pokladní v Česku mají platy obecně nízké. Ukazují to i čísla ISPV (informační systém o průměrném výdělku), podle kterého prodavači v prodejnách dosahují průměrných výdělků 15 717 korun a prodavači v potravinách dokonce jen 14 897 korun. Průměrná mzda v Česku přitom přesahuje 28 tisíc korun, relevantnější medián pak 22 553 korun.

Prodavačky trpí kvůli nejistotě

Nepříznivé pracovní podmínky potvrzuje také letošní studie Ženy za pokladnou, kterou realizovalo Multikulturní centrum Praha a Karlova univerzita. Zkoumala podmínky žen v supermarketech. Podle výsledků jsou velmi nepříznivé. Supermarkety a hypermarkety se snaží v rámci zachování konkurenceschopnosti snižovat náklady a tím zároveň zvyšují pracovní zátěž.

A zásadním problémem jsou i platy. „I prodavačky se standardními pracovními smlouvami na dobu neurčitou totiž zažívají nejistotu. Ta nemusí být spojena se strachem o ztrátu zaměstnání, jako spíš s pocity ztráty kontroly nad svým životem související mimo jiné právě s nedostatečným ohodnocením této práce,“ uvádějí výzkumníci. Prodavačky se pak ocitají v pasti. Jednak se potýkají se stigmatem povolání, které může být bariérou jiné a lépe placené pozice na trhu práce. A vedle toho dlouhodobé setrvávání v této špatně placené práci zvyšuje jejich zadlužení a činí obtížným splácení dluhů.

chobotnicka ( 29. prosince 2016 15:11 )

jo přidají 5,20 to je

anna1234 ( 11. listopadu 2016 13:05 )

.. no a co s tím tedy Babiš udělá?

petr1982 ( 11. listopadu 2016 11:12 )

Pro janejaneja: kolik je potreba obchodaku? Co to s tim ma spolecneho? Psal jsem o tom, ze schopny clovek nepracuje za 12000.Pokud je clovek v situaci, ze nema na trhu prace jine uplatneni, nez delat pokladni, tak prave z toho duvodu, ze neni schopny.

janejaneja ( 11. listopadu 2016 10:59 )

petr1982: Další chytrák na scéně. A kolik je potřeba prodavaček a kolik je potřeba obchoďáků, někdy úplně marných, páč jsou k ničemu ? Obchoďák stačí jeden na celý kraj, ale prodavaček je potřeba hafo, to nemáš páru, co ? Nedochází ti, že ty ženy nemají většinou žádnou jinou možnost ?

janejaneja ( 11. listopadu 2016 10:55 )

ellenic: A veškeré zisky těchto marketů jdou do země původu, tudíž v Č.R. nezůstane ze zisku ani ťuk.. to je na tom to nejsmutnější. Jo a Babiše volte, ten ví jak na to..

Zobrazit celou diskusi