Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vánoční svátky Čechy nepotěší, vychází na víkend. Jak zavřou obchody?

Autor: simao, ČTK - 
31. října 2016
06:09

Státní svátek 28. října lidem ukázal i to, jak to vypadá, když mají velké obchody z nařízení státu zavřeno. Do konce roku se stejná situace bude opakovat ještě třikrát, svátky nás přitom čekají čtyři, ale 17. listopadu se zavřené obchody netýkají. Vánoční svátky přitom letos Čechy příliš nepotěší, hned dva vychází na víkend.

V pátek 28. října se slavil v Česku Den vzniku samostatného československého státu. Ve vášnivé atmosféře, nejbouřlivější za poslední roky. Možná vůbec. Kdy přijdou další státní svátky?

Vánoce o víkendu, zavřeno také

17. listopad a Den boje za svobodu a demokracii připadá na čtvrtek. Štědrý den a 1. a 2. svátek vánoční pak proběhnou v rozmezí sobota až pondělí. Vyplývá z toho, že letošní Vánoce Čechy příliš nepotěší. Hned dva ze tří svátků budou o víkendu.

O něco veselejší to bude až v roce 2017, kdy Štědrý den připadá na neděli, následné dva svátky tedy na pondělí a úterý. A i dál se blýská na lepší časy, když v roce 2018 se budou Vánoce slavit od pondělí do středy, o rok později od úterý do čtvrtka a víkend zasáhnou vánoční svátky opět až v roce 2020, kdy 24. prosinec připadne na čtvrtek.

Anketa
Vadilo vám, že měly velké obchody na státní svátek zavřeno?
počet hlasujících: 1438
Anketa
Vadilo vám, že měly velké obchody na státní svátek zavřeno?
NE
78 %
ANO
22 %
počet hlasujících: 1438

Se stáními svátky v Česku se pak pojí i novota ohledně toho, kdy mají mít obchody nad 200 metrů zavřeno. Poprvé se vyzkoušel právě 28. října. 

Povinně zavřeno mají mít obchody během 7 ze 14 svátků v roce, což se stalo kompromisním řešením. Jde o 1. ledna, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Listopadového státního svátku se tak prosazená změna v zavírací době obchodů netýká, supermarkety v Česku zavřou své brány opět právě až o Vánocích.

Na Štědrý den přitom mohou mít otevřeno do 12 hodin. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Dodejme ale, že minimálně 25. prosince měla většina prodejců zavřeno tradičně i bez zákona.

Zavřené supermarkety nahnaly lidi do e-shopů

Vzhledem k tomu, že se 28. října vyzkoušela v praxi novinka zavírání větších obchodů, je možné vypozorovat i dopady. Řada obchodníků po zavření kamenných prodejen zaregistrovala mírně zvýšený zájem o nakupování ve svých e-shopech. 

Celkově však jejich tržby poklesly. „Lidé využívají nákup v e-shopu jako alternativu k zavřeným prodejnám. Velkou roli hraje počasí a také to, jak se lidé rozhodnou prodloužený víkend trávit,“ hlásila Kasa.cz.

Po zavřených pátečních obchodech se pak v sobotu parkoviště před velkými supermarkety opět zaplnila. Zatímco však doma zůstali pokladní a prodejci, Česká obchodní inspekce (ČOI) měla napilno - provedla 429 kontrol. Zjistila, že 12 prodejců nový zákon porušilo.

Novinka vadí jen třetině Čechů?

Zákaz prodeje o svátcích kritizuje Hospodářská komora v čele se svým prezidentem Vladimírem Dlouhým, naopak šéf odborářů Josef Středula si pochvaloval, že zavřené obchody dle průzkumu nevadí dvěma třetinám lidí, konkrétně 65 procentům.

Podle průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas totiž vyrazilo 60 procent Čechů zkrátka nakupovat v předstihu. A další se spolehli na menší obchody či večerky. S uzavřením obchodu souhlasí dle průzkumu častěji starší lidé, kteří o svátcích nenakupují. 

