Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Než e-recepty, to raději skončit,“ hrozí lékaři. Zavřou v roce 2018 ordinace?

Autor: bud - 
21. října 2016
06:20

Drtivá většina ordinací praktických a dětských lékařů je dnes vybavena počítačem, jakékoliv povinné elektronizaci zdravotnictví se však doktoři spíše brání. Zejména starší ročníky by mohly mít se zvládáním nových povinností potíže. Zatím přitom stále platí, že od roku 2018 bude pro všechny povinné vydávat elektronické recepty. Podle České lékařské komory hrozí, že někteří lékaři kvůli tomuto pravidlu skončí.

Lékaři se počítačů nebojí. Poslední dostupná čísla, která má k dispozici Ústav zdravotnických informací a statistky, jsou z roku 2010, ale i ta ukazují, že počítačem je vybaveno více než 90 procent ordinací, v případě internetu je to asi o pětinu méně. I z loňského průzkumu ministerstva zdravotnictví mezi lékaři vyplývá, že počet těch, kteří počítač nevyužívají, se pohybuje jen ve stovkách.

Jenže pokud jde zavádění elektronizace, která by přímo ovlivnila jejich práci, je většina z nich proti. Ať už jde o elektronické neschopenky, o kterých se znovu uvažuje, nebo e-recepty, které by měly být povinné od roku 2018.

E-recepty jedině dobrovolně

Stávající podobu elektronických receptů ostře kritizuje Česká lékařská komora (ČLK). „Nesouhlasíme s povinností. Opakovaně jsme se snažili prosadit, aby elektronické recepty nebyly povinné pro všechny. Pouze se nám podařilo odsunout platnost zákona,“ řekl Blesk.cz mluvčí ČLK Michal Sojka. Podle něj by mohl být problém hlavně s internetovým připojením, které je v některých oblastech nespolehlivé. Je důležité, aby bylo stále možné neschopenku vypsat i papírově, jinak by mohlo docházet k tomu, že pacienti budou v případě výpadku internetu zbytečně čekat.

„Jsou lékaři, kteří s počítačem nepracují a nikdy pracovat nebudou. Přestože medicínsky jsou velmi kvalitní, počítač je pro ně neznámý svět,“ říká nekompromisně Sojka, podle kterého může být i takový lékař perfektní diagnostik. Lékaři podle něj nemají problém si dohledávat nové informace, případně vyřizovat e-maily.

Pokud by k tomu však přibyly náročné povinnosti v podobě vydávání e-receptů nebo e-neschopenek, což by vyžadovalo další technické i bezpečnostní zajištění, mohl by to být pro řadu z nich problém. Dokonce i vyúčtování za lékařské služby někteří stále posílají papírově, přestože zdravotní pojišťovny požadují elektronickou verzi. „Setkáváme se i s vyúčtováním v papírové podobě, v takovém případě vyúčtování samozřejmě přijmeme, zpracujeme a lékaři peníze vyplatíme,“ potvrzuje mluvčí pojišťovny VZP Dana Blahutová.

Povinné e-recepty by podle ČLK mohly vést dokonce k tomu, že spousta lékařů se svou praxí definitivně skončí. „Někteří starší kolegové říkají, že se na to vykašlou,“ varuje Sojka s tím, že by mohlo jít hlavně o lékaře v menších obcích a na venkově.

Čeští praktici stárnou

To by však mohl být problém. Jak ukazuje aktuální věkové rozložení lékařů, praktičtí lékaři a pediatři jsou v Česku vůbec nejstaršími. Průměrný věk dětských lékařů je 56 let, u praktických lékařů je to 54 let – a tato čísla neustále rostou. Každý čtvrtý lékař v Česku má dokonce více než 60 let.

Ministerstvo obecně doktory k využívání počítačů pobízí. „Bez počítače a připojení k internetu je lékař připraven o jeden z nástrojů pro podporu efektivního chodu ordinace a zároveň o jeden z významných prostředků pro získávání a výměnu informací souvisejících s poskytováním zdravotní péče,“ říká Martina Štanclová z tiskového oddělení resortu.

Resort Svatopluka Němečka (ČSSD) sice odmítá, že by v dohledné době plánoval zavést povinné vybavování ordinací počítačem, nicméně stávající povinnost týkající se e-receptů od roku 2018 lékařům prakticky žádnou jinou možnost nedává. Nyní je do systému e-receptů zapojeno 5 128 lékařů, což je jen menší část. Navíc i oni mohou nadále vydávat také papírové recepty.

Davy ( 18. února 2017 11:03 )

Jsem v důchodu. S počítačem jsem se naučil a velice mi usnadňuje život. Pořídil jsem si i internetové bankovnictví.Na poštu a do banky prakticky nechodím. Proto bych uvítal i možnost internetového objednávání k lékaři a elektronické recepty. V období chřipkové epidemie bych se aspoň v čekárně nemusel nakazit. V tomto má ministr Ludvík u mě plnou podporu. Ve svém věku mi určitě víc prospějí procházky do přírody než trávení času po úřadech a v čekárnách lékařů. Určitě budu vědět, kdy je nezbytně nutné abych tam šel.

doktormediciny ( 22. ledna 2017 11:35 )

rECEPÚT PRES POCITAC A RECEPT KODEM JE TROCHU N ROZDIL.. KDYZ NEKDO M ONEMOCNI, NEBO UMNTRE, DUCHODCI UZB ZASKAKOVAT NEBUDOU.. Hrozi krach celeho systemu

doktormediciny ( 22. ledna 2017 11:33 )

Jo za Republiky to bylo jinac... Primar chirurgie se pta pacienta...Budete to platit, nebo namn pokladnu.. Spravne, na pokladnu.... Votoci se a zavola..Kdo ste jeste neopewrovaKL SLEPY STREVO..

noacojezase ( 21. října 2016 17:44 )

Bojí se, lehce se dá přijít o fiktivní recepty.

Ruze ( 21. října 2016 13:35 )

 Vcera jsem byla pro recept a jen na ten recept jsem cekala hod.a pul.A to jsem u trech lekaru,nejdrive telefonovat, objednat recept,pak pro nej Jet,pak do lekarny,vsude cekani a to v 70 letech.Jsem chronicky nemocna,pravidelne uzivani leku. Proc nemuzeme byt zaregistrovani v Lekarne kde si pravidelne ty leky muzeme vyzvednout.V cizine to funguje bez problemu.

Zobrazit celou diskusi