Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Školáci špatně čtou. Problémy má až třetina žáků druhého stupně, tvrdí expert

Autor: bud - 
7. listopadu 2016
13:50

Až třetina dětí na druhém stupni základní školy má problémy se čtením, ukazují odhady psychologů. Ve školách se přestává dbát na to, aby děti četly dobře, a spěchá se s probíráním dalšího učiva. Jenže nedostatky ve čtení později dožene jen část dětí, píše pondělní Právo.

„Střízlivý odhad je, že na druhém stupni třetina dětí nezvládá funkční gramotnost čtení. Některé z nich se to doučí později,“ řekl deníku dětských psycholog Václav Mertin z Karlovy univerzity. Podle něj tato základní schopnost chybí až 20 procentům dospělých.

Důvod? Ve škole se věnuje jen málo času čtení a není kladen důraz na porozumění textu. Děti přitom stále méně čtou – jen dvě pětiny dětí ve věku 6 až 14 let uvedly, že si čtou denně nebo alespoň téměř každý den. Mnohem více pozornosti věnují technologickým vymoženostem a internetu. S rostoucím věkem pak chuť číst knihy nebo časopisy razantně klesá.

Dětí tráví hodiny denně s elektronikou

Podle psycholožky Martiny Celecké není výjimečné, že mobil mají i děti chodící do první třídy. „Sedmnáctiletý mladík nemá čas odejít od počítače se najíst a vzniká u něj mentální anorexie,“ řekla Celecká Právu s tím, že s tabletem, počítače nebo mobilem tráví děti několik hodin denně.

Vliv na to, jestli děti čtou, má hlavně rodina. Průzkum agentury STEM/MARK však ukázal, že až polovina rodičů svým dětem nečte, protože nemají čas.

zednik ( 7. listopadu 2016 17:21 )

Maminky 4 roky na mateřské a děti netuší, co je to knížka...

Zobrazit celou diskusi