Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brady přiletěl do Česka. Herman: U rozhovoru se Zemanem byli dva svědci

Autor: ČTK, všm, Michaela Kalkusová - 
23. října 2016
19:20

V neděli večer přiletěl do Prahy Jiří Brady, o jehož vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem se v posledních dnech strhla vzrušená debata. Bradyho synovec ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) řekl, že ho Hrad vyzval, aby zrušil schůzku s dalajlamou, nebo Zeman neudělí Bradymu 28. října státní vyznamenání. Byli u toho prý dva svědci.

Letenku měl Brady zakoupenou ještě před tím, než začala celá debata o jeho (ne)vyznamenání, cestu tak nezrušil. Navíc mu prý nikdo oficiálně neřekl, že se situace změnila. „Je to zklamání. Ale i tak otec do Čech pojede na poslední návštěvu,“ popsala pro Lidovky.cz jeho dcera Lara. 

Brady dorazil do České republiky odpoledne po šesté hodině. Na letišti na něj čekal i Herman. Ten ukázal novinářům dopis, kde mu kancelář prezidenta děkuje za návrh na vyznamenání, s tím, že se jím prezident bude podrobně zabývat a sms od hradního protokoláře Jindřicha Forejta ze čtvrtka, že Zeman návrh odložil. 

Herman ukazoval novinářům dopis a sms Herman ukazoval novinářům dopis a sms | CNC Robert Klejch

Prezident mu prý 8. září pohrozil, že vyznamenání pro Jiřího Bradyho zruší, pokud se Herman setká s dalajlamou. Údajně byli konverzaci přítomni i další svědci, mezi nimi dva čeští ministři. 

Jejich jména zatím nechce Herman uvést, není si na sto procent jistý, že vše slyšeli. Má je v plánu oslovit na pondělním jednání vlády. „Nechci je stavět do nepříjemné situace, protože za to vůbec nemohou, dostali se k tomu jako slepý k houslím. A pokud nebudou chtít, nebudu je nutit. Záleží na nich,“ uvedl. 

Brady: Volali jsme si dvakrát

K incidentu se vyjádřil i sám Brady a jeho žena Tereza po příletu do Prahy. Podle nich jim Hrad původně oznámil, že bude vyznamenán řádem T. G. Masaryka. Telefonát se podle Bradyové uskutečnil 12. října a informace o vyznamenání zazněla jasně, řekla. Původně Brady oznámil, že se telefonát uskutečnil 14. října. Dnes informaci jeho žena opravila, datum podle svých slov zkontrolovala na mobilním telefonu.

"Bylo nám oznámeno, že pan Brady dostane řád T. G. Masaryka, že ta ceremonie je 28. října a dostali jsme detaily, kolik lidí si na to může pozvat, kdy to začne, jak to bude všechno probíhat," řekla Bradyová. Šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, který jim informaci telefonicky předával, se ptala, zda přijde ještě nějaká informace písemně. Odpověděl prý, že nikoli. Detaily, které potřebují vědět, se měli dozvědět v pondělí 24. října.

Brady dodal, že byli požádáni o diskrétnost, aby nikomu o udělení řádu neříkali. O neudělení ocenění je nikdo dosud oficiálně neinformoval, dozvěděli se to z novin. Brady zároveň řekl, že věděl o tlaku na Hermana, aby se nesetkával s dalajlamou. "Ale detaily jsme nevěděli," poznamenal.

Brady byl navrhnut na vyznamenání již v minulosti. Tehdy jim podle Bradyové nikdo netelefonoval. Forejt v pátek ČTK řekl, že nikomu udělení vyznamenání neoznamoval.

Sobotka viděl seznam až ve středu 

V seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října, ale Brady podle Hermana i podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nyní není.  

Sám předseda vlády k tomu uvedl, že seznam navržených na vyznamenání dostal k podpisu ve středu, den po setkání Hermana s dalajlamou. Předtím seznam s nikým neřešil. 

 

Jiří Brady přiletěl do Prahy Jiří Brady přiletěl do Prahy | CNC Robert Klejch

Podle Hermana proto, že se přes protest prezidenta sešel tento týden s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hrad Hermanovo tvrzení popírá. Premiér vyzval Zemana, aby se zachoval jako státník a Bradyho vyznamenal. Jinak bude podle Sobotky z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti. 

Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí. 

Brady žije v Torontu. Do Kanady emigroval v roce 1949. Přežil deportaci do Terezína, Osvětimi i pracovní tábor. Na sklonku války uprchl z pochodu smrti. Český Senát navrhl Bradyho na státní vyznamenání už v červnu 2013. V srpnu téhož roku ho nominovala i Poslanecká sněmovna, a to na udělení Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Návrh, kterému prezident Zeman nevyhověl, zákonodárci neúspěšně opakovali i v roce 2014 a Bradyho navrhli i letos. 

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

hops.1 ( 29. října 2016 00:13 )

Buzzerant je hlavně Ovčáček. A jakej!

salto ( 26. října 2016 08:11 )

Jakýpak pojede naprázdno? Vždyť ten člověk na tom vydělal. Medaili od zemana by si strčil do kapsy a takhle na ta ocenění bude potřebovat nejméně kufr (Sobotka, UP, Krnáčová-klíč od Prahy etc, etc)

zednik ( 24. října 2016 16:48 )

To je jak u blbých na dvorku. Je snad nějaký problém uvést tel.č. které mu volalo jako hradní kancelář ? Esemesku o tom, že jeho žádost došla a Zeman se tím bude zabývat Herman ukazuje,to je ale standard u stovek žádostí. Tel. č. které Bradymu volalo ale tají ? Navíc hovory operátor asi půl roku skladuje. Kdyby někdo chtěl, měl by důkaz. Ale tohle je jak hádky na pískovišti. Někdo si z něj asi udělal prču, představil se jako Forejt , on si koupil letenky a teď nic ...

montevideo ( 24. října 2016 16:41 )

Spíš se z toho zhroutí synovec, že metál do rodiny nevysomroval

la.ma ( 24. října 2016 16:05 )

no jen aby se ten děda nezhroutil, že mu nepřibyde synovcem vysomrovaný metál ale vlastně ne, dyt to je hrdina, on to vydrží a bude jezdit po světě a psát o tom, jak ho šidili v lágrech a šidili v Česku

Zobrazit celou diskusi