Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Páníčci nutí psy do veganství. Jde o týrání, hrozí se veterináři

Krmit pejska tím, co jíme sami, není vhodné, ani když jde jen o zeleninu. Strava, která škodí nám, není podle odborníků pro zvířata už vůbec vhodná.
Krmit pejska tím, co jíme sami, není vhodné, ani když jde jen o zeleninu. Strava, která škodí nám, není podle odborníků pro zvířata už vůbec vhodná.  (Autor: Blesk )
Autor: mib - 
23. října 2016
07:40

Že mohou být pes či kočka vegani nebo vegetariáni? Nesmysl. Komora veterinárních lékařů ČR varuje před páníčky, kteří se své mazlíčky snaží přivést na stejný životní styl, jako mají oni sami. Pro zvíře může být totiž podobný nápad smrtelný. Kočka ani pes se bez masa neobejdou, shodují se odborníci. Podle zákona jde navíc o trestný čin. 

Pes není kráva ani slepice, ťukají si na čelo odborníci oslovení Blesk.cz. Komora veterinárních lékařů dodává, že „pes bude na svého pána vrtět ocasem i ve chvíli, kdy už má smrt na jazyku“. Nejde z toho tedy usuzovat, že zvířeti bezmasá strava chutná a je pro něj vhodná.

„Každý majitel si musí nastudovat, jak zvíře krmit, ale obecně u psů a koček, kteří jsou masožravci, tak je základem krmiva maso. Obecně se pak vhodná strava zakládá na kvalitě a správném dávkování. Majitelé nesmí být líní si číst dávkování a složení, ne všechny drahé výrobky nebo granule, které se donekonečna prezentují v reklamách, jsou skutečně dobré,“ varují odbornice z organizace Helppes, která se stará o asistenční psy.

Ředitelka organizace Zuzana Daušová doporučuje všem majitelům, aby si nechali se správným stravováním poradit od veterinářů. Navíc by měli dobře číst složení krmiv a nespoléhat se pouze na dobře vypadající obal.

Podle chovatelky Natálie Novákové jedna nejmenovaná značka proklamuje, že dělá stravu vhodnou pro kočky, složení krmiva se ale skládá z masa jen ze čtyř procent. „Nebýt to ochucené, navoněné, tak si k tomu kočka ani nečuchne. Krmivo je doslova nabušené rostlinnými bílkovinami, živočišné ale chybí,“ upozornila pro Blesk.cz Nováková.

Podle zákona na ochranu zvířat se za týrání považuje omezování výživy zvířete, jak uvedl pro Blesk.cz Petr Pejchal ze Státní veterinární správy. „Bohužel nikde v legislativě není definováno, čím konkrétně mohou být zvířata krmena a čím ne. To je na zodpovědnosti každého chovatele,“ uvedl Pejchal.

Že pes nepotřebuje bílkovinu, je scestné

Komora veterinářů připomíná, že strava zvířecích mazlíčků musí obsahovat bílkoviny živočišného i rostlinného původu, vitaminy i tuky. Jakýmkoli experimentům s dietou se doporučuje vyhýbat. „Tvrdit, že pes nemá vůbec dostávat maso a živočišnou bílkovinu, je zcela scestné a bylo by to možné posuzovat i jako porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. V něm je uvedeno, že se chované zvíře má krmit jemu přirozenou stravou, nesmí se nechávat hladovět, ale ani se nesmí překrmovat,“ informovali veterináři.

Fenomén poslední doby odmítli také odbornice z Helppes s tím, že je nevhodné psy i kočky stravovat „lidskou“ stravou. Podle nich není mnohdy vhodná pro lidi, natož pro zvířata. Knedlíky pod stůl nejsou pro psa odměnou, ale trestem, jak by se mohlo zdát, myslí si Nováková. Odměny a pamlsky by měl chovatel započítat do denního příjmu potravy a nedávat to nad jeho rámec. Některé piškoty pro psy totiž mohou obsahovat mnoho cukru a hrozí jim obezita.

