Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Večírky bez bariér a se znakovým jazykem: Firma najala půlku lidí s hendikepem

  • Autor: mib - 
    12. 11. 2016
    18:35

    Neslyší a pohybují se na vozíku, přesto jsou nepostradatelnou silou tiskařské firmy. Michal, Gabriela, Veronika a Pavel svou práci odvádí s nasazením, které některým zdravým lidem možná chybí. Podle svých zaměstnavatelů jsou pečliví a na svém místě. Manažer pobočky EDM Petr Dvořák Blesk.cz pozval do zákulisí firmy v Holešovicích a přiznal, že bylo jeho záměrem založit prosperující podnik, ale zároveň pomáhat. V celé firmě je už více než padesát procent hendikepovaných zaměstnanců.

  • 1.Vozíčkář Michal M.



    Obstarává administrativní práce, především se stará o přijímání zakázek a následné rozdělování práce kolegům, komunikuje se zákazníky a má na starosti pokladnu.
     

    „Jsem tu od března minulého roku, což je zhruba rok a půl. Své postižení beru jinak, neřeším to. Pro mě je to výzva, protože mě baví učit se nové věci. Práce mi nedělá potíže, všechno je, jak má. Neměl jsem problémy ani v předchozí práci. Zaměstnavatelé mi vyjdou vstříc, protože se snažím na podmínkách domluvit,“ řekl Michal pro Blesk.cz.
     

    A chválí ho i vedoucí tiskařského centra EDM na Palmovce Aleš Bartoň. „Nominoval jsem našeho zaměstnance do Srdcerváčů, slavnostní večer bude 15. listopadu, kam jsme pozvaní. Zatím nevíme, jestli Michal cenu dostane, ale chtěl jsem ho za jeho přístup k práci i životu nominovat. Je to každoročně pořádaná anketa mezi zaměstnanci s handicapem,“ uvedl Bartoň pro Blesk.cz.

     

    „Je tu titulní tváří naší provozovny. Má na starosti i poměrně sofistikovanou práci, protože nedělá jen administrativní činnost, ale má na starosti i zakázky. Pracoviště jsme pro něj uzpůsobili, aby bylo bezbariérové a mohl se tu komfortně pohybovat,“ uzavřel projektový manažer Petr Dvořák s tím, že firma zaměstnává také tři sluchově postižené.

    Michal M. zodpovídá za komunikaci se zákazníky a přebírání zakázek. Na pobočce je od samého začátku a podle svých slov mu handicap v práci nebrání, naopak jej bere jako výzvu. Michal M. zodpovídá za komunikaci se zákazníky a přebírání zakázek. Na pobočce je od samého začátku a podle svých slov mu handicap v práci nebrání, naopak jej bere jako výzvu. | Jakub Poláček

     

  • 2.Nedoslýchavá Gabriela F., částečně mluví a řeč odezírá



    „Před prací v tiskárně jsem byla zodpovědná vedoucí ve firmě na údržbu elektroinstalací – kabeláž boilerů a ventilátorů. Původně jsem vyučená zlatnice a klenotnice. Vyráběla jsem šperky, navrhovala jsem je podle přání zákazníků a vyráběla jsem náušnice, řetízky nebo náramky. Baví mě ruční práce. Jsem moc spokojená, jak s prací, tak vedoucím i šéfem. Navzájem si pomáháme. Jsem tu moc spokojená, v práci nejsou problémy. Zákazníkům se snažíme vždy vyhovět a uděláme pro ně vše,“ vysvětlila pro Blesk.cz Gabriela, která neslyší.
     

    Ta si práci našla sama bez pomoci, když šla kolem prodejny a zjistila, že se bude otevírat nový obchod. „Na internetových stránkách zjistila, že hledáme kolegy a líbila se jí filozofie, že nejsme s nadsázkou řečeno ,překupníci. Zboží pouze nezprostředkujeme tak, že by chráněná dílna někde něco vyrobila a my to s marží prodali. Vyrábíme vlastními prostředky podle požadavků zákazníků zde na prodejně,“ dodal Bartoň.
     

