Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čaj tajil zakázané sladidlo. Výrobce ale „zaplatí“ nulovou pokutu

V čaji bylo nalezeno zakázané sladidlo.
V čaji bylo nalezeno zakázané sladidlo.  (Autor: Biogena)
Autor: ula - 
10. listopadu 2016
14:12

V čaji Noni & Švestka, kterou vyrábí společnost Biogena, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázané sladidlo s názevm sukralóza. Umělé sladidlo je 600 x sladší než cukr, používá se do nealkoholických nápojů, ale jako přísada do čajů je zakázán. Společnost AG Food, pod kterou Biogena spadá, vlastní polský fond Avallon. SZPI zahájila správní řízení o uložení sankce, která podle zástupce Biogeny činí nula korun.

„Vzorek byl odebrán dne 15. 7. 2016 a výsledky z laboratoře byly uzavřeny 2. 9. 2016. Ke zjištění obsahu sladidla nedeklarovaného na etiketě na obale došlo prostřednictvím laboratorní analýzy složení,“ potvrdil Blesk.cz zjistění Radoslav Pospíchal z tiskového oddělení SZPI.

V čaji bylo nalezeno sladidlo s názvem sukralóza, které je vyráběné chemickou cestou ze sacharózy a je asi 600x sladší než cukr, kterému se podobá i chuťově. Například do nealkoholických nápojů se běžně používá. Dále se používá např. ve žvýkačkách nebo snídaňových tyčinkách. Rozhodnutím Evropské unie jej však není možné používat při výrobě čajových směsí.

Chtěl výrobce ušetřit? 

Sladidlo tedy není nijak škodlivé, problém však může nastat, pokud nechcete konzumovat umělá sladidla nebo se jim ze zdravotních důvodů vyhýbáte. Takový způsob záměny složení potravin se obvykle používá, když výrobci chtějí ušetřit na výrobních nákladech. 

Potravinářská společnost AG Foods spadá pod polský fond Avallon a dodává nápoje a potraviny také do škol pro děti nebo do zdravotnických zařízení.


Pokuta nula korun?

„Příslušným inspektorátem SZPI bylo výrobci uloženo opatření ke stažení nevyhovující šarže z trhu, tedy do všech míst, kam jej distribuoval. Inspekce zahájí s výrobcem správní řízení o uložení sankce,“ uvedl Pospíchal.

„Správní řízení probíhá, takže je těžké jej komentovat, nicméně SZPI nám zatím uložila pokutu nula korun,“ řekl Blesk.cz Petr Sedláček, mediální zástupce firmy Biogena.

Před týdnem bylo na internetových stránkách firmy uvedeno následující vyjádření, které pak zmizelo:  „Naše čaje zákazníci vyhledávají právě pro jejich kvalitu a pečlivou a šetrnou výrobu. Kvalita je pro nás na prvním místě, o čemž mimo jiné svědčí udělení značky Klasa pro naše výrobky. Intenzivně pracujeme s dodavatelem surovin pro dotčený čaj na zjištění, jak se mohla nesprávná surovina v čaji objevit. Dotčená šarže čaje s datem výroby 25.4.2016 je zcela vyprodána. Pokud by Vám nevyhovovaly chuťové vlastnosti čaje této šarže obsahující sukralózu, můžete samozřejmě získat zpět peníze vynaložené na jeho nákup.

„Ano, prohlášení jsme stáhli, protože všech 15 zákazníků, kteří si čaj koupili přes e-shop, jsem již kontaktovali a oni čaj vrátili,“ upřesnil Sedláček. Zároveň potvrdil, že konzumace čaje s vadnou šarží nezpůsobí žádné zdravotní komplikace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi