Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zuzana dostala mrtvici v 25 letech! Oslepla jsem, ruce a nohy brněly

Autor: Iva Dvořáková - 
26. října 2016
10:05

Zuzana byla jako řada jiných mladých žen. Měla novou známost, pracovala v bance, sportovala. Jednoho dne se jí ale změnil život od základu. V pětadvaceti letech ji postihla cévní mozková příhoda.

„Byla jsem v práci. Najednou jsem oslepla, začala mě brnět levá ruka a levá noha. Oči nešly rozmrkat, končetiny rozpohybovat,“ vypráví Blesku Zuzka. Měla štěstí v neštěstí. Její šéf rozpoznal vážné příznaky a hned volal záchranku. Zuzana se díky němu dostala do péče odborníků na iktovém centru v Hradci Králové. Dívku lékaři okamžitě vyšetřili a ukázalo se, že mrtvice je velmi rozsáhlá. Dodnes má Zuzana problémy s periferním viděním na levém oku.

Dlouhá léčba

V nemocnici si Zuzka pobyla měsíc. Zpočátku byla upoutána na kolečkové křeslo, po pár týdnech už se belhala pomocí berlí. Další měsíc strávila na rehabilitační klinice, kde jí speciální robot učil chodit. V tomto zařízení se dokonce setkala s ještě mladší pacientkou po mrtvici. Té bylo dokonce jen 18 let. I v současné době je Zuzana stále v péči lékařů a dochází na fyzioterapii, ergoterapii a bere léky.

Manžel je její „levá“ ruka

Když Zuzka onemocněla, se svým přítelem chodila asi měsíc. „Musím před ním smeknout. Neutekl a zůstal se mnou. Vzali jsme se a já žertem říkám, že manžel je moje „levá“ ruka. Ta mi totiž stále nefunguje na sto procent.“

Dva roky po mrtvici přes varování lékařů otěhotněla a dnes má dvouletou dceru. „Po mrtvici se mi svět obrátil úplně naruby a já naprosto přehodnotila své životní priority. Chtěla bych poděkovat nejen lékařům, ale i rodičům a manželovi. Díky nim jsem vše zvládla a dnes fungujeme jako každá jiná rodina.“

10 tisíc pacientů s mrtvicí zemře

  • Ročně je s mrtvicí hospitalizováno 50 tisíc pacientů, 10 tisíc zemře
  • Ze všech úmrtí u nás má každé desáté souvislost s cévní mozkovou příhodou
  • Denně u nás dostane mrtvici asi 130 lidí a 28 jich zemře
  • Z 10 pacientů, kteří se k lékaři s rozsáhlou mrtvicí dostanou pozdě, osm zemře nebo je hodně těžce postiženo
  • Až 50 % lidí přežije bez větších následků, pokud se dostanou včas do péče lékařů

Odborník: Z mrtvice se nevyspíte

Velmi často se stává, že lidé první příznaky mrtvice podcení s tím, že brnění ruky rozhýbají nebo že se z pokleslého koutku či špatného vidění vyspí. „To je velký omyl. Z mrtvice se nevyspíte. A pokud vám nebude poskytnuta pomoc co nejdřív, následky mohou být fatální,“ vysvětluje jeden z předních odborníků v oblasti neurologie, primář Aleš Tomek z FN Motol.

„Vždy se vyplatí volat záchranku, i kdyby ve finále o mrtvici nešlo. Záchranáři totiž vědí, že nemocného mají odvézt do iktového centra, kde pacientovi s cévní mozkovou příhodou bude poskytnuta odborná péče. Těchto center je v republice 45. Pacienta vyšetří na CT. To ukáže, jak je mrtvice rozsáhlá a zda je tepna v mozku ucpaná (až 95 % případů) nebo prasklá,“ připojuje Tomek.

„Nemocnému jsou okamžitě podávány léky na rozpouštění sraženiny, v některých případech se tromb odstraňuje speciálním katétrem. Ten se zavede přes tříslo až do mozku. Na konci je „košíček“, který sraženinu zachytí a vytáhne. Díky těmto moderním metodám přežije až 50 % lidí bez větších následků. Ovšem pod podmínkou, že se dostanou do nemocnice včas,“ uzavírá primář z Motola.

Jak poznat mrtvici

K rozpoznání mrtvice nám pomůže tento jednoduchý test, který prověřuje její 3 nejčastější příznaky:

Pokles koutku

Pokud máte pocit, že s dotyčným člověkem není něco v pořádku, vyzvěte ho, aby se usmál nebo vycenil zuby. Pokud se jedna strana nehýbe a obličej se zdá být asymetrický, zavolejte okamžitě 155!

Pokles koutku, zdroj grafiky: http://www.casjemozek.cz/ Pokles koutku, zdroj grafiky: http://www.casjemozek.cz/ |  www.casjemozek.cz

Ochrnutí končetin

Vyzvěte osobu s podezřelými příznaky, aby zvedla obě ruce před sebe dlaněmi dolu (do úhlu 90 stupňů, pokud sedí či stojí, nebo do úhlu 45 stupňů, pokud leží). Jestliže jedna z končetin poklesne (a to i o několik centimetrů), volejte 155.

Ochrnutí končetin, zdroj grafiky: http://www.casjemozek.cz/ Ochrnutí končetin, zdroj grafiky: http://www.casjemozek.cz/ |  www.casjemozek.cz

Porucha řeči

Pokládejte osobě s podezřelými příznaky otázky a nechte ji pojmenovávat předměty v okolí. Sledujte, zda je řeč zřetelná, srozumitelná, plynulá, jestli vám dotyčný rozumí a používá správná slova. Pokud ne, volejte 155.

Porucha řeči, zdroj grafiky: http://www.casjemozek.cz/ Porucha řeči, zdroj grafiky: http://www.casjemozek.cz/ |  www.casjemozek.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 26. října 2016 11:20 )

 666provas: máš smůlu jelikož si pánbůh bere k sobě nahoru jen ty slušné a hodné! Ani bůh je nechce,má z nich hrůzu že by zasvi.nili nebe,tak je nechává peklu. Pravdivá smutná realita!

Zobrazit celou diskusi