Objevily se přitom dle očekávání i pokusy obejít pravidlo o 200 metrech čtverečních dočasným zmenšením plochy provozovny. Dojde k tomu i o Vánocích, kdy po Štědrém dnu nadchází čas oblíbených povánočních slev? Zavřené obchody přitom strhly pozornost i na sociálních sítích. Ani tam se však lidé vždy neshodnou, zda šlo o správný krok či krok vedle.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 31. října 2016 15:02 )

Hele, jak jsem psala, kolem mě, jako kolem zákazníka to jde mimo, jelikož do těch ratejen, kterých se to týká, nechodím. Ale zkušenost z doby, kdy bylo 24.12. otevřeno do 17°°, tak dětem, hlavně malým, se musí nadělovat už tak v šest, nejpozději v sedm. Nejdřív jsou nedočkavé, pak protivné a ospalé. S přítelem, kamarády si klidně můžeš nadělovat a slavit pozdějc, nic se neděje, jednou až budeš mít děti, pochopíš to. Jinak jsi jen jedna z asi 5% zaměstnanců, kterým tenhle zákon vyhovuje. 95% jich je proti. Ty procenta mám od lidí, co v supermarketech dělají. Zákon vyhovuje jen těm pár na středních postech se slušným platem. Ti na nízkých postech s malým platem brečej, že přijdou o slušné peníze, že jim to udělá díru do rozpočtu, ti výše a nejvýše vidí únik zisku, zvýšení nákladů, tudíž budou náklady snižovat, ..... no třeba je snížej právě o tvůj plat a skončíš na pracáku.

Lenule ( 31. října 2016 13:02 )

Co to je za nesmyslnej názor že ženy bez dětí musí dělat déle že toho nemusí tolik připravovat? To že nemám děti není přece trest za to abych musela někde sedět za kasou. Mám rodinu, přítele, kamarády s kterýma chci o Vánocích být a zažít tu pohodu. Za mě dobře, že bude zavřeno. Alespoň si všichni prodavači užijí svátky s rodinou a ty co se mezi svátkama nudí a musí brázdit obchody mají prostě smůlu ;)

pajato73 ( 31. října 2016 12:40 )

to je fakt, aspon do tri odpoledne by melo byt otevreno. Kolikrat se stane, ze fakt neco pochybi a co pak? Ja sama kdysi delala na stedry den a silvestra do 170 hodin a taky se to dalo zvladnout. Proste zeny bez deti musi zustat dele, ty nemusej tolik toho pripravovat. a fungovalo to.a trzby byly.... a jejeje....

e.44 ( 31. října 2016 12:36 )

Mě osobně je to u pérdele. Do supesračkáren a jiných velkých obchodů nechodím už dobrých deset let. Nemám potřebu. Co se potravin týče, nakupuji českou kvalitu s jasně dohledatelným původem, takže malí soukromníci a Nákupzfarmy.cz co mi přivezou domů. Tlačenice, hlavně ta předvánoční, v obchoďákách s čímkoli jiným, mě taky neláká. Není problém si vytipovat solidní e-shopy. Ovšem i když mě se ten zákaz prodeje netýká, beru ho jako absolutně nepřijatelný neoprávněný zásah státu do soukromé, tržní a podnikatelské sféry. Přijde mi zcela absurdní, že ti naši debilní politici tu zavádějí něco, co bylo už dávno nejen jinde zavedeno, ale už i jako nikomu nevyhovující paskvil zrušeno. I u nás, stejně jako například v Maďarsku, kde byl tento zákaz zrušen, nevyhovuje nikomu z těch, kterých se týká, od zákazníků přes personál až po majitele obchodů. Navíc je ve své podstatě diskriminační jelikož se týká jen určité konkrétní skupiny zaměstnanců.

zednik ( 31. října 2016 12:36 )

To má. Ale 29.11.

Zobrazit celou diskusi