„Vážit by měl chovatel zvíře dnes a denně, protože obezita je velký problém dnešní doby. Nevyvážená tzv. home made strava, kde chybí živočišné bílkoviny, může zvířatům způsobit zdravotní potíže. Stejně tak ale nevhodné přidávání kostí způsobí zácpu. Překrmování velkých psů pak způsobí lámavost kostí,“ podotkl veterinář Galbinec.

Dietu jen v případě nemoci

Vliv má na krmení také plemeno zvířete, především u psů se rozlišuje stáří, zátěž, zda je pes služební, lovecký nebo domácí, informovala Komora veterinářů. „Chyby v krmení se vždy projeví buď vyhublostí, ubýváním svaloviny, změnami chování, anebo na druhé straně obezitou,“ řekl mluvčí komory Josef Duben.

Chovatelé upřesnili, že je pro zvíře důležitý nejen pohyb a pravidelné procházky, ale je nutné také „zaměstnat hlavu“. Pro psa platí alespoň dvouhodinové aktivní vycházky a pro kočku mávátko, aby se zabavila. Chovatelka Nováková popsala, že nabírání kil může být pro mazlíčky velký problém. Na rozdíl od člověka totiž zvíře byť jen s pár kily navíc potřebuje dozor odborníka.

Domácí mazlíčci ale přece jen něčím jako vegetariány nebo vegany být mohou, ale jen v případech, kdy to určí lékař z důvodu onemocnění. Takový způsob stravování je pro zvíře jen dočasný, nelze ho tak držet do konce jejich života. To, že jsou masožravci, jasně odpovídá i jejich fyziologii – v porovnání s býložravci mají střeva výrazně kratší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

VseOKrmivech ( 26. listopadu 2016 15:51 )

S názorem, že svou stavbou těla je pes masožravec je možno souhlasit. Výkřik veterinářů je ale falešný. Jsou to oni, kteří ve svých ordinacích doporučují a prodávají krmiva s více než 70% obsahem obilovin a jiných rostlinných látek, které připomínají spíše granule pro slepice - viz odkaz - https://vse-o-krmivech.cz/recenze-krmiv-pro-psy/granule-pro-psy/hill-s-prescription-diet-jd-canine. Nemůžeme se pak divit, že tato veterináři (autoritami) doporučovaná krmiva jsou chovateli vnímána jako krmiva kvalitní a zdravá. Přitom odborná veřejnost označuje taková krmiva za pravděpodobný zdroj civilizačních nemocí psů jako je cukrovka, rakovina apod. Pro trávení a využití živin obsažených v krmivech jsou důležité nejen obsah živin ale také jejich biologická hodnota. Nejvyšší biologickou hodnotu 100 mají bílkoviny z vajíčka. Obtížně stravitelné zdroje bílkovin s nízkou biologickou hodnotou jsou např. sója, kukuřice, vedlejší produkty živočišného a rostlinného původu (kůže, peří, srst zvířat, odpad zpracování rostlin) atd, viz odkaz: https://vse-o-krmivech.cz/krmivo-pro-psy/faktory-hodnoceni/biologicka-hodnota-zivin. Každý majitel psa by se měl rozhodnout jak a čím bude svého psa krmit. Při jeho rozhodování mu mohou pomoci články s tématy jako: čím krmit psa, jak vybírat krmivo, posouzení krmných surovin a také recenze a hodnocení krmiv publikované na stránkách vse-o-krmivech.cz.

miro 49 ( 23. října 2016 09:12 )

V titulku nikde hrubku nevidím, jen si dojdu pro brýle,snad něco zjistím.

miro 49 ( 23. října 2016 09:06 )

Takoví páníčkové by měli krmit tygry mrkví, oni by si pak časem vybrali.....

tigress ( 23. října 2016 08:47 )

 Článek jsem ani nečetla, znechutila mě už ta hrubka v titulku. Jak se někdo, kdo neumí češtinu může živit psaním to nechápu!!

andorea ( 23. října 2016 08:04 )

Náš pes ujížděl na malinách. Packou si šlahoun položil na zem a pečlivě obral.

Zobrazit celou diskusi