Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Expert radí, jak poznat v dítěti feťáka. Pro školáky je pervitin dostupnější

Autor: Tomáš Polák - 
24. října 2016
19:00

Čeští školáci mají k pervitinu snadnou cestu. Ostatně v jediném odvykacím zařízení pro děti je téměř 80 procent dětí právě kvůli této vysoce návykové droze. Není to ale jediné narkotikum oblíbené u mládeže. Jak rodiče poznají, že může být právě jejich dítě závislé na drogách? Primář Dětského a dorostového detoxikačního centra v Praze Marian Koranda o tom promluvil ve Studiu Blesk.

„Prudké změny chování, absence ve škole a tak dále – tyto změny by mohly být způsobeny právě drogami,“ shrnuje Marian Koranda, šéf jediného odvykacího centra pro děti v Česku. Podle něj je ale pro rodiče často velmi obtížné rozlišit, do kdy je chování jejich výrostků ještě přirozené.

„Protože právě dítě, které je v pubertě, tak obecně víme, jak se puberťáci chovají. Rozpoznat, že už je to za hranicí té běžné puberty a že se jedná o užívání, drog je někdy složité, ale základ je s těmi dětmi komunikovat a všímat si,“ uvedl lékař.

Všímat by si měli ale i další lidé v okolí dorostenců. „To platí i pro mistry v praktické výuce někde na učilišti, stejně tak to platí pro učitele na středních školách,“ doplnil primář.

Podívejte se na celý rozhovor s primářem Korandou:

Video  Studio Blesk - detox dětí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

To, že se jedná o velký problém, naznačují i statistiky. Výsledky Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách z roku 2015 jasně ukazují, že čeští dorostenci stále patří mezi špičky, co se pití alkoholu či užívání konopí týče. Průměrně je české dítě 12,6 let staré v době, kdy vypije první sklenici alkoholu. 37,4 % studentů do 16 let pak vyzkoušelo v životě nějakou nelegální drogu, nejčastěji (36,8 %) konopné látky. I když se výsledky od roku 2011 zlepšily, podle Korandy může jít pouze o statistickou změnu.

Může jít o nenaplněnou lásku

A jak mají rodiče reagovat, pokud mají vážné podezření, že jejich dítě fetuje? Odborník varuje před zbrklou reakcí. „Především by si to podezření měl ověřit doma – to je naprosto základní, aby se nestalo, že vůči dítěti vystoupí s tím, že řekne: Ty bereš drogy, ty seš feťák. Když se to neprokáže, když opravdu to dítě má třeba problémy, které se týkají šikany nebo nenaplněné lásky a tak dále, tak to může být katastrofa pro ten vztah mezi rodičem a dítětem,“ upozorňuje Koranda.

Dospělí by si měli udržet chladnou hlavu a po získání všech důkazů svolat „rodinnou radu“. „Sednout si s dítětem a říct to v klidu. To heslo, které vždy říkáme rodičům, je tři U: Uklidnit se, uklidnit se, uklidnit se. A pak teprve něco řešit,“ říká odborník.  

Právě v jeho zařízení se nejčastěji setkává s drogově závislými z Prahy a ze severních Čech. „Odtud je ten příliv pacientů asi největší,“ říká. Právě v Praze v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského odvykací centrum funguje. „Problém je s klienty třeba někde z Ostravy. Pro rodiče je těžší dostupnost,“ vysvětluje. Přitom právě vazbu na rodiče se snaží utužovat, i proto by bylo podle primáře vhodné otevřít ještě jedno zařízení na druhé straně republiky.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi