Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Advokát Altner (†69) zemřel. 338 milionů od ČSSD už se nikdy nedočká

Autor: ČTK, simao - 
7. listopadu 2016
12:50

Bývalý advokát Zdeněk Altner (†69) v pondělí ráno zemřel. Právě Altnerovi letos na jaře přiznal soud téměř 338 milionů korun ve sporu s ČSSD kvůli kauze kolem Lidového domu. Zprávu o jeho úmrtí sdělil jeho advokát Václav Veselý. Altnerova rodina se s ohledem na smutek nebude k úmrtí zatím vyjadřovat, dodal Veselý.

Devětašedesátiletý Altner na konci března vyhrál letitý soudní proces s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč.

Obecně platí, že procesním nástupcem zemřelého účastníka řízení jsou jeho dědici. Advokát Veselý zatím neví, jak budou spory dále pokračovat. „Já jsem v situaci, kdy už vlastně od pana Altnera nemám pověření. Mně to oznámila ráno rodina a požádala mě, abych to sdělil médiím,“ řekl k Altnerovu úmrtí Veselý.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, kterým se aktuálně zabývá Nejvyšší soud. Altnera zastupoval i jeho syn Patrik, taktéž advokát.

Absolvent Právnické fakulty UK v Praze Altner pracoval před rokem 1989 jako podnikový právník, naposledy v České vědeckotechnické společnosti. Po revoluci se začal věnovat advokacii, v roce 1994 byl zapsán na seznam správců konkurzních podstat.

V současnosti běží i spor notáře Václava Halbicha, Altnerova někdejšího parťáka, s ČSSD a firmou Alba o zaplacení 17 milionů korun. Halbich tvrdí, že s Altnerem na případu Lidového domu spolupracoval. Právě o Halbichově sporu má padnout rozhodnutí u Obvodního soudu pro prahu 1 v úterý. Během líčení svědčil u soudu i prezident Miloš Zeman, někdejší šéf ČSSD.

ČSSD kondoluje Altnerově rodině

K Altnerově úmrtí se již vyjádřial ČSSD. „Vyjadřujeme lítost nad úmrtím JUDr. Zdeňka Altnera. Upřímnou soustrast jeho blízkým a rodině,“ uvedla na Twitteru.

ČSSD kondolovala Altnerově rodině k úmrtí někdejšího advokáta Zdeňka Altnera, se kterým se soudí ČSSD kondolovala Altnerově rodině k úmrtí někdejšího advokáta Zdeňka Altnera, se kterým se soudí | Twitter

Mandátní smlouvu o zastupování v případě žaloby na ČSSD dojednal s Altnerem v roce 1997 Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda strany Miloš Zeman. „Úmrtí pana Altnera s ohledem na rodinu nebudeme komentovat,“ řekl Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Čekali na posudek o Altnerově zdraví

Kvůli sporům s ČSSD čelil Altner trestním oznámením a stížnosti u České advokátní komory (ČAK). V lednu 2011 byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů.

Zdeněk Altner byl přitom v době rozsudku pražského soudu ve sporu s ČSSD v seznamu hledaných osob a stíhán kvůli zpronevěře více než 800 tisíc korun. Trestní kauzu, v níž právníkovi hrozilo dva až osm let vězení, už Obvodní soud pro Prahu 10 nestihl projednat v hlavním líčení

Altner se opakovaně omluvil ze zdravotních důvodů a soud čekal na vyhotovení posudku o jeho stavu. Soud se chtěl jeho kauzou začít zabývat v dubnu.

„Obecně mohu sdělit, že jestliže obžalovaný zemře, je trestní stíhání zastaveno. K rozhodnutí soudu je nutná zpráva z centrální evidence obyvatel, respektive úmrtní list,“ uvedla dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Po zastavení stíhání už soud nerozhoduje o nároku poškozených.

Zatčení v Německu i další spory

Zdeněk Altner měl coby advokát potíže již dříve. V 90. letech byl téměř šest let správcem zkrachovalého podniku se stroji a nářadím OSAN, v roce 2000 však Altnera konkurzní soudce na nátlak věřitelů odvolal.

Věřitelé si totiž měli stěžovat, že místo toho, aby Altner platil jim, vedl nesmyslné spory, za které spřízněným advokátům zaplatil přes 100 milionů korun. Jako správce OSAN Altner údajně podal 30 tisíc žalob na různé, i nepatrné pohledávky. Soud v minulosti rozhodl, že Altner musí OSAN vrátit pět milionů korun. Server Aktuálně.cz před třemi týdny napsal, že Altner OSAN nesmyslnými žalobami připravil zhruba o 150 milionů korun.

Jiný problém se týkal přímo zatčení. Na podzim 2013 byl Altner zadržen v Německu na základě evropského zatýkacího rozkazu, který vydaly slovenské orgány. Později jej Německo vydalo ke stíhání na Slovensko, kde čelil stíhání z maření konkurzního řízení.

Jako konkurzní správce jedné z firem prý Altner neodevzdal všechny doklady konkurzního řízení. Bratislavský soud na něj vzápětí uvalil vazbu, z níž byl Altner později propuštěn.

Spor se státem však naopak Altner (se společníky) vyhrál v roce 2000 a od té doby se s ČSSD přel o odměnu za vykonané služby, naskakovalo penále za prodlení a na konci letošního března Altner pravomocně na straně vysoudil přes tři sta milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 8. listopadu 2016 08:53 )

Zapomeň. Zlodějská ČSSD nedá ani korunu, na nějaké rozsudky z vysoka serre. Zeman se za lži o Peroutkovi neomluví, Rath sedět nepůjde atd.

kupredu-leva ( 8. listopadu 2016 06:31 )

Altner chcípnul! Huráá! Takovou radost jsme měli naposled, když Bémův(ODS) syn lezl ožralej na kašnu, ta spadla a rozdrtila mu ruce, jednu mu museli amputovat. Nad zmrzačením toho kluka jsme bouchali šampusy také. Čest práci!

meverickx ( 8. listopadu 2016 02:15 )

Kdyby nebyl advokát ,, Tak by z něj byl 100 procentně velmi dobrej kriminálník ,.,. A k tomu dluhu lze jen říct ,,že je vidět jací idiot.i vedou česko k lepším zítřkúm,,. At už co se týká tvorby špatných zákonú,.., Tak pak třeba jejich nedodržováním .,,. Když tzv ,, obyčejnému člověku skočí z nezplacení popelnic,, nebo malé částky dluh díky nenasytným advokátúm i jako byl Altner nahoru ,.,. Tak sype jak mourovatý a třeba i přijde o všechno

ProtiZeman ( 8. listopadu 2016 00:22 )

Mimochodem, dost dobrý nick

ProtiZeman ( 8. listopadu 2016 00:20 )

Tomu nikdo soudný věřit nemůže! I když se bohužel stále najde spousta hlupáků, kteří se budou za ČSSD a našeho "skvělého" prezidenta, bít do roztrhání těla. Že, Carmine..?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa