Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět pandurů do sebe narazilo v Táboře. Mezi třinácti zraněnými je žena i dítě

Autor: ČTK, tmp - 
4. listopadu 2016
10:30

V Táboře Čekanicích v pátek ráno havarovalo pět obrněných vozidel Pandur a civilní automobil. Zraněno bylo podle policistů 11 vojáků, žena a dítě. Potvrdil to mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek. Podle informace mluvčí jihočeské záchranné služby Petry Kafkové neutrpěl nikdo vážné zranění. Jednalo se o pohmožděniny a odřeniny, uvedla.

Nehoda se podle mluvčího generálního štábu Jan Šulce stala před půl devátou ráno v ulici K Vodárně, když se pět pandurů 42. mechanizovaného praporu vracelo zpět do posádky ze cvičení ve Vojenském újezdu Boletice. Podle prvotních informací se zdá, že žena, která jela v osobním voze, ze zatím neznámých příčin náhle zabrzdila a za ní jedoucí kolona pandurů do automobilu narazila.

„Zranění byli převezeni do táborské nemocnice. Po ošetření byli propuštěni,“ uvedla Kafková. Dodala, že na místě zasahovaly tři posádky záchranné služby.

Nehodu nyní šetří policie ve spolupráci s Vojenskou policií. Armáda k prošetření události také ustanovila komisi náčelníka generálního štábu.

Hledá se svědek z peugeota

Policie podle Doubka pátrá po případných svědcích nehody, kteří by k inkriminovanému momentu mohli sdělit více. „Především vyzýváme řidiče modrého Peugeotu 307, který údajně místem projížděl, aby se nám ozval,“ uvedl Doubek.

Česká armáda má k dispozici 107 bojových vozidel Pandur. Uzpůsobeny jsou třeba jako bojové vozidlo pěchoty nebo jsou ve zdravotnické verzi. Všechny z nich jsou obojživelné.

Pandury měly v minulosti několik drobných nehod. Například v roce 2010 jednomu z nich při výcviku upadlo přední kolo. Podle tehdejšího vyjádření ministerstva obrany nebyla příčinou technická závada. V červnu 2014 se při výcviku v Hradišti na Karlovarsku jeden obrněnců převrátil, nikdo z vojáků nebyl vážně zraněn.

ivoadler ( 4. listopadu 2016 14:34 )

O kvalitě Pandurů nehodlám diskutovat. Co jsme si koupili, to máme. Nehodě se nedivím. Když byl na vojně moji synové, tak jednou vystřelili ze samopalu, jednou hodili ostrej granát. To byl celej vojenskej výcvik. Secvičení na úrovni roty, praporu, neřku -li pluku nulové. Pak každý přesun zavání prů serem.

deep_ass_flsting ( 4. listopadu 2016 13:48 )

Mají dodržovat bezpečnou vzdálenost, ty pilote tříkolky.

deep_ass_flsting ( 4. listopadu 2016 13:46 )

Bože, to jsou fakt jelita ty gumy zelený.

nemok ( 4. listopadu 2016 13:27 )

ta baba v te skodovce pry byla nejaka Žilkova

nilud ( 4. listopadu 2016 13:18 )

 Takhle to dopadá,když se nedodržuje bezpečná vzdálenost mezi vozidly,a určitě jeli na letních gumách.

Zobrazit celou diskusi