Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vysokoškoláky v Liberci ohrožuje bakterie ve sprchách. Niki ale varování nedbá

Autor: mib - 
26. října 2016
21:10

Na kolejích Technické univerzity v Liberci mají problém s bakterií legionelly v tamní vodě. Potíže se objevily po dlouhé letní odstávce a vysokoškoláci by se podle krajských hygieniků například neměli ani sprchovat. Jenže jak řekla Blesk.cz Niki, jedna ze studentek, něco takového nepřichází v úvahu. Koleje studentům vrací deset procent z ceny ubytování.

Legionella se v trubkách čtyř kolejních budov objevila po dlouhé letní odstávce. I to je způsob, jak se ve vhodných podmínkách množí – stagnací teplé vody v systému a výskytem tzv. biofilmu v rozvodech teplé vody, upřesnila pro Blesk.cz hygienická stanice v Liberci. Někteří ale neberou zákazy koupání příliš vážně.

„Abych pravdu řekla, tak já zákaz nedodržuju. Prostě se sprchuju v teplé a myju i nádobí,“ přiznala pro Blesk.cz studentka Niki ubytovaná v Harcově. Podle ní koleje nejdříve vylepily jen informaci, aby se sprchovali omezeně, a úplný zákaz přišel až po týdnu.

Studentka: Mám jen sušší kůži. Na to stačí krém

„Trochu mě štve, že to dali vědět se zpožděním a jen tím, že vyvěsili papír u vchodových dveří jen v češtině. Normálně je psáno všechno minimálně třemi jazyky na všech patrech i u výtahů. Co mají dělat třeba ti z Erasmu,“ reagovala dívka. Nákazy se ale nebojí, protože se prý sprchovali ještě v době, když se o bakterii ve vodě nevědělo.

„Navíc jsem na koleji od neděle do čtvrtka, a to se nedá koupat se ve studené vodě nebo se nemýt vůbec. Mám třeba jenom sušší kůži po sprše, ale to vyřešil krém. Že by byl někdo nemocný, to zatím nevím,“ dodala studentka.

Ředitel kolejí: Studenti mají zákaz dodržovat

Ředitel harcovských kolejí Zdeněk Kračmar reagoval, že o zákazu informovali ihned po obdržení rozhodnutí z krajské stanice. „Je špatně, že se studenti sprchují přes zákaz, ale potom to je jejich riziko, jsou to dospělí lidé,“ řekl pro Blesk.cz Kračmar. Podle něj studenti peníze vracet nechtějí a na kolejích zůstali. Jediné, co jim kromě porušení zákazu zbývá, je sprchovat se ve studené vodě nebo u sousedů. Kolej to pak kompenzuje vrácením deseti procent z ceny ubytování.

Zákaz bude platit další týden, další výsledky bude mít stanice příští pondělí. Podle Kračmara budou na pořadu preventivní opatření. Zatím není známo jak, protože situaci konzultují s odborníky. 

Zápal plic a infekce dýchacího traktu

Podle informací hygieniků může bakterie Legionella spp. vyvolat akutní infekci dýchacího traktu, Pontiackou horečku (chřipkové onemocnění s bolestmi hlavy a svalů bez postižení plic, pozn. redakce) až pneumonii, a to především u osob se sníženou imunitou. Hygienici dodali, že se bakterie vyskytla opakovaně.

„Bylo provedeno dvojí opatření, kdy první stupeň zahrnoval termickou dezinfekci celého systému rozvodu teplé vody, což je přehřátí na 70 ⁰C a druhým stupněm byla chemická dezinfekce,“ upřesnil pro Blesk.cz ředitel krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Dezinfekce byla poprvé účinná pouze ve dvou blocích, zákaz proto nadále platí na bloku C a D, kde byly hodnoty legionelly nadlimitní.

Zobrazit celou diskusi