Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jakub vyrůstal se dvěma mámami. Otce mu v deseti letech nahradila žena

Autor: Tomáš Polák - 
22. října 2016
07:40

Jakuba vychovávaly dvě matky po 8 let. Když mu bylo deset, jeho biologická matka si uvědomila, že úplně šťastná může být jen po boku jiné ženy. Jakub tak ze dne na den přišel o muže, který ho dosud vychovával. Přítelkyni maminky ale teď bere jako druhou matku.

Jakub byl jako každé jiné dítě, když v jeho rodině došlo náhle ke změně. Jeho maminka se totiž chystala opustit svého muže, který Jakuba vychoval. Kvůli jiné ženě. „Až poslední dva měsíce bylo doma vidět, že není všechno úplně v pohodě, ale já jsem to s nimi neřešil,“ vzpomíná Jakub. Na moment, kdy se navždy změnil život celé rodiny, si dodnes pamatuje.

„Já jsem byl v pokoji na počítači a přišla za mnou mamka a snažila se mi říct, že půjde od taťky pryč. Pak mi to vysvětlila tak, že si našla přítelkyni,“ říká dnes už osmnáctiletý Jakub. „Ze začátku jsem to obrečel, hlavně kvůli tomu, že jsem byl deset let zvyklý na to žít s otcem a potom měli jít najednou od sebe,“ vzpomíná.

Rodiče se po matčině coming-outu rozvedli a nevlastní otec opustil roodinu. „Už se vůbec nevídáme. Ze začátku to byl šok a chyběl mi, ale po nějaké době jsem si na to zvyknul,“ popisuje Jakub, kterému otce prý plně nahradila přítelkyně matky. Tu teď bere jako druhou maminku a má s ní prý hezký vztah. Za odchod muže, kterého bral jako otce, ji v žádném případě neobviňuje.

Okolí na velkou životní změnu rodiny reagovalo s pochopením. „S tím jsem nikdy neměl žádné problémy, vždycky to každý vzal v pohodě. Nikdy se mi ani nikdo neposmíval,“ říká Jakub. Jemu samotnému prý zvykání na novou ženu v jeho rodině trvalo asi půl roku. „Během chvíle jsem si na to zvyknul a teď v tom nevidím žádný rozdíl,“ doplňuje.

Ve škole to řekl velmi brzy. „To bylo hned na začátku, když se mě ptali, proč se naši rozvedli. Tak jsem jim řekl, že mamka si našla přítelkyni, tak se začátku se tomu divili a koukali divně, ale neměli nic proti tomu,“ uzavírá.

Podobný příběh jako ten Jakubův v Česku v roce 2011 zažívala asi tisícovka dětí, která vyrůstala ve stejnopohlavní rodině. Momentální zákonná úprava ale neumožňuje registrovaným partnerům přisvojit si partnerovo dítě. Jakubova druhá maminka tak k němu nikdy nebude mít žádná zákonná práva ani povinnosti. To by měla změnit novela zákona o registrovaném partnerství. Tu bude projednávat vláda v pondělí 24. října.