Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi houfně zbrojí proti migrantům a teroristům. I ženy láká zbrojní průkaz

Autor: bud - 
7. listopadu 2016
09:30

Velmi rychle roste počet Čechů, kteří si pořizují zbraň. Jen za první půlrok letošního roku si nově pořídilo zbrojní průkaz bezmála 6000 lidí. Celkem je v současné době v Česku 298 tisíc ozbrojených Čechů. Informovala o tom pondělní MF Dnes.

Zatímco ještě před pár lety přicházeli zájemci o zbrojní průkaz hlavně z řad sportovních střelců, dnes naprostá většina usiluje o průkaz skupiny E, tedy pro ochranu života, zdraví a majetku. Zároveň roste počet zájemců z řad žen.

Podle vyjádření expertů je za tímto zájmem o ozbrojování hlavně strach z teroristů a migrantů. „Lidé nejsou hloupí, vnímají to, že se bezpečnostní situace ve světě i v našem nejbližším okolí prudce zhoršila. Bojí se a chtějí se připravit na nejhorší,“ řekl deníku zkušební komisař Milan Veselý.

Strach i zpřísnění legislativy

Jeho slova potvrzuje také psycholog Jiří Brančík: „Jsem přesvědčen o tom, že je to hlavně kvůli neurčité, bezradné politice našeho státu vůči bezpečí občanů v souvislostí migrací,“ řekl pro MF Dnes. Podle něj Češi dobře vyhodnocují současný stav a nenechají se uchlácholit řečmi, že u nás žádní migranti nejsou a nebudou.

Do narůstajícího počtu zbraní se zřejmě promítlo i nedávné zpřísnění zákona, který určuje podmínky získání zbrojního průkazu, další zpřísnění chystá Evropská unie.

Ke zbrojení před časem vyzval také prezident Miloš Zeman. „Opravdu si myslím, že by se občané měli ozbrojovat proti teroristům. A poctivě přiznávám, že jsem změnil svůj názor, protože dříve jsem byl proti držení příliš velkého počtu zbraní. Po těch útocích už si to nemyslím,“ řekl v létě Zeman Blesk.cz v pořadu S prezidentem v lánech.

Připomeňte si, co řekl Miloš Zeman o zbrojení Čechů:

Video  Zeman po útocích: Češi by se měli ozbrojovat proti teroristům.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...