Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Show Jana Krause: Prima díl s Bradym sestříhá. Diváci zuří, Hrad mluví o lži

Autor: tmp, dv - 
27. října 2016
14:10

Televize Prima nakonec odvysílá část posledního dílu Show Jana Krause s Jiřím Bradym. Nebude ale v plné verzi, jak byl natočen. Ve čtvrtečním prohlášení to uvedla mluvčí televize Jana Mrákotová. Prima si i nadále stojí za tím, že byla kopie pořadu televizi dodána pozdě, z toho důvodu byla místo něj odvysílána repríza. Což druhá strana popírá. Zdroj blízký produkci pořadu pro Blesk.cz popsal, jak dosud probíhala spolupráce moderátora a televizní stanice, i to, jak byl vždy Kraus citlivý na jakékoliv zásahy do jeho pořadu.

„Televize Prima dnes odvysílá v hlavním vysílacím čase avizovaný díl Show Jana Krause s hosty Jiřím Bradym, ministrem kultury Danielem Hermanem, zpěvačkou Annou K a hercem Romanem Štabrňákem,“ řekla tisková mluvčí televize Jana Mrákotová. Televize ve středu místo toho pustila reprízu z letošního jara. Mrákotová stále trvá, na tom, že důvodem bylo pozdní dodání kopie pořadu. „Jelikož poslední televizní vysílací verze byla od produkce Show Jana Krause dodaná méně než 2 hodiny před vysíláním, nebylo možné v tak krátké době zaručit naplnění zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti televizního vysílání,“ vysvětlila mluvčí.

To ale pro Blesk.cz tvrdě odmítla dramaturgyně pořadu Simona Matásková. „Já jsem přesvědčená o tom, že materiál byl na Primě včas, aby se stihl odvysílat i zkontrolovat a to z toho důvodu, že materiál přímo ze střižny odchází jak mně na kontrolu, tak do televize Prima."

Pořad bude sestříhaný

Televize zároveň ale připustila, že pořad bude sestříhaný. „Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání,“ vysvětlila mluvčí. Úvodní část pořadu, ve které probíhal happening hostů by tak prý mohla být vyhodnocena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti.

ONLINE: Státní vyznamenání a kauza Brady
 
22:13
28. 10. 2016

Děkujeme Vám za pozornost a přejeme krásný zbytek 28. října. Tématu se budeme věnovat opět během soboty.

 
22:11
28. 10. 2016

Zpěvem písně "Ach, synku" a hymny skončilo shromáždění na Hradčanském náměstí.

 
22:04
28. 10. 2016

Fotografie z ceremoniálu:

21:45
28. 10. 2016

Důstojná oslava, uvedl Ovčáček. 

 
21:43
28. 10. 2016

Stovky lidí se pak vydaly na protestní pochod přes Karlův most a Malostranské náměstí na Pražský Hrad. S sebou nesly sochu Miloše Zemana s havranem na hlavě a metálem v zobáku. Na Hradčanském náměstí pak tento metál připíchli na sochu rozteklého Zemana. "Je to řád východních větrů," řekl jeden z organizátorů

 
21:29
28. 10. 2016

Dav na Hradčanském náměstí zpívá hymnu, jak českou, tak slovenskou.

 
21:18
28. 10. 2016

Protestující nesli tabule i "rozteklého Zemana"

Pokud se však jedná o služby na vyžádání na internetu, žádná taková regulace neexistuje, a proto věříme, že na www.showjanakrause.cz bude pořad zpřístupněn v původní podobě,“ dodala mluvčí a zároveň upozornila, že umístění plné verze na internet je zcela v režii produkce pořadu. „Ani nám tedy není známé, proč se tak již nestalo včera, a to i přesto, že jsme diváky na tuto možnost upozorňovali,“ dodala mluvčí.

PODÍVEJTE SE NA PROHLÁŠENÍ JANA KRAUSE:

Video  Kraus o cenzuře Primy: Doufám, že to odvysíláte celé  - Show Jana Krause
Video se připravuje ...

Jenže Matásková upozornila na to, že tím by vlastně produkce porušila smlouvu s Primou. „My máme ve smlouvě, že můžeme pořád můžeme dát na Internet až po odvysílání pořadu. My jsme korektní a dodržujeme smlouvu, kterou máme s televizí Prima," dodala dramaturgyně Show Jana Krause.

Neodvysílání pořadu v avizovaném termínu znepokojilo i  ministra kultury a Bradyho synovce Daniela Herman. „Znamená neodvysílání pořadu Jana Krause na TV Prima začátek ‚stabilizace společnosti‘ podle čínského střihu? To by bylo nepřijatelné!“ napsal na Twitter.

Tvůrci pořadu ještě během přípravy rozeslali vybraným osobnostem vzkaz, ve kterém avizovali, že se na začátku show uskuteční happening na podporu Bradymu, Hermanovi a proti událostem na Pražském hradě. Na svém facebookovém profilu to potvrdila i zpěvačka Anna K., která byla jedním z hostů pořadu. Právě tato část show je podle Primy důvodem, za kterou by mohla být stanice stíhána Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. 

„Společně s dalšími osobnostmi i s mojí kapelou jsme se v úvodu dílu vyjádřili k pátečnímu státnímu svátku a udělování státních vyznamenání a podpořili jsme pana Jiřího Bradyho a Daniela Hermana, kteří byli se mnou hostem pořadu,“ napsala zpěvačka.

