Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bez střechy nad hlavou: Skautů je čím dál víc, nemají ale peníze na základny

Autor: mib - 
13. listopadu 2016
20:55

Dnešní děti lákají stále víc moderní technologie než výlety do přírody. Omyl! Skautů je za posledních deset let skoro o polovinu více. I když se ráz aktivit trochu změnil, stále se schází v klubovnách, podnikají táboření v teepee i výšlapy. A podporu najdou i u veřejnosti – skauti z Kamenice nemají dlouho střechu nad hlavou, a tak založili sbírku, díky které vybrali už skoro tři sta tisíc korun. Vedoucí Jakub Zvoníček přiznal, že přichází stále víc členů. Těm se ale nemohli v poslední době věnovat právě kvůli nevhodnému zázemí.

Dobrodružství, pobyt v přírodě, odvaha a sbírání bobříků, tak si většina lidí představí činnost družin, když se řekne skaut. Daří se ale udržovat i v době, kdy děti stále častěji vysedávají u počítačů? „V současné chvíli je skautů v České republice více než 55 tisíc a posledních deset let členská základna vyrostla skoro o 40 procent, a to zejména ve věkové kategorii mladších školních dětí,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí skautů Jitka Taussiková.

Přiznala, že se činnost skautů musela zmodernizovat, přesto se pořád podnikají tradiční aktivity. „Vést děti hravou formou, pomocí her, dobrodružství a pobytu v přírodě k hodnotám jako jsou fair play, samostatnost, zájem o okolí, pomoc druhým,“ řekla. Většina oddílů je pak suchozemských, ale existují i skauti vodáci. Na oddílech pak záleží, čemu se budou věnovat, jestli lezectví nebo třeba divadlu. Jak upřesnila mluvčí skautů, nejde o výkony, ale vyzkoušet, co děti baví a v čem třeba vynikají.

Tábory se stále staví na zelené louce. Děti je staví spolu s rodiči a vedoucími, starají se o program i o vaření. Učí se spoléhat na sebe i své kamarády, a i když jsou děti až tři týdny v přírodě, po ruce mají například GPS nebo solární baterie.

Finance chybí hlavně na vybavení kluboven

Skauting, jakožto hnutí pro děti a mládež má celosvětově okolo 50 milionů členů. U nás je největší výchovnou organizací. Baví děti od pěti let, přes až desetileté „světlušky“ a „vlčata“, náctileté skauty, ale také děti starší patnácti let, kterým se říká roveři.

„Ti jezdí na nejrůznější vzdělávací akce, republiková či mezinárodní setkání plná zajímavých aktivit a nedílnou součástí jejich výchovného programu je také služba společnosti,“ vysvětlila smysl aktivit starších dětí. Pro osmnáctileté se pak otvírá možnost převzít dobrovolnickou činnost a vést ke skautingu další mladší generace.

Na financování skautů přispívá také ministerstvo školství a pak obce, které podporují místní střediska. Práce vedoucích je ale dobrovolná a vykonávají ji ve svém volnu bez nároku na odměnu. Rodiče pak dětem platí výlohy na jízdné a příspěvky na jídlo. „S penězi se snažíme vyjít, větší podpora by se skautům samozřejmě hodila, skautské oddíly by ji využily především pro získání či zlepšení zázemí pro svou činnost, jako je oprava a vybavení kluboven,“ vysvětlila Taussiková.

 

Bez střechy nad hlavou

Jedním ze skautských klubů, který je dlouhodobě bez zázemí, je také Kamenický oddíl. Díky sbírce si budou pomoci dovolit postavit vlastní zázemí. Byly ale krušnější časy. „Dostali jsme se do fáze, kdy jsme měli opravdu hodně členů, ale klubovnu o velikosti jen dvakrát tři metry. Do výstavby prostoru jsme se museli pustit, protože obec neměla možnosti, co nám nabídnout. Vyšli nám ale velmi vstříc v dlouhodobém pronájmu pozemku,“ řekl vedoucí Jakub Zvoníček pro Blesk.cz.

Díky tomu, že je sbírka zatím úspěšná, si budou moci kromě klubovny možná postavit také boční prostor pro skladování věcí, ale také se sociálním zázemím. „Teď doufáme, že se nám ve sbírce podaří vybrat peníze i na tuto druhou fázi. Z jednoho má být vchod a sociální zázemí se záchodem a sprchou, druhý je skladový prostor. Ve veřejné sbírce jsme nasbírali už 200 tisíc a finanční pomoc nabídla i obec a Junák samotný,“ popsal průběh Zvoníček.

Činnost více jak šedesátičlenného oddílu v Kamenici teď podle slov Zvoníčka trochu „stojí na místě“. Vše se točí kolem organizace úplně nové výstavby budovy s klubovnou. Schůzky jsou kvůli nevyhovujícím prostorům náročné, ale i tak se konají. Někdy prý i v pokoji některých z členů družiny. „Tyto bojové podmínky ztěžují mladým začínajícím vedoucím první krůčky v práci s dětmi,“ řekl Zvoníček. Podle něj ale do oddílu přichází stále více dětí. Kamenický oddíl je v okolí jediný, a tak jezdí rodiče s dětmi i dvacet kilometrů daleko.

„Přes týden má každá družinka jednu schůzku, zhruba jednou za měsíc výpravu, některé jsou i celooddílové. V zimě máme táboření pro starší a v létě táboříme v teepee a chodíme na vandry. Také pořádáme akci pro veřejnost – zimní pochod Kamenické Oko, účastníme se sbírky proti rakovině anebo různě pomáháme v obci,“ uzavřel Zvoníček reakci na otázku, jak velký je o skauting v současnosti zájem.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi