Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stalking může skončit i vraždou. Ale policie ho podle obětí někdy podceňuje

Autor: Daniela Soukalová - 
26. října 2016
06:05

Obětí nebezpečného pronásledování, takzaného stalkingu, je každý desátý klient v poradnách Bílého kruhu bezpečí. I když už je to šest let trestný čin, jen 63 procent lidí celou věc nahlásí na policii. Podle prezidentky organizace Petry Vitoušové je sice správně nastavená legislativa, ale v praxi selhává schopnost odhadnout riziko. Přitom ve dvou procentech případů pronásledovatel svou oběť zavraždí.

Na Bílý kruh bezpečí (BKB) se obrací stále více obětí takzvaného stalkingu, tedy nebezpečného pronásledování. Jen v loňském roce se ho týkala každá desátá osobní konzultace poskytnutá v poradnách této organizace, která obětem trestných činů pomáhá. I přesto, že ve dvou případech ze sta končí stalking vraždou oběti, dvě pětiny pronásledovaných policii nic nenahlásí.

Ve většině případů se jedná o ženy ve věkovém rozpětí dvaceti až čtyřiceti let. Výjimkou nejsou ale ani muži, kteří se kvůli nebezpečnému pronásledování obrátili na poradny BKB v 11 procentech případů, nebo oběti z řad seniorů nebo teenagerů.

„Pouze 63 procent klientů BKB se s problémem stalkingu obrátilo na Policii ČR. Do poraden Bílého kruhu bezpečí přicházejí nejčastěji z důvodu nespokojenosti s přístupem policie nebo ještě před oznámením trestného činu s obavou, zda bude jejich situace policií brána vážně,“ uvedla organizace.

Podceňuje policie stalking?

Podle ředitelky pražské poradny BKB Markéty Vitoušové ale v některých případech přijdou oběti už po nahlášení celé věci. „V některých případech zmiňují oběti stalkingu v našich poradnách zlehčování a podceňování situace ze strany orgánů činných v trestním řízení, byť situaci subjektivně vnímají vážně,“ upřesnila pro Blesk.cz.

Řešení případů nebezpečného pronásledování se věnoval seminář Bílého kruhu bezpečí, který proběhl ve Sněmovně pod záštitou členů ústavně právního výboru Zdeňka Ondráčka (KSČM) a Heleny Válkové (ANO). „V této oblasti máme správně nastavenou legislativu, v praxi však selhává schopnost správně odhadnout riziko a včas, rychle a účinně stalkera zastavit,“ říká prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Prezidentka zmínila i jeden případ ze své praxe, kdy bývalý manžel pronásledoval kromě své bývalé manželky i jejího nového přítele. Po březnovém fyzickém napadení svého soka toto jednání policie v přestupkovém řízení odložila. V dubnu na ně už najížděl autem, což zůstalo také bez řešení. O měsíc později najíždění autem pokračovvalo, a dokonce vyhrožoval, že si na nového přítele své exmanželky „zaplatí chlapy“. 

Ještě v květnu pak před domem opravdu čekali na dotyčného dva muži. Až teď přišla podle Vitoušové první adekvátní reakce policistky, která si vše spojila. Jenže po čase opět pokračovaly výhružné smsky, zhrzený muž pozoroval pár z auta a potloukal se v blízkosti domu, kde dvojice bydlela. V červenci vše skončilo fyzickým napadením, po němž kvůli vážným zraněním musel být nový partner ženy převezen do nemocnice a operován. 

Veřejnost toho o stalkingu neví dost

„Potřebujeme soustavné odborné vzdělávání policistů, státních zástupců, soudců a dalších orgánů činných v trestním řízení,“ dodává prezidentka BKB. Účastníci semináře se shodli také na nutnosti zvýšit informovanost o nebezpečném pronásledování mezi nejširší veřejností. Doporučení ze semináře dostane ministerstvo vnitra a spravedlnosti. 

„Ve chvíli, kdy oběť začne mít strach z jednání svého pronásledovatele a začne pociťovat negativní dopad na svůj každodenní život, který je jeho jednáním narušen. Nevyplatí se podceňovat vlastní intuici – takzvaný dar strachu a nedoporučuji podceňovat hrozbu fyzickým násilím,“ míní Markéta Vitoušová. 

Podle ní je potřebné okamžitě přerušit veškeré kontakty s pronásledovatelem. „Shromažďujte důkazy. Řekněte o tom někomu. Poradit se můžete kdykoliv zavoláním na telefonní linku pomoci obětem kriminality na číslo 116 006. Volání je bezplatné a diskrétní. Konzultant s vámi probere nastalou situaci a doporučí možnosti řešení,“ uzavřela Vitoušová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi