Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

O dětech Michalákové by mělo rozhodnout Norsko, šokoval český úřad

Autor: ČTK, lm - 
8. listopadu 2016
19:50

Proč český úřad nebojuje za děti Michalákové? Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se přiklonil k tomu, aby o osudu dětí rozhodly soudy v Norsku. Eva Michaláková o syny bojuje už pět let.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí podal ústavní stížnost proti tomu, aby o dětech Michalákových rozhodoval český soud. Ústavní soud ji odmítl jako předčasnou, protože řízení českých soudů ještě neskončilo. Postup úřadu kritizovala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). Vyzvala ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD), aby řekla, zda úřad konal s jejím vědomím a podporou. Ředitel úřadu uvedl, že cílem bylo získat jasné stanovisko, zda v tomto případu může být v Česku vedeno soudní řízení. Ministryně se zatím nevyjádřila.

Právníci Evy Michalákové se před časem obrátili na hodonínský soud kvůli upravení péče o děti po rozvodu rodičů. Soud v Hodoníně loni v prosinci řízení zastavil s tím, že se záležitost řeší v Norsku. Tam se Michaláková snaží získat zpět své dva syny, které jí norská sociální služba před pěti lety odebrala. Nyní čeká na výsledek odvolání proti červnovému rozsudku norského soudu.

Případ bude znovu řešit i český soud, protože odvolací brněnský krajský soud ho vrátil Okresnímu soudu v Hodoníně. Podle odvolacího soudu je český soud „mezinárodně příslušný“ k tomu, aby případ projednával a rozhodoval o něm s ohledem na to, že norská strana ještě nerozhodla.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se přiklání ke stanovisku okresního soudu. „Soud přitom své rozhodnutí učinil, aniž je řádně odůvodnil, a porušil tak podle našeho názoru ústavně zaručené právo na spravedlivý proces,“ uvedl Kapitán. Rozhodnutí Ústavního soudu, který stížnost z procesních důvodů odmítl, úřad respektuje.

„Já si myslím, že pan Kapitán by měl říkat pravdu. My máme kopie dokumentů a my můžeme doložit dokumenty,“ řekla televizi Prima Michaláková.

Chalánková uvedla, že o podání stížnosti úřad rodinu neinformoval. „Je to bezprecedentní pokus Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí pod vedením Zdeňka Kapitána zasáhnout do případu dětí Michalákových a popřít právo českých občanů bránit se u českých soudů,“ řekla Chalánková.

Denise a Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Norské úřady loni navrhly i adopci mladšího chlapce, tento záměr ale odvolací soud neschválil. Michalákovou soud zbavil rodičovských práv ke dvěma jejím synům. Současně zakázal matce i otci stýkat se s chlapci. Otci rodičovská práva ponechal.

Norská strana se k případu od počátku nevyjadřuje. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 9. listopadu 2016 07:35 )

čr je lokajský bantuntustán , protektorát RUSSKA loutka Moskvy ...vlajka,hymna i hranice jsou jen fraškou

st.rec ( 9. listopadu 2016 07:24 )

Ne chodit kanálama,radši na Borech dožít.

majojo ( 8. listopadu 2016 23:19 )

 Pokud se takhle stát stará o své občany, ať jde do háje. Hlavně že za Hanču a Tonču jsme vysolili miliony.

Zobrazit celou diskusi