    Gabriela částečně odezírá a také mluví, občas pomůže kolegům, kteří se dorozumívají jen ve znakovém jazyce. Manažer provozu Dvořák uvedl, že stát jim na OZP zaměstnance přispívá, ale například služby tlumočníka to nezahrnuje. 
     

    „Máme nový stroj a proběhlo u nás školení pro zaměstnance, uspořádali jsme ho ale znovu s překladatelem, aby se stroj naučili obsluhovat i naši handicapovaní zaměstnanci. Překladatele objednáme i na podnikové večírky, aby si to kolegové s námi užili a nepřišli o informace,“ upřesnil Dvořák.

    Gabriela F. je vyučená zlatnice. Dříve pracovala jako šéfová ve firmě s elektroinstalací. I přes svůj handicap, kdy slyší jen částečně, je podle svých šéfů nepostradatelnou součástí týmu. Gabriela F. je vyučená zlatnice. Dříve pracovala jako šéfová ve firmě s elektroinstalací. I přes svůj handicap, kdy slyší jen částečně, je podle svých šéfů nepostradatelnou součástí týmu. | Jakub Poláček

     

  • 3.Neslyšící Pavel K.



    Pavel K. se se svou současnou ženou seznámil v práci. Také ona je neslyšící a podobně jako Gabriela F. dokončuje tiskařské zakázky. Pavel naopak stojí na začátku tohoto procesu. „Pavel přijme zakázku, vytiskne ji a dělá technické úpravy, například pokud zákazník nedodá materiály, kde chybí ořezové značky, tak si je umí vyrobit správně,“ popsal práci Pavla vedoucí Bartoň, který se jako šéf pobočky zaměřuje především na fakturaci zakázek.
     

    Jeho nadřízeným je manažer Petr Dvořák, který se v tiskařském oboru pohybuje přes třicet let. Při obchodních jednáních prý často slyšel poptávku po práci handicapovaných také kvůli tzv. náhradnímu plnění. To musí plnit zaměstnavatelé, kteří nezaměstnávají alespoň 4 procenta osob se zdravotním postižením. Podle platného zákona má tuto povinnost zaměstnavatel s více než 25 zaměstnanci.
     

    „Při obchodních jednáních jsme se setkali s firmami, které měly o naše služby zájem, ale chtěli, abychom to fakturovali jako náhradní plnění. V tu chvíli jsem měl možnost se spojit jedině s chráněnou dílnou a přes ně se to pokusit přefakturovat. Proto jsem chtěl nabídnout tuto spolupráci napřímo. Měli jsme pocit, že po tom bude hlad, ale není to tak úplně,“ podotkl Dvořák.

    Pavel K. je manželem Veroniky. Je neslyšící a na starosti má grafické úpravy materiálů, které přinesou zákazníci. Pavel K. je manželem Veroniky. Je neslyšící a na starosti má grafické úpravy materiálů, které přinesou zákazníci. | Jakub Poláček
     

  • 4.Neslyšící Veronika K.

     

    Veronika se na pracovišti seznámila se svým manželem Pavlem K. Pomáhá s dokončováním zakázek, kam patří ořezání materiálu, poskládání, laminování, smontování a příprava k expedici.
     

    „Veronika a Gabriela dělají společně, dokážou samostatně vyrobit fotoknihu, fotoobraz, brožury, katalogy, ale vytiskne jim to kolega. Kolegyně mají na starosti ruční práce, ve kterých jsou pečlivé. Všichni naši handicapovaní zaměstnanci tu pracují na stálý úvazek od pondělí do pátku, šest až osm hodin denně, rozsah práce je tedy na třicet hodin týdně,“ upřesnil Bartoň.
     

    Veronika se dorozumí znakovým jazykem, se kterým občas pomáhá Gabriela. Pro větší školení firma ale najímá překladatele, který jim informace předá plnohodnotně. Důležité je to podle obou vedoucích pro obsluhu složitých strojů. Finanční prostředky od státu ale tyto služby navíc nepokryjí.

