Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaroslav (62) porazil smrtící legionellu! Byl v umělém spánku a lékaři mu nedávali šanci

Autor: Vlaďka Hradská - 
8. listopadu 2016
05:01

Stal se zázrak! Tak hodnotí poslední dva roky svého života Jaroslav Klíma (62). Přežil totiž nejtěžší formu smrtící legionelly. Rval se s touto nemocí s veškerou úporností, přežil, a dokonce už chodí i do práce.

Jaroslav Klíma se nakazil zákeřnou legionellou, jejíž bakterie byly zřejmě v klimatizaci. Právě před dvěma lety dostal vysoké horečky a blouznil. Přítelkyně mu zavolala záchranku a pak už si nic nepamatuje.

„Byl jsem devatenáct dní v umělém spánku. Viděl jsem světlo na konci tunelu. Lékaři mi nedávali téměř žádnou šanci. Když jsem se probral, dýchal za mě plicní ventilátor,“ vzpomíná muž na nejhorší týdny svého života.

Na oddělení ARO strávil 70 dní, v nemocnici a pak v ústavu v Kladrubech si pobyl celkem pět měsíců. Pak se teprve vrátil domů. „Lékaři mi řekli, že budu na vozíku. Nevzdal jsem to a rehabilitoval. Věřil jsem, že to dokážu. Cvičil jsem hodinu denně a prokládal to vycházkami o berlích. A vyplatilo se,“ říká pyšně.

Zásadně změnil život. Přehodnotil priority, oženil se s přítelkyní a nyní znovu nastoupil do práce. „Doma mi to nesvědčilo, byl jsem zvyklý na lidi. Psychicky mi práce moc pomáhá. Už jezdím autem, odhodil jsem berle a chodím s pomocí trekingových hůlek. Je to všechno v hlavě. Věřím, že se to ještě zlepší,“ dodává odhodlaně s tím, že radí lidem v podobné situaci, aby život rozhodně nevzdávali.

Začíná jako chřipka

Legionella, „nemoc legionářů“, získala název po záhadném onemocnění amerických vojenských veteránů na oslavách v roce 1976 ve Filadelfii. Zemřelo 34 lidí a vědci pak identifikovali jako původce do té doby neznámou bakterii a nazvali ji legionella.

Onemocnění se projevuje chřipkovými příznaky – horečkou, bolestí svalů a kloubů a těžkým zápalem plic. Lidé se mohou legionellou nakazit vypitím kontaminované vody z kohoutků nebo při sprchování.

Podle hygieniků vyhovuje bakterii teplá voda od 25 do 45 °C. Chlor ji nedokáže zničit. Proto je důležitá neustálá kontrola kvality vody. Další nebezpečí číhá v klimatizaci.

sores ( 8. listopadu 2016 09:39 )

 To je děsivé, jakoby nebylo dost rakoviny tak ještě toto! Pán je fakt bojovník a měl velké štěstí na dobrou nemocnici a personál, ne všude to takové je!!! Další ukázka k čemu jsou mega, když nastane něco tak strašného, boj o holý život!! Ke štěstí a spokojenému životu stačí fakt málo.

ninga ( 8. listopadu 2016 09:31 )

Borec, život si vybojoval. Blesku, určitě by bylo dobré vědět 1) ve kterém špitále mu pomohli, protože jinde by třeba nad ním zlomili hůl 2) kde se asi mohl nakazit, správa domů a teplárny musí na tohle reagovat. Jistě to bylo v novinách, ale už je to delší dobu, vzhledem k délce rehabilitace, a v článku ani slovo.

Zobrazit celou diskusi