Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Venkovské lékárny „melou z posledního“. Komora prosí Němečka o záchranu

Ilustrační foto
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2016
21:08

Česká lékárnická komora (ČLnK) vyzvala ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a ředitele zdravotních pojišťoven, aby urychleně řešili několikaletý propad příjmů veřejných lékáren. Mělo by být také změněno odměňování lékárenské péče tak, aby kombinovalo formu pevné částky a marže, a zajištěna dostupnost léčiv pro pacienty. Usnesli se na tom delegáti dvoudenního nevolebního sjezdu v Benešově, řekl po jeho skončení prezident komory Lubomír Chudoba.

„Za poslední tři roky došlo k propadu, co se týče sortimentu veřejných lékáren, v řádu pěti šesti miliard korun. My jsme navrhovali nějakou kompenzaci, která by byla v rámci třetiny nebo poloviny této částky,“ uvedl Chudoba. Ministerstvo a pojišťovny podle něj poukazují na nárůst nákladů na léky v nemocnicích. Komora však chce oddělit financování léků v nemocnicích, lůžkových zařízeních a veřejných lékárnách.

„Největší problémy mají venkovské lékárny. Na sjezdu byli kolegové a kolegyně ze všech regionů a ty venkovské lékárny opravdu melou z posledního. Potřebujeme okamžité řešení, aby tam tyto lékárny zůstaly, protože je v regionech nikdo nenahradí,“ podotkl Chudoba.

Lékárníci chtějí také oslovit jednotlivé krajské samosprávy kvůli zajištění a financování lékárenské péče o státních svátcích. Důvodem je skutečnost, že jsou nyní o svátcích zavřena velká nákupní centra, kde fungují také lékárny. Zároveň chtějí lékárníci podobně jako lékaři požadovat individuální přístup v rámci elektronické evidence tržeb.

Představenstvo komory by mělo připravit návrh na regulaci sítě lékáren a pracovat na projektech, které posílí zdravotnickou roli lékárníka. Dalším úkolem, který dostalo od delegátů sjezdu, je docílit prodloužení platnosti lékařského předpisu zejména pro chronické pacienty.

Česká lékárnická komora vznikla v roce 1991. Členy mohou být všichni absolventi oboru farmacie na příslušné fakultě v tuzemsku nebo v zahraničí. Pro farmaceuty pracující v lékárnách v České republice je členství povinné.

panda82 ( 7. listopadu 2016 17:19 )

No ať neprodávají všechny lékárny Maxovi, stejně je to záhada, má i léky pod svojí zn, je to vůbec pod kontrolou? zlikvidoval angličan všechny - skoro - české, nasadil ceny a jede a mastí si na nás kapsu

e.44 ( 6. listopadu 2016 00:25 )

No a je to tady. Přesně tohle bylo všem myslícím jasné po zrušení poplatků za recept , kdy se legislativa nevrátila do stavu před jeho zavedením, takže lékárny přišly nejen o poplatky, přišly i o marže. Je úplně jedno na co se to svádí, stačí se zeptat lékárnice/lékárníka v jakýkoliv malý vesnický lékárně.... Jó babči co jásaly při zrušení poplatku teď brečej, většinou všude dvě ze tří vesnických lékáren už skončily nebo je to na spadnutí. Takže brečej že musej jezdit pro prášky do města, že je to vyjde dráž než byl poplatek, že tam ten blbej Dr. Max ty jejich prášky nevede, že má jenom alternativu, po který jim je blbě, a že ta jejich lékárnice jim dřív vždycky sehnala ty správný, ..... další, kterým lékárna zůstala nadávaj na fronty a na to že jim to přespolní všechno vykoupěj, atd. atd .

pjotri ( 5. listopadu 2016 23:53 )

Jasne, ze melou z posledniho - leky jsou tezce predrazene, casto vubec nejsou. Vetsina obyvatel vesnic pracuje ve mestech, kde si dokonce mezi lekarnami muze vybirat, pripadne vyzvednout leky v nemocnici. Ja nakupuju leky bez predpisu podle ceny na internetu a je to super. Lekarniky vubec nelituju.

Zobrazit celou diskusi