Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko „sype“ peníze do vědy. Výzkum podporuje víc než většina nových státu EU

Autor: ČTK, Mii - 
26. října 2016
11:51

Česko dává čím dál více peněz na výzkum a vývoj. Loňské výdaje v tomto sektoru byly oproti předchozímu roku vyšší o 3,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je ve středu zveřejnil na tiskové konferenci. V roce 2015 výdaje dosáhly 88,7 miliardy korun, což je o 4,2 více než v roce 2014. Zvýšil se i počet pracovníků ve výzkumu.

ČR vynakládá v posledních dvou letech v poměru k velikosti své ekonomiky na financování vědy více peněz než většina nových členských států EU, s výjimkou Slovinska.

Za posledních pět let vzrostly výdaje na výzkum a vývoj o dvě třetiny a počty osob, které v něm pracují, o jednu čtvrtinu, uvedl Martin Mana z odboru statistik rozvoje ČSÚ. Loni v Česku působilo 2870 výzkumných pracovišť, v nichž pracovalo 100 tisíc lidí. Většina z nich má vysokoškolské vzdělání.

Mana také uvedl, že výrazně se rozvíjí výzkum v Jihomoravském kraji. Jsou zde jak centra excelence, tak i vyšší počet pracovišť v podnikatelském sektoru, v nichž se výdaje na výzkum zvýšily až čtyřnásobně.

Více než polovinu z celkových výdajů zaplatily podniky v Česku ze svých vlastních zdrojů, necelá třetina šla ze státního rozpočtu a zbývající část z peněz Evropské unie. Zahraniční podniky přitom dávají na výzkum více peněz než domácí.

Zobrazit celou diskusi