Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tisíce léků v Zentivě prý vyměnil zaměstnanec, který se mstil za vyhazov

Autor: bud - 
8. listopadu 2016
10:30

Za rozsáhlé záměny léků v krabičkách možná může bývalý zaměstnanec Zentivy, který se údajně měl chtít pomstít firmě za to, že byl propuštěn. Uvedla v úterý MF Dnes s tím, že celkem bylo zaměněno 110 tisíc balení léků. Celou kauzu řeší policie.

Vyšetřování případu záměny léků výrobce Zentiva nabralo zcela nový rozměr. Policie se už začala zabývat tím, že za vším možná stojí záměr, nikoliv lidský faktor, jak se předpokládalo původně. Podle několika zaměstnanců firmy, za tím stojí zaměstnanec, který byl propuštěn. A proto se měl Zentivě mstít.

Nepřímo to potvrzuje také výrobce léků. „Na základě našeho interního vyšetřování jsme vyloučili chybu v našem výrobním procesu, proto policie teď vyšetřuje možnost úmyslného lidského zavinění,“ uvedl dříve v Událostech na ČT mluvčí Zentivy Filip Hrubý.

Škody jdou do milionů korun

Přestože byly problematická jen balení, která se vyrobila za jeden den, škoda podle všeho půjde do milionů korun.

Zentiva o stahování 14 šarží osmi léčivých přípravků z trhu v Česku informovala poté, co se v Polsku vyskytly špatné léky v nesprávné krabičce. Zatímco Atram se užívá na vysoký tlak, v balení se objevil Neurol na úzkostlivost, užívaný konkrétně „ke krátkodobé léčbě panické poruchy doprovázené agorafobií (strach z otevřeného prostoru) nebo bez ní, generalizované úzkostné poruchy či úzkosti spojené s depresí“. 

Zentiva vydala tabulku léků, které stahovala z oběhu. Obsahovala Atram (12,5), Neurol (Neurol 0,25 a Neurol 0,5), Oxazepam i Prednison s konkrétními šaržemi. Stahování léků bylo ukončeno v říjnu, vyšetřování však pokračuje.

tgbg ( 8. listopadu 2016 12:07 )

Nejspíš lenivý komouš.

r.e.c.a.l.l ( 8. listopadu 2016 11:25 )

Co dělala výstupní kontrola? K čemu jsou kvalitativní normy???

Zobrazit celou diskusi