Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stanislav (38) o životě s lupénkou: „Plavčík mě vyhodil z koupaliště.“

Autor: Daniela Soukalová, ČTK - 
1. listopadu 2016
06:40

Neustálé svědění, bolest, beznaděj a stud. Takové pocity každodenně prožívají psoriatici- lidé trpící lupénkou. Onemocněním, pro něž je typické olupování kůže, trpí přibližně čtvrt milionu Čechů. Většina z nich přitom nemá ponětí, co vše jim moderní léčba nabízí. Jedním z nich je i pan Stanislav, kterému pomohla až biologická léčba. Než na ni došlo, musel ale překousnout třeba neustálé vyhýbání lidí nebo vykázání z veřejného koupaliště.

Pan Stanislav trpí lupénkou od svých 10 let. Do třiceti vyzkoušel veškeré dostupné metody pro její léčbu, ale nic dlouhodobě nezabíralo. Například vyzkoušel i celkem čtyřikrát pobyt u Mrtvého moře, ale to jeho zdravotní stav zlepšilo vždy pouze na půl roku po pobytu. „Později jsem začal mít kvůli nedostatečné léčbě velké problémy s kyčlí a pohybem. Navíc jsem prodělal těžkou chřipku a celý jsem se osypal. Tehdy mě hospitalizovali v nemocnici, kde mi ale nedokázali pomoci,“ uvedl pan Stanislav.

Vlastní iniciativou se dozvěděl o moderní biologické léčbě a speciálním centru pro léčbu psoriázy ve Fakultní nemocnici Olomouc, kam zavolal s prosbou o pomoc. Tato metoda mu podle něj kompletně změnila život. „Díky biologické léčbě jsem zase znovu člověkem. Bez ní bych byl na okraji společnosti a bez práce,“ míní pan Stanislav s tím, že se mu navíc ulovilo i psychicky.

Stanislava kvůli lupénce vykázal plavčík z koupaliště

Před jejím zahájením se totiž i velice často setkával s tím, že se mu lidé vyhýbali, jelikož si mysleli, že se od něj nakazí. Jednou ho dokonce plavčík vykázal z veřejného koupaliště. „Řekl mi, že mě do bazénu v žádném případě nepustí, a že pokud neuposlechnu, zavolá ochranku,“ vzpomíná pan Stanislav.

„Pokud pacient s lupénkou trpí kvůli své nemoci v práci, má problémy v partnerských vztazích a sociálním životě, nemůže si vzít krátké kalhoty či sukni, pak není dostatečně léčen a měl by se obrátit na specializovanou ambulanci pro psoriázu,“ říká přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce Jana Hercogová s tím, že ve většině případů umí pomocí celkové léčby, včetně biologické, dostat pacienta do normálního života.

To potvrzuje i pan Stanislav. „Jelikož mi s nasazením biologické léčby úplně zmizely příznaky, tak jsem si ve dvaatřiceti letech poprvé koupil košili s krátkým rukávem. Už nemusím mít strach ze znechucených pohledů okolí a společenského vyloučení. Žiju plnohodnotný život,“ dodává dnes už osmatřicetiletý Stanislav.

Lupénkou trpí zhruba čtvrt milionu Čechů

Psoriáza je imunitně podmíněné onemocnění, které postihuje pacienty různého věku. Je typická velkými červenými ložisky zbytnělé kůže. Ta se olupují, mohou svědit nebo působit bolest. Nemoc se negativně promítá do sociálního a pracovního života pacientů. „Řada lidí s psoriázou léta užívá pouze masti, které jim nepomáhají, a o tom, že jsou i jiné možností terapie, vůbec netuší. Jakmile se při běžném léčebném procesu stav pacienta nezlepší alespoň o 75 %, je třeba se svým dermatologem řešit možnost přestupu na jinou léčbu,“ dodává  Hercogová.

Lupénkou v České republice trpí asi čtvrt milionu lidí. Přibližně desetina z nich má středně těžkou a těžkou formou. Odborníci odhadují, že cca 12 tisíc pacientů není dostatečně léčeno a mělo by se zajímat o celkovou léčbu ve specializovaných centrech. Biologickou léčbu pak podstupuje zhruba jedno až dvě procenta pacientů. Ta je ale finančně náročná. Podle údajů tří největších zdravotních pojišťoven tak loni přesáhly výdaje na léčbu lupénky půl miliardy korun. 

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni vydala na léčbu pacientů s lupénkou zhruba 383 milionů korun, z čehož asi čtvrt miliardy činily výdaje na biologickou léčbu. „Počet pacientů, kteří jsou těmito moderními přípravky léčeni, se za poslední tři roky zvýšil o 25 procent a průměrné roční náklady na každého z nich se pohybují kolem hranice 270 tisíc korun,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Biologická léčba je prý vhodná jen pro mimořádně těžké případy

Také podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenky Mazurové rostou náklady především kvůli rozšíření biologické léčby. „Celkově ČPZP vynaložila v posledních třech letech na léčbu lupénky přibližně 167,1 milionu korun, z toho na biologickou léčbu bylo vydáno přibližně 99,6 milionu korun,“ uvedla.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) loni hradila biologickou léčbu 282 pacientům s lupénkou, což je meziroční růst asi o 13 procent. Výdaje činily 71 milionů korun, což je o dva miliony více než v roce 2014.

Podle VZP je vhodná jen pro mimořádně těžké případy. Prezident Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků Josef Pohůnek se ale domnívá, že by pravidla pro výběr pacientů mohla být mírnější. „Myslím si, že pravidla jsou až moc přísná, že by se to mohlo zmírnit,“ uzavřel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jasnovidec01 ( 11. srpna 2017 11:36 )

Ten chlápek si oto řekl sám....to může napadnout je vola s tak těžkou lupénkou jít na veřejný koupák.sobec co nemyslí na ostatní,hnusné chování si žádá nekompromisní zákrok,vždyt mohl jít na nějaký rybník ,když se chtěl cáchat.pako jedno.nehledě nato že mohl chytit nějakou nemoc a to by mu zrovna nepomohl.

Vivousek ( 3. listopadu 2016 20:48 )

 Já musím taky vychvalit léčbu laserem XTRAC, velmi mi pomohla hlavně ve vlasech, kde vše ostatní totálně selhalo

djaba ( 1. listopadu 2016 21:38 )

A můj tatík měl bércové vředy .Z Rakouska mu jeden známý přivezl několik speciálních náplastí a po použití měl nohy jako srnka .Jenže náplasti došly a další zbytek života na ně matlal český preparát bez zjevného účinku .

bookF ( 1. listopadu 2016 13:47 )

Jasně, pravdu máte, měli bychom takové lidi izolovat, dávat jím jen najíst a napít, vůbec by se neměli mezi námi pohybovat. Škoda, že je to pak třeba někdo blízký a nebo dokonce rodina, to už se s takto postiženým člověkem jeden nepotká, a vůbec rovnou vrhnout ze skály.

Kukuuu ( 1. listopadu 2016 13:06 )

 Trpím lupenkou již od dětství, za tuto dobu jsem vyzkoušela ruzné druhy léčby . Lupenky jsem se zcela zbavila po vyzkoušení laseru XTRAC.Tuto léčbu vřele doporučuji

Zobrazit celou diskusi