Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jezero Most dostane příští rok pláže a mola. Miliony za ně zaplatí stát

Autor: ČTK, Mii - 
9. listopadu 2016
13:25

Pláže a plovoucí mola na jezeře Most zaplatí stát. Projekt za 79 milionů korun schválila meziresortní komise. Ve středu o tom informovala mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Rekreační lokalitu chce radnice otevřít veřejnosti v polovině roku 2018. 

Projekt počítá s tím, že u jezera vzniknou pláže, postaví se plovoucí mola pro vstup do vody, přístaviště lodí a zázemí pro záchrannou službu. Počítá se i se stabilizací břehů. „Stavba by měla být zahájena v příštím roce, dokončení se předpokládá v polovině roku 2018,“ uvedla Sedláčková.

Jezero Most vzniklo zatopením jámy po těžbě uhlí. Zatím je lidem oficiálně nepřístupné. Stavbaři už ale na jaře začali pracovat na obnově silnice mezi Mostem a obcí Mariánské Radčice. Druhá etapa zahrnuje napojení jezera na přilehlé komunikace a přivedení inženýrských sítí k jezeru.

Babišovo ministerstvo jako investor

Vytvoření písčitých a oblázkových pláží a oddechové části v jižní části jezera spadá pod třetí etapu staveb. Investorem je ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO), které uhradí veškeré náklady.

Pozemky vlastní Palivový kombinát Ústí. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v květnu řekl, že stát nejspíš převede na obce rekultivované pozemky kolem jezer Most a Milada u Ústí nad Labem částečně bezúplatně.

Jezero Most zatopilo plochu 309 hektarů, po obvodu měří zhruba deset kilometrů a maximální hloubka je 75 metrů. Jeho napouštění začalo v roce 2008 a skončilo o šest let později.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi