Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zlomeniny nás budou zabíjet častěji než rakovina. Česko děsí řídnutí kostí

  • Autor: ula - 
    20. 10. 2016
    18:04

    Česká populace stárne, a tak logicky přibývá lidí, kterým řídnou kosti. Čechy už zřejmě nebude za pár let zabíjet rakovina či selhání srdce, ale zlomeniny. Za posledních deset let se řady českých pacientů se zlomeninou krčku nebo žebra rozšířily dokonce čtyřnásobně. Vyplývá to z čerstvých statistik poskytovatelů domácí péče Right at Home.

  • 1.Z kýchnutí zlomenina

    Osteoporóza je onemocnění, které způsobuje úbytek kostní hmoty. Postižené kosti pak ztrácí svou pružnost a pevnost, začnou se lámat. Mezi typické osteoporotické zlomeniny patří fraktury krčku stehenní kosti, obratlů nebo dolního předloktí. Obratle mohou prasknout dokonce při obyčejném kýchnutí.

    Takto vypadá kost napadená osteoporózou. Takto vypadá kost napadená osteoporózou. | Profimedia

  • 2.Epidemie 21. století

    Lékaři odhadují, že je v Česku osteoporózou postiženo téměř 8 procent všech obyvatel, tedy kolem 850 tisíc lidí. Čtvrtina z toho jsou muži. Počet nemocných ale každým rokem stoupá. Zatímco v roce 1967 utrpělo osteoporotickou zlomeninu krčku stehenní kosti jen 953 osob, v roce 1994 už to bylo 12 tisíc lidí. V současné době statistiky uvádějí kolem 14 tisíc pacientů se zlomeninou krčku za rok. Podobné je to se zlomeninami dalších kostí. Chorobě se proto začalo říkat „tichá epidemie 21. století“.

    Epidemie 21. století Epidemie 21. století | Profimedia


  • 3.Nozokomiální pneumonie

    Pětina lidí s osteoporotickou zlomeninou přitom do roka zemře. Nejčastější příčinou je nozokomiální pneumonie – tedy zánět plic získaný v nemocnici. Osteoporóza ale může také pokřivit celou páteř, což snadno vyústí v poškození míšních nervů. Zlomeniny hrudníku také mohou přinést vážné potíže s dýcháním.

    Nozokomiální pneumonie Nozokomiální pneumonie | Profimedia

  • 4.Stále více pacientů

    Ze statistik Right at Home navíc vyplývá, že za posledních deset let se řady českých pacientů se zlomeninou krčku nebo žebra rozšířily dokonce čtyřnásobně. „Zatímco ještě v roce 2006 potřeboval domácí ošetřování kvůli komplikované zlomenině z osteoporózy průměrně jeden český pacient měsíčně v každém kraji, dnes musejí zdravotní sestry docházet v průměru za pěti pacienty v každém kraji,“ potvrzuje Tomáš Řačák z Right at Home.

    Stále více pacientů Stále více pacientů | Profimedia

     

  • 5.Epidemie osteoporózy?

    Obrovský nárůst osteoporózy ukazuje také spotřeba léků. Podle dat, která sesbíral Státní ústav pro kontrolu léčiv, vzrostl počet užitých denních dávek přípravků na nemoci kostí až 3,8krát. Největší množství léků spotřebovali pacienti ze severu Moravy a Prahy. 


    Řady lidí s osteoporózou se podle odborníků ještě rozšíří. A to významně. Češi totiž stárnou a osteoporóza se řadí mezi typicky „stařecké choroby“. „V souvislosti se stárnutím populace očekáváme epidemii osteoporózy. Počet
    nemocných žen se do roku 2050 zvedne o 240 procent, u mužů to bude dokonce o 310 procent. Mužů se přitom osteoporóza doposud téměř netýkala,“ uvádí Řačák.

     

    To se ale nyní mění: pravděpodobnost, že se bude muž s odvápněním kostí léčit, už je dokonce o 13 procent vyšší než než riziko karcinomu prostaty.