    Veronika K. je neslyšící a dorozumívá se znakovou řečí. Se svým stejně handicapovaným manželem se potkala na pracovišti a na starosti má stejně jako Gabriela dokončování zakázek - například kompletování fotoknih. Veronika K. je neslyšící a dorozumívá se znakovou řečí. Se svým stejně handicapovaným manželem se potkala na pracovišti a na starosti má stejně jako Gabriela dokončování zakázek - například kompletování fotoknih. | Jakub Poláček

     

  • 5.Aleš Bartoň, vedoucí pobočky na Palmovce



    Věnuje se provozu, grafice, produkci a fakturaci zakázek, podle svých slov je právě tohle práce, kterou má na starosti výhradně on, zatímco kolegové mají na starosti přímo zakázky. 


    „U nás jsou zaměstnaní na šest až osm hodin denně, pět dní v týdnu. Naše práce má přidanou hodnotu, má určitou formu, a ta netrvá deset vteřin,“ uvedl Bartoň. Pro potřeby zaměstnanců si musí najímat překladatele. Ten je potřeba především na školení.


    Manažer pobočky Petr Dvořák uvedl, že využívají možné „úlevy“, jakou je sleva na dani na OZP a příspěvky na OZP. Jako chráněnou dílnu lze tiskařský obchod na Palmovce podle něj vnímat, pracuje tam více než polovina handicapovaných zaměstnanců.

    Vedoucí prodejny Aleš Bartoň, který zodpovídá za fakturace zakázek. Své zaměstnance si moc pochvaluje, vozíčkáře Michala sám nominoval do Srdcerváčů, kteří handicapované oceňují za jejich snahu. Vedoucí prodejny Aleš Bartoň, který zodpovídá za fakturace zakázek. Své zaměstnance si moc pochvaluje, vozíčkáře Michala sám nominoval do Srdcerváčů, kteří handicapované oceňují za jejich snahu. | Jakub Poláček



  • 6.Petr Dvořák, odpovědný manažer a zakladatel fimy




    V tiskařském odvětví se pohybuje přes třicet let. Dříve pracoval pro velkou firmu, kde s kolegy přišel na nápad, jak mít svůj podnik a zároveň pomáhat. „S kolegy jsme přemýšleli, jak být úspěšní na trhu práce a jak páchat dobro a připravit se pro budoucnost. V tomto oboru se dá podnikat i za přispění OZP zaměstnanců, chtěli jsme jim od začátku poskytnout plnohodnotné zaměstnání,“ uvedl pro Blesk.cz Dvořák. Nepopírá, že výhod využívat chtějí, ale chápe to jako spolupráci pro tzv. náhradní plnění.


    „Je v tom jiný přístup pro trh a pro zákazníka. Čekali jsme, že bude po naprosto nezpochybnitelném náhradním plnění větší hlad, i když to tak není. Nicméně se u nás sešli lidé, kteří jsou podobně naladěni a chtějí stejně jako my dělat svou práci dobře,“ řekl Dvořák. Ve firmě zaměstnávají čtyři handicapované lidi, z toho jsou dva neslyšící, jeden nedoslýchavý a jeden vozíčkář. Vzpomněl i na situaci, kdy ve firmě pracovali lidé se schizofrenií, což je podle jeho slov o něco složitější, proto v současnosti ve firmě nepůsobí.

    Manažer pobočky Petr Dvořák. V tiskařském oboru se pohybuje přes třicet let. Jeho záměrem bylo rozjet prosperující podnikání tak, aby mohl zároveň pomoci handicapovaným a nabídnout jim plnohodnotné pracovní místo. Manažer pobočky Petr Dvořák. V tiskařském oboru se pohybuje přes třicet let. Jeho záměrem bylo rozjet prosperující podnikání tak, aby mohl zároveň pomoci handicapovaným a nabídnout jim plnohodnotné pracovní místo. | Jakub Poláček

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi