Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dětští narkomani v Česku: Pervitin sežene i školák, kritizuje primář léčebny

Autor: Tomáš Polák - 
23. října 2016
05:40

Českých školáků, kteří pijí pravidelně alkohol nebo berou těžké drogy, statisticky ubylo. Podle primáře jediného českého odvykacího centra pro děti se to ale neprojevilo v počtu přijatých závislých dětí. Problém, o kterém se moc nemluví, rozkryl ve Studiu Blesk Marian Koranda.

Zhruba 300 dětí ročně projde pod rukama primáře Dětského a dorostového detoxikačního centra v Praze Mariana Korandy za rok. „Nejčastěji máme záchyt dětí, které jsou závislé na pervitinu, na druhém místě je potom marihuana a alkohol a všechny ostatní drogy, které jsou vůbec dostupné,“ říká šéf jediného odvykacího zařízení v Česku svého druhu. Naleznete ho pod Petřínem, v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Pracují v něm proto i řádové sestry.

Právě na pervitinu je závislých zhruba 75 % všech jeho dětských pacientů. Typickým pacientem je patnácti až šestnáctiletý dorostenec, který amfetamin a marihuanu užívá kolem tři čtvrtě roku a do problémů se dostal hlavně ve škole. „Přichází na doporučení nejčastěji sociálních kurátorů. Jeho stav je většinou takový, že sám se sebou dělat nic nechce. Problémy vidí rodina, vidí to sociální kurátor, vidí to škola, vidí to lékaři, ale děti mají pocit, že je vše v pořádku,“ říká odborník.

Právě nízká motivace je největším problémem, který musí lékaři u dětských pacientů překonávat. „Principem naší práce je začít přemlouvat a namotivovat děti, které přichází s nechutí do léčby. Je to rozdíl oproti dospělým, kteří už mají nějaký životní cíl,“ vysvětlil primář.

Video  Studio Blesk - detox dětí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak probíhá léčba?

Po psychiatrickém vyšetření před umístěním do detoxikačního centra, které je vůbec nejsložitější částí, proběhne celkové interní vyšetření pacienta pediatrem. „Když je to dítě, které je aktuálně intoxikováno drogou, nebo má odvykací potíže, musí jít na pokoj se zvýšenou péčí, taková detoxikační JIPka, a po zhruba dvou dnech, kdy se ten stav stabilizuje, tak přechází do terapeutických programů,“ popsal Koranda. Právě motivační terapie jsou to nejpodstatnější, co mladý pacient během léčby podstoupí. Odborníci se snaží dětského závislého „přemluvit“, namotivovat, k životní změně a k tomu, aby v léčbě a v sbstinování pokračoval i po propuštění.

V zařízení stráví děti nejčastěji hospitalizovány 14 dní. To je i doba, kterou proplácí pojišťovna.

Pro nás je kritériem úspěšnosti, zda dítě dokončí samotný detox a je nasměrováno do další léčby. A tam je, ač paradoxně, úspěšnost vyšší než u dospělých detoxů,“ řekl Koranda. Podle něj je to dáno způsobem komunikace s dospívajícími pacienty, která u nich na oddělení panuje. Ročně se do jeho zařízení vrátí zhruba pětina pacientů, což považuje za úspěch. „Léčba má ale vyšší celkovou úspěšnost, pokud je opakovaná,“ doplnil.

Velkým problémem v české společnosti je podle odborníka vysoká tolerance, ale také dostupnost drog. „Právě ta je velice snadná a teď nemyslím jenom alkohol nebo marihuanu, ale i kalibr jako pervitin je velmi lehké získat,“ popsal. Podle evropské studie konzumace nelegálních drog mezi studenty výrazně klesá, statistickou změnu závislých ale v praxi Koranda nezaznamenal. „To v našem zařízení zůstává pořád stejné, to se nikterak nemění, spíše se, bohužel, mění ten poměr. Dnes přijímáme více pacientů závislých právě na pervitinu,“ uzavřel.

Jak vypadá zařízení zevnitř? A jaké jsou příběhy konkrétních dětských pacientů? Připravujeme rozsáhlou reportáž, sledujte Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

freecooIin_zika ( 23. října 2016 08:43 )

No jó, pravda a láska zvítězila.

moiaza ( 23. října 2016 08:05 )

 Jóó, Havlovy děti, to je jiný level.

pepen ( 23. října 2016 07:35 )

V České republice nejsou vysoké tresty drogy proto,že politici mají jiné záležitosti.Jde jim jen o své blaho,prachy a majetky!!!!To ostatní je jim u zadku!!!

Zobrazit celou diskusi