Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Česká“ jablka byla ve skutečnosti z Polska a navíc plná jedů, Globus se omlouvá

Jablka byla plná pesticidů (ilustrační foto).
Jablka byla plná pesticidů (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
31. října 2016
18:20

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v pardubickém Globusu jablka z Polska, která prodejce vydával za česká, čímž klamal spotřebitele. Obsahovala také sedmkrát více pesticidů, než povoluje zákon, sdělil mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal. Jednalo se o jablka odrůdy Paula Red.

Laboratorní analýza prokázala přítomnost pesticidu chlorpyrifos v množství 0,076 miligramu na kilogram, přičemž přípustná hranice je 0,01 miligramu,“ uvedl Pospíchal.

Označení jablek jako českých našli zákazníci na regálové etiketě. „Šetřením u dodavatele se zjistilo, že původem byla z Polska. Po došetření případu zahájí inspekce s Globusem správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl Pospíchal.

"V případě chybného označení země původu se jednalo o naše neúmyslné pochybení, které přiznáváme a za které se zákazníkům omlouváme," řekla Pavla Hobíková z oddělení externí komunikace Globusu.

Globus podle ní řeší výsledek laboratorních testů s dodavatelem. "V některých hypermarketech nyní nabízíme až 13 druhů jablek, z čehož deset druhů bylo vypěstováno v České republice. V sortimentu aktuálně žádná jablka z Polska nemáme," dodal Hobíková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vivienne ( 31. října 2016 22:02 )

Polské potraviny jsou nejlepší v celé EU a pokud se k nám doveze nějaký "polský šmejd" je to jen a jen chyba Česka. Nakupují pouze nějaké podřadné potraviny a ne dokonalé polské výrobky. Když už, tak si je mají předem zkontrolovat a nedávat do prodeje. Mám pocit, že někomu tady jde o kejhák, tak záměrně škodí! Ještě nikdy jsem se neosypala z polského jídla, z českého se mi to stává velmi často...Nakupuju v Polsku pravidelně a po 20 leté silné alergii mi veškeré zdravotní problémy zmizely. Stačí však sníst něco od nás a škrábu se týden... Minulý týden jsem se vrátila z Gdaň ska a moc jsem si na všem pochutnávala, užívala si polské pohostinnosti..Jednou jsem se nasmála, když Polreich kritizoval polské pirohy ( prý nechápe jak to někdo může žrát). Opravdu je to dobrota, ale musí se to umět. Kritizoval i velké balení kvasnic, které si naopak já pochvaluju a vozím domů, nakrájím na kostky a mrazím...žádný sušený šmejd nepoužívám.. Poláci jsou opravdoví gurmáni, skvěle vaří. Umí výborné saláty, bez kterých se neobejde žádný oběd, nemluvě o jiných kulinářských přednostech. Kdo jezdívá do Polska pravidelně, ten se musí podobným výplodům pousmát. Je mi to dost líto, protože oni se k nám chovají velmi hezky.

dyskrymynaclja ( 31. října 2016 20:53 )

Jablíčka jsou absolutně nezávadné,jen ohryzek se musí zakopat 3m pod zem

gabreta ( 31. října 2016 20:31 )

Nezapomeň, že obrovský množství exedovali do Ruska. Proto potřebovali je nějak vyhnat, tak tam narvali cokoli. Po sankcích ze strany Rusáků neví co s nima, aby "pěstitelé" nelehli!

gabreta ( 31. října 2016 20:27 )

Nevím, kdes tu cenu našich pěstitelů viděl, protože já je u pěstitele kupuju za 12 Kč!! A žádný sra*čky ale kvalitní!

msml20 ( 31. října 2016 19:46 )

Koukám, že je v Blesku řádná cenzura. Už čtyřikrát jsem poslala chat s RNdr. Pavlem Pocem a ani jednou se to nezobrazilo. To budou v redakci asi pěkně objektivní.

Zobrazit celou diskusi