Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miliony vajec musí z obchodů kvůli salmonele. Měl je Kaufland, Tesco i Albert

Autor: ula, ČTK - 
25. října 2016
17:35

Veterináři zakázali prodej přibližně 3,5 milionu kusů vajec z Polska. Mohla by obsahovat bakterie salmonelózy. V ČR je obdržel Kaufland, Tesco, Ahold, provozující supermarkety Albert, a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic. Jde o vejce od společnosti Fermy Drobiu Wozniak.

O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF. V úterý to uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

„O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko),“ napsal Pejchal. Podle veterinářů by mohly mít řetězce na skladech a v obchodech až 2,67 milionu kusů vajec. Dalších 900 tisíc kusů jich odebral Minařík.

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 letošního roku. Polská firma sídlí na adrese Zylice 35 A, Rawicz.

Onemocnění salmonelou může být nebezpečné

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Řetězce: Vraťte vejce, vrátíme peníze

Řetězec Tesco již se stahováním vajec začal. „Zároveň byly zastaveny všechny dodávky od zmíněného dodavatele. Již zakoupená vejce od tohoto dodavatele mohou zákazníci vrátit na všech našich prodejnách a budou jim vráceny peníze. Zákazníkům se velmi omlouváme,“ řekl ČTK mluvčí řetězce Václav Koukoulíček.

„Zákazníkům se za tuto situaci velice omlouváme. Produkty daných šarží jsme stáhli z prodeje okamžitě po upozornění polské strany. Pokud si zákazník výrobek v naší prodejně zakoupil, může ho ve kterémkoli našem obchodě vrátit a dostane zpět peníze,“ řekla Blesk.cz Barbora Vanko ze společnosti Ahold.

„Vejce, o kterých nás informovala  Státní veterinární správa, byla ihned stažena z prodeje,“ uvedl Michael Šperl z řetězce Kaufland a dodal:  „Zákazníci mohou v případě nejistoty uplatnit naši záruku výměny zboží a vejce na kterékoli prodejně Kaufland vrátit. Samozřejmě obdrží částku v plné výši zpět.
Za vzniklé nepříjemnosti se všem zákazníkům velmi omlouváme.“

 

13 milionů vajec z Polska

Podle dat Českého statistického úřadu se do ČR z Polska za letošních prvních osm měsíců dovezlo přes 13 milionů kilogramů vajec v hodnotě za více než 300 milionů korun.

Naposledy řešila salmonelózu ve vepřovém mletém mase prodávaném v obchodním řetězci Lidl Státní zemědělská a potravinářská správa. Výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania z Mokrska dodal do Lidlu 2376 balení, tedy více než tunu vepřového v dané šarži.

st.rec ( 26. října 2016 14:45 )

Řetězcemůžou platit pokuty ve vysokých až likvidačních číslech.Když pořád jen upřednostňují polské šmejdy,likvidují naši domácí produkci a klidně řeknu,chtějí otrávit i nás,celý národ.Polských průse*rových šmejdů už bylo fakt hodně.Kuřecí,hovězí,chemická zelenina,cukrovinky,piškoty

fotrpjotr ( 26. října 2016 01:15 )

Ne kvůli salmonele,ale kvůli polákům.

tomlk007 ( 25. října 2016 19:44 )

ale guwno wyborove,jen se proběhneš a pokakáš když budeš pomalej

hanka666 ( 25. října 2016 19:37 )

Vratte Polákům vajíčka zpět, oni z toho udělají vajíčkový salát wspanialego smaku.

kukuku ( 25. října 2016 18:17 )

Zbytečný poplach. Polská posypová sůl salmonelu spolehlivě likviduje.

Zobrazit celou diskusi