    Epidemie osteoporózy? Epidemie osteoporózy? | Profimedia

  • 6.Muži v ohrožení


    Nárůst pacientů hlásí i nemocnice. Problém už se navíc netýká jen žen s křehčí tělesnou konstrukcí, řídnutí kostí postihuje stále častěji silné muže. „Vzestup nemocných zaznamenáváme hlavně v mužské populaci,“ potvrzuje vedoucí lékař Osteocentra při Fakultní nemocnici Plzeň docent Václav Vyskočil.

     

    Zatímco ještě v roce 2005 se podle něj v nemocnici s osteoporózou léčilo 696 mužů a 4 756 žen, loni už to bylo 154 mužů a 5 547 žen. Pro muže jsou přitom následky zlomenin ještě fatálnější než pro ženy. „Jen 20 procent mužů si po zlomenině kyčle uchová svou původní nezávislost,“ upozorňuje profesor Jan Štěpán z pražského Revmatologického ústavu.

    Muži v ohrožení Muži v ohrožení | Profimedia

     

  • 7.Prevence je základ

    Lékaři proto nabádají k prevenci. Lidé by podle nich měli jíst mléčné výrobky, luštěniny a přijímat vitamin D. Platí to hlavně u dětí. Zdravé kosti se totiž z devadesáti procent utváří ve věku do dvaceti až dvaadvaceti let. Třeba každé
    pětileté či šestileté dítě by mělo denně do těla dostat kolem osmi set miligramů vápníku, to je necelý litr mléka. V pubertě je to ještě o třetinu víc.

     

    Prevencí je také pravidelný pohyb. Lidé by se měli vyvarovat i cigaret a nadměrného pití alkoholu. Dvojnásob to platí pro všechny Čechy, v jejichž rodinách už se osteoporóza objevila. Jde totiž o onemocnění genetické. Dalšími rizikovými faktory jsou užívání některých léků nebo onemocnění zažívacího traktu. Například při chirurgickém odstranění části žaludku totiž může být narušeno vstřebávání vápníku ze střeva.

    Prevence je základ. Prevence je základ. | Profimedia

Lekarsenior ( 14. února 2017 10:48 )

Mimoro, pripominate mi studia v Hradci Kralove... Dop knihy prani jsme napsali ze spenat je takn zeleny, ze se neda jist. Noci jsou tak cerne, ze se neda spat. A studia mediciny ze jsou tak tezka, ze ase nedaji zvladnout, dialeekt. matzerialismu ze nikdo nerozumi

miro 49 ( 20. října 2016 19:14 )

Ano, osteoporoza je zejména pro starší lidi závažný problém a nejspíš souvisí s tím co konzumujeme.Mléko už není mléko, jen obarvená voda, sýry už nejsou sýry ale upravené oleje,máslo je jen navoněný margarin,uzeniny obsahují podrcené kosti a zbytky,které se kdysi vyhazovaly,mouka je podrcený klas i se slámou a dostala vznešený název celozrnná,maso je hmota napuštěná chemikáliemi jak z filmu Křidýlko nebo stehýnko,zelenina obsahuje tolik pesticidů, že se i mouchy na ni bojí sednout,ve vodě jsou chemikálie proti usazování vápence v hrncích, že ani otlučený hrnec nekoroduje,necháme zde budovat provozy, které na západě nechtějí,dovážíme odpady, které jiné země odmítají zpracovat, dýcháme sajrajt z motorů které se tváří jako ekologické,padá na nás spad z motorů tisíců letadel které denně nad námi přelétají a ještě se ptáme proč jsme nemocní?Odpověď je jednoduchá.Protože jsme hloupí a necháme si to líbit.

franta43 ( 20. října 2016 17:54 )

Tohle způsobuje nadměrná konzumace mléka. Kdo mlíko nepije tomu to nehrozí.

Zobrazit celou diskusi