Češi chtějí stejně dobré potraviny jako Němci. Bouří se kvůli tomu v Bruselu
Češi se bouří, že se v tuzemských obchodech prodávají potraviny stejných značek v nižší kvalitě. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si na to stěžoval dokonce v Bruselu a požaduje, aby se to změnilo. Sice má na své straně některé další státy, jeho volání však zřejmě zůstane nevyslyšeno. Výrobci totiž žádná pravidla neporušují a EU s tím nemůže nic dělat.
Stejná značka, stejný produkt a stejné balení. Uvnitř je však potravinový výrobek v jiném složení a nižší kvality. Ať už jde o Česko, Slovensko nebo jiné východní státy, lidé v supermarketech v těchto zemích najdou na pultech horší zboží než třeba v Německu nebo Rakousku. Takzvaná dvojí kvalita potravin je a výrobci to ani nijak neskrývají. Naopak tvrdí, že využívají takové ingredience, aby lépe vyhovovaly chuťovým očekáváním zákazníků v jednotlivých zemích.
Jenže to se nelíbí českému ministerstvu zemědělství. „Výrobky nesoucí stejný název, bez ohledu na region nebo určitou zemi, by měly mít stejnou kvalitu pro každého spotřebitele,“ řekla Blesk.cz mluvčí resortu Markéta Ježková. Češi proto začali tuto věc řešit, nejprve na jaře v rámci setkání zemí Visegrádské skupiny, později dokonce začali protestovat v Bruselu na jednání evropských ministrů zemědělství.
Brusel problém neumí řešit
„Česká republika téma dvojí kvality potravin na trhu EU a potřebu konat na celoevropské úrovni zvedla jak v Radě EU, tak v jednání s Evropskou komisí,“ uvedlo tiskové oddělení Evropské komise v Česku a potvrdilo, že se úředníci podnětem zabývají. Hlasitého podporovatele jsme navíc získali ve Slovensku, které momentálně Radě „šéfuje“ v rámci předsednictví EU.
Celá záležitost má však jedno velké „ale“. Legislativa EU nic takového nezakazuje a hlavně neřeší. „Na úrovni EU neexistuje právní základ, který by umožnil řešit to, pokud výrobky mají v různých státech různé složení, za předpokladu, že informace uvedené na obalech těchto potravin jsou správné,“ řekl Blesk.cz zdroj přímo z Komise. Jinými slovy: když výrobci na obal výrobku uvedou skutečné složení, je vše v pořádku a hlavně na samotném spotřebiteli, jestli si ho koupí, nebo ne.
Češi nemají silné spojence
Aby se tato situace změnila, bylo by potřeba zcela upravit evropská pravidla týkající se kvality a bezpečnosti potravin. A právě to Marian Jurečka prosazuje – společně se svými protějšky ze Slovenska, Bulharska, Chorvatska a Estonska vyzval úředníky v Bruselu, aby vymysleli novou směrnici, která by úplně zakázala prodávat potraviny stejné značky v různé kvalitě, složení nebo s rozdílným množstvím surovin.
To by však vyžadovalo nejen roky jednání, ale především by bylo potřeba, aby se za Česko postavily některé silné státy, což se doposud nestalo. Pravidla by totiž musely odsouhlasit členské země EU i Evropský parlament. Zatím tak celé snažení připomíná spíše boj s větrnými mlýny. Jurečka se však nevzdává. „Ministerstvo zemědělství bude potřebu řešení problematiky na úrovni EU nadále prosazovat. Jak celá věc v budoucnu dopadne, nelze v současné době předjímat,“ uzavřela Ježková.
Na co si dát v obchodech pozor při nákupu potravin? To ve studiu Blesk.cz rozebral europoslanec Pavel Poc (ČSSD):
Polomáčené sušenky bývaly máčené v čokoládě, teď jsou máčené v obarveném sladkém tuku. Zakoupeno po x letech a nedá se to vůbec žrát, škoda peněz.