Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Česka míří čím dál více turistů. Oceňují bezpečí a levný pobyt

Autor: ČTK, Mii - 
9. listopadu 2016
17:12

Turistický ruch v Česku jen vzkvétá. Může za to pověst Česka jako jedné z nejbezpečnějších zemí v Evropě a současný kurz eura vůči koruně, díky kterému je pro cizince návštěva ČR výhodnější než jinde. Svoji roli hrají i přímé letecké linky. Například pro turisty z Číny nebo Koreje je tak ČR dostupnější. ČTK to sdělila Markéta Vogelová z agentury CzechTourism a odborník poradenské firmy PwC na hotelnictví Jan Musil.

Podle středečních údajů Českého statistického úřadu do Česka v létě přijelo meziročně o 7,6 procenta více lidí a déle zde i zůstali. V českých hotelech a penzionech se od července do září ubytovalo téměř 6,7 milionu turistů a strávili tu 19,1 milionu nocí, tedy o 5,5 procenta více než o rok dříve. Meziročně větší zájem o rekreaci v Česku měli čeští i zahraniční hosté. S ohledem na regiony přibylo turistů v téměř všech krajích s výjimkou Plzeňského kraje, kam jich přijelo méně.

Podle Musila pomáhá slabá koruna a příznivá ekonomická situace i pražským hoteliérům, kterým přibylo hostů stejně jako v celé republice. „Růst je o to více potěšitelný, že poptávka po hotelových službách netěží z žádné významné sportovní události, jako bylo loňské hokejové mistrovství,“ uvedl Musil.

Mimořádné bezpečí a přímé lety 

Nejčastěji k nám zavítali lidé tradičně z Německa. Následovali návštěvníci ze Slovenska a Poláci. „Z okolních zemí, kde se platí eurem, je jedním z důvodů to, že mají výhodný kurz eura vůči koruně a pobyt u nás je tak pro ně výhodnější,“ uvedla Vogelová.

Nárůst počtu turistů z Polska a Slovenska podle ní navíc svědčí i o tom, že kvůli bezpečnostní situaci v Evropě se řada lidí rozhodla strávit dovolenou doma nebo v sousední zemi. „Lidé si zahraniční dovolenou užít chtějí, ale nechtějí cestovat daleko, a my jsme vnímaní jako jedna z nejbezpečnějších destinací v Evropě,“ uvedla Vogelová. Stejně jako přibylo slovenských turistů v Česku, přibylo i Čechů na Slovensku, dodala.

Otázka bezpečnosti sehrála podle Vogelové určitou roli i u Američanů, kteří v hlavní sezoně přicestovali do Česka. Co do počtu zahraničních turistů byli čtvrtou nejpočetnější skupinou, pátí byli Britové.

Nejvyšší nárůst návštěvnosti zaznamenal Český statistický úřad u Korejců, kterých přijelo 103.000, což je meziročně téměř o čtvrtinu více. „U vzdálených zemí jako Čína a Korea prospělo, že máme přímé lety. Dostupnost České republiky je tak pro ně mnohem jednodušší a levnější,“ uvedla Vogelová.

mart33 ( 26. června 2017 11:34 )

Celá Topka od shora až dolů slibuje že až vyhraje volby tak sem přestěhuje půl Afriky. Do čech se bude jezdit na Safari jak do Paříže nebo Vídně.

PALERMITANO ( 9. listopadu 2016 20:44 )

levny holky

ejvm1712 ( 9. listopadu 2016 17:38 )

Běžnej občan z toho má stejně h o v n o

Zobrazit celou diskusi