Zdroj ze zákulisí: Kraus byl na zásahy citlivý

Sám moderátor Jan Kraus je podle zdroje blízkého produkci pořadu extrémně citlivý na jakékoliv omezování obsahu svého pořadu. „Kraus přešel na Primu právě proto, že cítil omezování na ČT, a od začátku to má nastavené smluvně tak, že mu Prima nebude mluvit do výběru hostů a obsahu. Proto na Primu šel. A Simona Matásková je dost nabroušená, když se Prima pokusí nějaké hosty podstrčit. Nebo regulovat,“ uvedl pro Blesk.cz zdroj blízký produkci. Jako příklad uvedl zpěvačku Annu K.

„Ta by tam z pohledu Primy neměla v tento čas co dělat, protože tančí ve StanDance na ČT, a Prima tak nepřímo dělá reklamu ČT. Ale do toho si Kraus mluvit nenechal nikdy. Televize má možnost zasáhnout, jen když by ve vysílání byly třeba rasistické výroky, zodpovídá se RRTV, která by za to pokutovala stanici, ne Krause,“ dodal.

Diváci: Kdo to objednal? Ovčáček? Mynář?

Na facebookových stránkách televize už od včerejšího večera posílají vzkazy nespokojení diváci. „Ať žije demokracie. Můžeme se vrátit zpátky o 30 let a pouštět jeden program, který nám milostivě pan prezident schválí,“ napsala jedna z divaček. „Nemělo by hrát roli, kdo je ve vašem pořadu. Zapomínáme a je to smutné,“ napsala další.

Tento příspěvek se objevil pod upoutávkou na pořad. Tento příspěvek se objevil pod upoutávkou na pořad. | Facebook
Reakce diváků na neodvysílání aktuálního dílu Show Jana Krause Reakce diváků na neodvysílání aktuálního dílu Show Jana Krause | Facebook
Reakce diváků na neodvysílání aktuálního dílu Show Jana Krause Reakce diváků na neodvysílání aktuálního dílu Show Jana Krause | Facebook

Zatímco diváci bombardují Primu s dotazy, jestli šlo o cenzuru nařízenou Hradem, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček má jasno: „V žádném případě jsme se ve věci neangažovali. Obviňování pana prezidenta je další nenávistnou lží Pražské kavárny,“ uvedl Ovčáček ve čtvrtek dopoledne pro Blesk.

Spor o vyznamenání Bradyho poznamenal přípravu letošních oficiálních oslav státního svátku 28. října. Oslavy vzniku Československa budou nejvyhrocenější za poslední roky. Řada politiků oznámila, že kvůli sporu nepřijde na slavnostní udílení státních vyznamenání na Pražský hrad.

Vše o kauze Brady a vyznamenáních čtěte zde

joudajoudovy ( 3. listopadu 2016 10:12 )

Dobré ráno, pane Krausi. Vyšel článek o vašem údajném rodinném byznyse. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dobre-rano-pane-Krausi-Vysel-clanek-o-vasem -udajnem-rodinnem-byznyse-v-TV-461121 http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/393861 /podnikavy-jan-kraus-ksefty-s-bytem-za-14-milionu-pujcuje-ho-za-5600-na-noc.html

tvujosudzmrde ( 28. října 2016 09:20 )

TOTO JE NAŠE SORTA ŠPINAVCŮ A KŘIVÁKU V ČR,ŽE KRAUZI...TO COS SIS TAM POZVAL JE ODPAD SPOLEČNOSTI A JE JEDNO KDO TO JE..RÁDOBY VLASTENCI..HUMUS BEZ CHARAKTERU A NE VLASTENCI!!!!Že novodobí rádobykapitalisti rozprodali většinu republiky, nikomu nevadilo. Že místo do Ruské, lezeme do p-dele Americké, také nikomu nevadí. Že se zničil celý systém školství, je každému jedno. Že Singer a nyní Rusnok záměrně devalvují naši měnu zbytečným nákupem Eur za stamiliardy, a okrádají tak dodnes celý národ, taky nikomu nevadilo. Stejně jako že Tošovský vyměnil naše české zlato za směšné německé dluhopisy. Že velemoudrá EU totalitně zakázala žárovky, nejspíš ani nepostřehli. Že nám sem lezou ilegálové, kteří nenávidí naši kulturu a díky tomu svobodné herecké řemeslo možná posléze zanikne, to je těm inteligentům taky jedno. Že se tento stát změnil v totalitu horší než za komárů a vydává otevřeně diskriminační zákony, mlčky přecházejí. Ale kvůli jedné p!tomé medaili se najednou všichni hodlají zbláznit a musí se neprodleně zviditelňovat.HNUS,TAM SE SEŠLA největší chamrad našeho státu = tuneláři , zloději , pomatení muzikanti , zdrogovaní herci , nefachčenka , rádoby intelektuálové = nevěděl jsem jestli se mám vztekat a nebo se smát ....takovou bandu K O Z O M R D Ů opravdu svět neviděl...jedna figura lepší nežli druhá,,, Pane Zemane MAME VAS RÁDI.SLUŠNY LID ČR!!!!

kupredu-leva ( 27. října 2016 23:11 )

My zloději stojíme pevně za svým soudruhem prezidentem a vždy volíme jedině ČSSD, protože ta jediná drží nad námi, zloději, ochrannou ruku. Čest práci!

panda82 ( 27. října 2016 21:31 )

no asi k intelektuálům nepatříš

avina ( 27. října 2016 18:11 )

Lituji dědu JB, kterého příbuzný/ jeho matka byla sestřenicí..../ fašista Herman využil. Celou dobu o něm nevěděl, až nyní? Po Havlovi dělal doprovod dalajlámovi, který 30 let žije v Indii, neví o životě v Tibetu, jako dalajláma se vzdal ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa